На Черкащині влада знищує школи після “оптимізації”

У селі Зелена Діброва Городищенського району Черкаської області

Спочатку оптимізували, а тепер і зовсім знищують. У селі Зелена Діброва Городищенського району Черкаської області – люди стали на захист вже закритої місцевої школи. Після переведення дітей в іншу – будівлю повинні були законсервувати.

Але районне управління освіти розпорядилося по-іншому. Як? Докладніше у сюжеті телеканалу Інтер.

На шкільній дошці – ще не витерті торішні завдання. Але в коридорах і класах цієї сільської школи останні півроку господарюють тільки грибок і холод. Семикласниця Аліна веде нас до кабінету української мови. Вона не була тут із травня. Після оптимізації її клас перевели в школу сусіднього села.

“Я сиділа от тут навпроти вчителя. У нас тут був дуже гарний вчитель. Закрили нашу школу, то він вже пішов в своє рідне село”.

Зелена Діброва – село невеличке. У школі було 23 учні. Тут же – і дитячий садок для 11 малюків. На початку цього навчального року чекали поповнення. У село переїхали 5 сімей з Донбасу. Аліна зітхає: у новій школі умови набагато гірші.

“Там є всередині туалет, але кажуть, що немає каналізації. Діти ходять на вулицю. Тут туалет був в школі, всередині”, – розповідає школярка Аліна Сазоненко.

Жителі Зеленої Діброви досі не розуміють, чому оптимізували саме їхню школу. Тут була каналізація, автономне опалення, водогін. На першому поверсі – склопакети. Тепер це все вивозять працівники Городищенського райуправління освіти.

Після чергового візиту представників цього відомства, у цілком працездатній школі – як після навали вандалів. Зі шкільної їдальні позникали плити, холодильник, як мовиться, “з м’ясом” вирвані навіть батареї.

Від побаченого голова сільради – у шоці. Хоч школа і перебуває на балансі райуправління, облаштовували її в основному самі селяни. Після оптимізації просили чиновників віддати приміщення в комунальну власність Зеленої Діброви.

“Ми планували опалювати це приміщення, перенести сюди музей села, відкрити початкову школу, зробити тут комунальне підприємство”, – розповідає сільський голова Зеленої Діброви Ігор Щербак.

Але начальниця управління – незговірлива. Ледь угледівши нашу камеру, віддає наказ:

“Це – майно районної ради, покиньте територію. Ви перешкоджаєте роботі комісії”.

Виявилося, наша знімальна група заважала комісії рахувати вирізані напередодні радіатори. Навіщо це взагалі зробили – пояснити не змогла.

“- Ця школа збудована за рахунок колгоспу, за рахунок мозолів оцих людей.

– Це – рішення сесії районної ради, якщо ведеться якийсь навчальний процес, відновиться робота школи, то, відповідно, зробимо і все відновимо”.

Жителі Зеленої Діброви після побаченого заявили: вже не просять, а вимагають передати будівлю у комунальну власність села. Інакше обіцяють діяти радикально.

Ще декілька деталей у репортажі vikka: http://vikka.ua/news/94870-na-cherkaschini-rozgorivsya-shkilnij-skandal-video.htm

Зошити, дитячі малюнки та роздаткові матеріали. Усе це навчальне приладдя покинуте освітянами у стінах рідної школи. Півроку тому у селі Зелена Діброва, що на Городищині, навчальний заклад оптимізували, тепер і взагалі хочуть ліквідувати. На захист шкільних стін стали місцеві жителі

У ряд вибудувані парти та не стерта шкільна дошка із минулорічними завданнями. У цій школі вже більш ніж півроку не чути шкільного дзвінка. Увесь цей час тут хазяйнує лише грибок та холод. Семикласниця Аліна веде до кабінету української мови. У ньому дівчина не була з травня. Після оптимізації дівчину перевели до школи сусіднього села.

Аліна Сазоненко, школярка: Я "сиділа в основному навпроти учителя. У нас був дуже хороший учитель. Але у зв’язку з тим, що закрили нашу школу, то він пішов у своє рідне село"

У Зеленодібровській школі навчалося 23 дитини, тут був ще й дитячий садочок на 11 малюків. У новому навчальному році чекали поповнення, бо у село переїхали 5 сімей зі Сходу. Та й умови у рідній школі, зізнається Аліна, були кращими, ніж зараз у новій альма-матер.

Аліна Сазоненко, школярка: "Там є в середині туалет, але, кажуть, що немає каналізації. Там вчителі рідко, але можуть піти туди в туалет, але в основному діти ходять на вулицю. Тут туалет був в школі в середині"

Чому оптимізували саме їхню школу – і досі не можуть зрозуміти жителі Зеленої Діброви. Тут була каналізація, автономне опалення, водопровід. А на першому поверсі узагалі нещодавно поставили нові вікна. Тепер усе добро потихеньку вивозять працівники Городищенського районного відділу освіти. Бо будівля школи на їхньому балансі.

Ігор Щербак, сільський голова с. Зелена Діброва: "Нікому воно не потрібне. Якась дитина це робила. Пальчиками своїми дитинка другого класу це виготовляла"

Місцеві жителі й досі шоковані тим, що сталося з їхньою школою. Хоч заклад і на балансі районного відділу, та піклувалися про нього переважно тамтешні жителі. Після оптимізації школи, зеленодібровці просили віддати приміщення громаді. Та безрезультатно.

Ігор Щербак, сільський голова с. Зелена Діброва: "Ми планували опалювати це приміщення, перенести сюди музей села, відкрити початкову школу, зробити тут комунальне підприємство базу зробить яке в нас діюче, можливо, сільську раду, бібліотеку"

Керівник відділу освіти з журналістами також не говірка. Побачивши камери, наказує покинути будівлю школи.

Опісля стає зрозуміло: робота комісії - підраховувати шкільні батареї, які вирізали напередодні. Для чого це зробили, не можуть пояснити ні тамтешні жителі, ні керівниця.

Житель с. Зелена Діброва: "Це школа збудована за рахунок колгоспу, за рахунок мозолів оцих людей"

Начальник відділу освіти: "Це рішення сесії районної ради, якщо ведеться якийсь навчальний процес, відновиться робота школи, то відповідно зробимо і все відновимо"

Якою буде доля сільської школи, не знають і у самому відділі освіти. Та жителі Зеленої Діброви налаштовані рішуче. Вони вимагають, аби будівлю школи віддали їм у комунальну власність. 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ