На Шполянщині обговорювали, скільком громадам бути

У четвер в Шполянській районній державній адміністрації під керівництвом очільника району Володимира Потапенка та голови районної ради Олександра Кузуба відбулась нарада з питань формування територіальних громад Шполянщини.У четвер в Шполянській районній державній адміністрації під керівництвом очільника району Володимира Потапенка та голови районної ради Олександра Кузуба відбулась нарада з питань формування територіальних громад Шполянщини.

Участь у нараді взяли голови міської та сільських рад, інформують Новини Черкас.

- Кожен район, згідно Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», має розробити перспективний план розділення на територіальні громади, - сказав голова РДА Володимир Потапенко. - Це рішення повинно бути погоджено між головами міської та сільських рад, головою райдержадміністрації та громадою – підкреслив він.

За інформацією Офісу реформ на Черкащині, об’єднана територіальна громада отримає додаткові можливості, передусім фінансові. Об’єднані територіальні громади прирівнюються і наділяються усіма правами, які мають міста обласного значення, тобто це отримання податку з доходів фізичних осіб, можливість отримання базової дотації, прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом в отриманні освітньої, медичної субвенції. Також додатково стимулюються і капітальні видатки для об’єднаних територіальних громад.

Нині, розроблено Перспективний план об’єднаних громад Шполянського району, який включає в себе три спроможних територіальних громади:

  • Шполянську (м. Шпола, села Терешки, Ховківка, Сердегівка, Топильна, Лозуватка, Кам’януватка, Сигнаївка, Мар’янівка, Бурти, Станіславчик, Матусів, Надточаївка, Васильків, Іскрене, Георгіївка, Капустине, Скотареве, Соболівка, Товмач);
  • Лебединську (села Лебедин, Журавка, Кримки);
  • Лип’янську (села Лип’янка, Межигірка, Нечаєве, Маслове, Кавунівка, Антонівка, Глиняна Балка, Коротине, Ярославка, Нова Ярославка, Веселий Кут, Витязеве, Козачани, Водяне).

Але розбіжності в думках щодо такого об’єднання існують як і серед населення, так і серед голів виконкомів сільських рад. Так, на нараді голова районної ради Олександр Кузуб зауважив: «Ми повинні обговорити і прийняти зважливі рішення! Враховуючи думку населення Шполянського району. Наше завдання доносити правильну інформацію громадськості про реформу децентралізації».

Голова райдержадміністрації Володимир Потапенко наголосив, що на місцях влада має пояснювати громаді переваги об’єднання, проводити роз’яснювальну роботу.

- У нас немає іншого виходу, як йти шляхом реформ. Адже це тільки покращить життя громади, якщо вона буде спроможна заробляти кошти, які потім витратить на себе, – наголосив очільник району. Крім того, він додав, що влада на місцях має пояснювати населенню, що школи та лікарні ніхто не буде закривати, адже таке рішення може прийняти тільки територіальна громада.

Наразі процес об’єднання триває на основах добровільності. Тому можливі внесення змін до Перспективного плану, але з урахуванням затвердженої від 8 квітня 2015 року постановою Кабінету Міністрів України методики формування спроможних територіальних громад.

Нагадаємо, що Перспективний план – це документ, який розробляється в електронному та паперовому вигляді і включає графічну частину, яка відображає межі спроможних ТГ, потенційні адміністративні центри таких громад та всі населені пункти а також паспорт спроможної ТГ з описом кожної такої громади за формою згідно з додатком Методики формування спроможних ТГ.

Децентралізація – це передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. Так. аби якомога більше повноважень мали ті органи, що ближче до людей, де такі повноваження можна реалізовувати більш успішно.

Теми: Шпола
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ