М’ясні магазинчики у Черкасах ростуть як гриби

М’ясних «чопиків» (так по-народному називають «шопи») у Черкасах уже — як маку. М’ясні крамниці, лавки, хатки, щонайм’ясніші магазинчики, фірмові від птахофабрик і м’ясокомбінатів… А ще кіоски напівфабрикатів — пельмень, млинців, хінкалі, бандериків із усілякими курячо-свинячими фаршами. Невже так росте попит на м’ясо і наша купівельна спроможність?

М’ясних «чопиків» (так по-народному називають «шопи») у Черкасах уже — як маку. М’ясні крамниці, лавки, хатки, щонайм’ясніші магазинчики, фірмові від птахофабрик і м’ясокомбінатів… А ще кіоски напівфабрикатів — пельмень, млинців, хінкалі, бандериків із усілякими курячо-свинячими фаршами. Невже так росте попит на м’ясо і наша купівельна спроможність?

Чи виробники таким чином всього лиш намагаються «розтикати» м’ясо, сказати б, прямо під носа споживачам — у спальних мікрорайонах, поближче безпосередньо до кухонь і каструль? Бо на ковбаси та інші готові делікатеси попит вже не той, пише Черкаський край.

Черкащина виробляє м’яса утричі більше, ніж за медичними нормами споживання:
— Норма 86 кілограмів м’яса на людину на рік. А в усіх категоріях господарств області виробляють по 250 кілограмів м’яса в забійній вазі на одного жителя (по Україні цей показник — 52,5 кілограма), — інформує Анатолій Чернецький, заступник начальника відділу управління агропромислового розвитку облдержадміністрації. — Область забезпечує 13,2 відсотка всього виробництва м’яса в Україні, й ми на першому місці.

Але 80% вирощеного на Черкащині м’яса — це курятина. А в новоз’явлених магазинчиках жде не діждеться свого покупця свинина. І хоч її виробництво в області торік скоротилось на 2 тисячі тонн, та Україна свинину закупляє й по імпорту.

Так, за даними асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (об’єднує передові агрокомпанії держави), лише в січні ц.р. в Україну було імпортовано 9 тисяч тонн м’яса, що на 64 відсотки перевищує показники січня 2015 року. Це переважно птиця та її субпродукти. Свинину в січні імпортували з Польщі, Німеччини й Нідерландів. Експерти асоціації вважають, що ввозити м’ясо в Україну з ЄС вигідно і що обсяги його поставок до нас збільшаться. (Ще б пак: проти податкового тягаря, який ляже на собівартість продукції, наші аграрники протестували, та нічого не випротестували.)

То чим же торгують численні м’ясні точки Черкас? Звідки продукція? Часом не з держзапасів заморських держав?

— Я цікавився в обласних службах — ветеринарній та регіонального розвитку, вони не мають відповідної інформації. А наше управління відповідає за виробництво, — констатує Ігор Колодка, начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації. І радить: — Це ж кіоски в місті, поцікавтесь у міськвиконкомі.

У секторі торгівлі Черкаського міськвиконкому пояснюють, що вони лише дають погодження на режим роботи торговельників, а втручатись у господарську діяльність і перевіряти повноважень не мають.

Може, санстанція в курсі?

— Перевіряти продукти харчування на безпечність для здоров’я, в тому числі м’ясо, як у магазинах, так і на базарах, — такі функції з вересня 2015 року з санепідслужби зняті, — повідомляє в.о. начальника Черкаського міськуправління головного управління Держсанепідслужби у Черкаській області Ольга Савенко. — Під нашим контролем лише харчування дітей у дитсадках, школах, лікарнях, санаторіях. Власне, вже багато років торговельні підприємства виведені з-під нагляду нашого відомства: до цього був мораторій на перевірки, перед ним — заборона перевіряти малий бізнес на спрощеній системі оподаткування (а навіть  супермаркети, як правило, належать до цієї категорії).

— Звідки свинина? — обходжу м’ясні крамнички в мікрорайоні «Митниця». Тут точок продажу свіжого м’яса, не враховуючи супермаркетів, вже по при-п’ять штук у полі зору. «З Чорнобая», «з Рацевого та з Мар’янівки», «з Харкова», «з Яготина» — відповіді конкретні.

— У нас три різні постачальники: з Київщини, Жашківського та Шполянського районів, — розповідає детальніше продавщиця Олена в одному з магазинчиків. — Усе від виробника. Замороженим чи розмороженим не торгуємо, бо по таке людина другий раз не прийде. У мене знайома  розповідала, що на похорон, щоб трохи дешевше, купила в одному з супермаркетів курячих окостів глибокої заморозки. Дві доби воно в неї розмерзалось і піввідра води з них злила… У нас усе тільки свіже й охолоджене. Привозять товар щодня. Кожен постачальник надає нам щотижня ось таку декларацію виробника на продукцію. Спочатку туші доставляють для нарізки на склад, там працює ветеринарний лікар, м’ясо досліджують лабораторно, — завершує розмову продавщиця, бо вже чекає кілька покупців, яких приваблює дещо менша, ніж на базарі, ціна і зручне розташування: тепер по м’ясо, як і по хліб, можна в капцях з дому вискочити.

Шкода, що тільки в одному магазині вдалося натрапити на довідку для споживачів, звідки продукція. У інших все — без роду-племені, ще й продавщиці скупі на роз’яснення: мовляв, або купуйте, або нащо вам ті документи?

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ