Керівники медичної галузі області прозвітували про роботу за минулий рік

1 квітня 2016 року відбулось засідання колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації про результати діяльності у 2015 році, заходи щодо подальшої її оптимізації та поліпшення стану здоров’я населення.1 квітня 2016 року відбулось засідання колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації про результати діяльності у 2015 році, заходи щодо подальшої її оптимізації та поліпшення стану здоров’я населення.

У роботі колегії взяли участь заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський, директор медичного департаменту МОЗ Василь Кравченко, перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, заступник голови облдержадміністрації Сергій Овчаренко, керівництво управління охорони здоров’я облдержадміністрації, головні лікарі провідних медичних закладів та центральних районних лікарень області, повідомляють Новини Черкас

Із підсумками роботи в галузі медицини Черкащини за 2015 рік ознайомив присутніх начальник управління охорони здоров’я Михайло Лобас. Зокрема, він зауважив, що у звітному періоді за рейтинговими показниками область зайняла 8-ме місце серед інших регіонів України.

Одним із основних пріоритетів діяльності управління у минулому році визначено розвиток первинної медичної допомоги як основи медико-профілактичного обслуговування населення. 

«Станом на 01.01.2016 кількість існуючих підрозділів загальної практики-сімейної медицини становить 175, що на 5 (3%) більше, ніж на початок 2015 року. Підрозділи сімейної медицини функціонують у 28 закладах (юридичних особах), а саме: 13 центрах ПМСД, 8 ЦРЛ, 6 міських поліклініках та 1 міській лікарні. В області працює 383 лікаря та 646 медичних сестер загальної практики-сімейної медицини. Забезпеченість лікарями загальної практики-сімейної медицини на 10 тисяч населення у 2015 році збільшилась на 38 посад і становить 561,25 (у т.ч. у сільській місцевості – на 18 і складає 263,5)», – сказав Михайло Лобас.

Серед недопрацювання і недоліків у галузі начальник департаменту назвав низький рівень кадрового забезпечення медичних установ і закладів. 

– Не сприяє закріпленню молодих спеціалістів на місцях, особливо в сільській місцевості, відсутність благоустроєного житла та перспективи на його отримання. У 2015 році для медичних працівників області було виділено лише 5 квартир. По одній в Корсунь-Шевченківському, Тальнівському та Уманському районах та дві в Чорнобаївському районі, – зазначив Михайло Віталійович.

Залишається проблемним питанням та потребує істотного покращення матеріально-технічна база амбулаторій загальної практики-сімейної медицини. За словами доповідача, станом на початок року рівень оснащення складає: до 30% – 61 амбулаторія, до 50% – 49, до 70% – 44, до 90% – 13. Повного оснащення не має жодна амбулаторія. Крім того, у лікарських амбулаторіях нараховується 187 автомобілів, що складає лише 32% від потреби (у тому числі 121 автомобіль в амбулаторіях центрів ПМСД, що складає 36% від потреби). За 2015 рік центрами первинної медико-санітарної допомоги всього було придбано лише 4 легкових автомобілі.

Окремим питанням прозвучала необхідність скорочення ліжкового фонду, що не відповідає сучасним стандартам та лише створює додаткові нецільові витрати коштів. Однак, він зауважив, що скорочення ліжкового фонду вирішуватимуть в кожному населеному пункті індивідуально. Адже в одних містах чи районах можуть бути економічно недоцільними, приміром, хірургічні ліжка, а в іншому – педіатричні. 

Микола Лобас також назвав основні напрямки подальшого розвитку первинної медико-санітарної допомоги в області. Це, зокрема, створення центрів первинної медико-санітарної допомоги у регіонах області (8 районних ЦПМСД та 3-х міських); розширення мережі амбулаторій та їх матеріально-технічне забезпечення відповідно до табелю оснащення, а також – забезпечення виділення житла з метою закріплення молодих фахівців у районах.

Про підсумки роботи із окремих напрямків галузі охорони здоров’я на Черкащині прозвітували профільні позаштатні фахівці області. 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ