Про непростого фермера з Рижанівки

фермер з Рижанівки Фільченков Юрій Євгенович та голова Звенигородської районної ради Володимир КучерСело Рижанівка мало чим відрізняється від інших сіл Звенигородщини. Хіба що розташоване на чималій відстані від райцентру. Та ще своєю історією. Ґрунти переважно чорноземні, хоч місцями — глинисті, рудого (рижого) кольору. Від забарвлення ґрунту нібито й походить назва села.

Коли чумаки проїжджали через село, вони зупинялися на Рижанівському базарі, який славився у самому Києві. Подорожуючи далі вони розповідали про цей мальовничий край у інших містах і селах. Коли їх запитували, як зветься те село, вони відповідали: «Рижа нивка». Так і назвали його Рижанівкою.

У 60-х роках XIX століття Рижанівка була містечком. Тут проживало 1846 православних селян, 21 римський католик і 1611 євреїв. У 1900 року село входило у Чижівську волость. Тоді у селі мешкали 4814 осіб. Але люди жили тут ще з часів бронзового віку. Свідком тих часів є знаменитий Рижанівський курган, в якому знайдено скіфські поховання.

Саме при в’їзді в село з правого боку одразу кидаються в око досить примітні споруди – виробнича база фермера Фільченкова Юрія Євгеновича. Сам він не місцевий, городянин. Але маючи у місті досить налагоджений і прибутковий бізнес, душею завжди тягнувся до землі. І от, отримавши кілька років тому невеликий клаптик землі та територію з будівлями ферм колишнього місцевого колгоспу, розпочав господарювати.

Не все давалося просто і одразу. Та пройшовши свого часу гартування «лихими дев’яностими» він розумів, як вірно та повноцінно використовувати ті ресурси, які у нього є та мати чіткі плани розвитку. Отож вже зараз дивиться у майбутнє з перспективою і ніколи не здається. А велике бажання і наполегливість принесли результати. Сьогодні господарство – це двісті гектарів землі, тваринницька ферма, де вирощують свиней, вівець, велику рогату худобі. Є олійня, млин, новозбудований зерновий ангар, закладено фруктовий сад, полуничне поле. А ще чимало техніки, яка здатна обробити, доглянути і значно більші площі. Тут потужні трактори, причіпне обладнання та автотранспорт. Та й сама територія господарства має чепурний вигляд без бур’янових заростей і так званого «виробничого безладу».

На перший погляд здавалось би що ж у цьому особливого, фермер, як фермер, скільки їх по всій Україні. А відрізняється Юрій Фільченков з поміж інших своїм відношенням до людей, до селян і сільських проблем. Маючи хліборобське коріння він як ніхто інший розуміє їхні потреби. Стосунки, що вибудував з людьми та всіма структурами на селі по-справжньому дружні доброзичливі. Допомагає сільчанам, без винятку, в будь-яких питаннях. І жителі Рижанівки відчувають себе з таким господарем спокійно і впевнено. А півроку тому обрали Юрія Фільченкова ще й депутатом Звенигородської районної ради представляти інтереси громади в районі.

Що не попросиш, ніколи не відмовить, допоможе – говорить про нього сільський голова Олександр Гоменюк. Немає претензій до нього з боку власників земельних паїв, яким цього року справно сплачував орендну плату навіть вищу ніж навколишні крупні, якірні орендарі, котрі утримують тут вельми солідний шматок земельних угідь. Не забуває і про місцевих школярів. Екологічно чисті яблука з його саду завжди на столі в дітлахів. А ще опікується місцевою громадською водоймою. Облаштував там зону відпочинку, розчистив, підтримує належний порядок.

У далекому 1944 біля села точилися запеклі бої Корсунь-Шевченківської битви. Рясніє місцева земля братськими могилами полеглих героїв. Над однією з таких, що потребувала догляду, взяв нещодавно шефство. Вже цього року планує провести її капітальний ремонт. Допомагає Збройним Силам, солдатам-землякам на фронті. Особисто сам за кермом не один раз возив на передову продукти харчування та інші необхідні речі бійцям.

А ще має чимало планів, котрими і поділився з головою районної ради, котрий будучи з робочою поїздкою в окремих селах, завітав до господарства депутата райради. Підсумовуючи побачене та ділячись враженнями Володимир Кучер зазначив: «Побільше б нам таких господарів на землі. Юрій Євгенович приклад того як слід боротися не на мітингах «за народ», а своєю невтомною працею допомагає цьому народу мати роботу і впевненість у завтрашньому дні.»

Новини Черкас

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  6. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  9. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ