Велика риба. Кіберполіції накрила лігво світових спамерів

хакерВ Україні знешкоджено бот-мережу з 4000 заражених серверів хостинг-провайдерів. Вона могла бути одним з "знарядь" самого злісного спамера в світі.

Підрозділи української кіберполіції спільно з приватними IT-фірмами знешкодили велику міжнародну мережу по розсилці спаму.

В операції взяли участь IT-компанія Eset і український центр реагування на кіберзагрози CyS Centrum. Про закінчення операції йдеться в повідомленнях цих структур.

Спіймали "великого спрута"

"Протягом тривалого часу на території України функціонував керуючий сервер потужної кіберзагрози. Він забезпечував координацію розсилки спаму за допомогою зламаних серверів багатьох приватних українських і зарубіжних компаній , - йдеться в повідомленні кіберполіції.

В ході спільної операції вдалося знайти і вилучити серце цієї системи - командний сервер управління бот-мережею комп'ютерів, заражених вірусом Mumblehard. Він перебував "в південних регіонах нашої країни". Точні дані не вказані - справа ще не закрита. За інформацією поліції, організатори бот-мережі до сих пір не спіймані. В Україні вдалося затримати тільки людей, які займалися технічним обслуговуванням командної інфраструктури. Ключові фігури угруповання, за даними поліції, живуть в Росії.

Як говориться в повідомленні, в цілому шкідливою програмою Linux / Mumblehard було заражено близько 4000 серверів 63 країнах світу. У тому числі і в Україні (33 сервера). Більшість серверів належали хостинг-провайдерам, обслуговуючим веб-сайти. За даними Eset, спамерське угруповання орудувало мінімум з 2009 року. У повідомленні Eset йдеться, що після закриття українського командного сервера бот-мережи і її вірус більше не подавали ознак життя.

Перший успіх

За словами начальника Департаменту кіберполіції Сергія Демедюк, до останнього часу хакерам вдавалося втекти в ході подібних операцій. Спочатку на окуповані території, а потім в Росію, як тільки вони дізнавалися про початок дії правоохоронців. Але в цей раз втекти не встигли. "Ми врахували всі наші помилки", - підкреслив він.

Шкідливу програму українсько-російських спамерів Eset виявила абсолютно випадково. Адміністратор одного з серверів поскаржився компанії, що потрапив в чорний список за розсилку спаму, яку він нібито не скоював. Виявилося, що його сервер давно заражений, і є учасником всесвітньої бот-мережі. З того часу багато хостинг-провайдерів раз у раз потрапляли в різноманітні чорні списки, так як з їх IP-адрес розсилався спам. Провайдери несли репутаційні та матеріальні втрати.

В проведенні операції, за словами начальника кіберполіції, допомагали українські інтернет-провайдери. Без їх сприяння знешкодити спамерів було б дуже складно. "Не на всі наші запити вони реагують. Але у цій справі відгукнулися майже всі", - підкреслив він. Учасникам операції треба було в оперативному режимі отримувати доступ до їхніх мереж при пошуку пристроїв підозрюваних. На заключних етапах операції до роботи підключилися і німецькі колеги з центру комп'ютерних загроз CERT-Bund.

"В результаті проведеної операції ніхто не постраждав: сервера з дата-центрів не виносилися, надання послуг перервано не було", - повідомляє CyS Centrum. Керівник цієї компанії Микола Коваль каже, що це був один з перших випадків плідної співпраці між іноземною антивірусною компанією, іноземним CERTом, локальним правоохоронним органом, приватною компанією і провайдером телекомунікацій.

Клюють на дешеву Віагру

Більшість спаму, який розсилається через бот-мережу, угруповання Mumblehard направляла на просування фіктивних канадських фармацевтичних сайтів, з'ясувала Eset. Це була реклама таких препаратів як Віагра і Adderall, яка відправлялася на комп'ютери усього світу.

Примітно, що про бот-мережі такої спрямованості відомо досить давно - з 2004 року. Цим видом спаму займалася угруповання під назвою Canadian Pharmacy. Понад п'ять років воно входить в ТОП-10 найбільш злісних відправників незамовлених листів, за версією міжнародної організації Spamhaus. Згідно останніх оновлень, Canadian Pharmacy була спамером №1 в світі. "Вони розсилають десятки мільйонів спам-повідомлень в день через бот-мережу", - йдеться в описі цього угруповання на сайті Spamhaus. За її даними, угруповання найімовірніше перебуває в Східній Європі - Україні чи Росії. Canadian Pharmacy приваблювала інтернет-користувачів за допомогою величезних знижок на дорогі медпрепарати для підвищення чоловічої потенції. Наприклад, пропонувала за 2-3 долари купити 100 мг неіснуючої Віагри - майже в 10 разів дешевше реальної ціни. Але насправді за допомогою розсилки вони хотіли виманити у довірливих користувачів дані кредитних карт.

За описом Canadian Pharmacy сильно нагадує угруповання, яке розсилає вірус Mumblehard. Український командний сервер міг керувати однією з її світових мереж. Таким чином, українській кіберполіції, можливо, вдалося "пощипати" спамера №1.

Eset також допускає у своїх розслідуваннях, що закрита в Україні бот-мережа могла бути каналом збуту компанії Yellsoft. Вона продає софт для розсилки електронних листів DirectMailer і має ті ж самі IP адреси, що і бот-мережа.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ