Уже влітку у Черкасах запрацюють бюро правової допомоги

Ці та інші реформи Мінюсту обговорювали 21 квітня під час прес-конференції у Черкаському прес-клубі, інформують Новини Черкащини.

Цьогоріч в Україні буде реформовано територіальні органи Міністерства юстиції. На базі ліквідованих районних управлінь юстиції запрацюють бюро правової допомоги. Така реформа забезпечить доступ населення до правової допомоги та он-лайн послуг Міністерства юстиції.

Ці та інші реформи Мінюсту обговорювали 21 квітня під час прес-конференції у Черкаському прес-клубі, інформують Новини Черкащини.

За словами начальника Головного територіального управління юстиції в Черкаській області Олександра Кравченка, згідно постанови Кабінету Міністрів, уже у травні 2016 року, в усіх областях України буде реформовано територіальні органи Міністерства юстиції. Відбудеться це згідно постанови Кабінету Міністрів України "Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги". У другому півріччі ж цього року, на базі ліквідованих районних управлінь юстиції, мають запрацювати бюро правової допомоги.

Як повідомила начальник відділу кадрової роботи та державної служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Аліна Сиротюк, загалом, буде ліквідовано 586 територіальних органів Міністерства юстиції на районному та міському рівнях - та створено 428 бюро з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що забезпечуватимуть населення  правовим захистом та надаватимуть доступ до он-лайн послуг Міністерства юстиції у міських та районних центрах. Зокрема, на Черкащині буде ліквідовано 22 управління юстиції. Натомість, буде створено бюро правової допомоги - на базі місцевих центрів із надання безоплатної вторинної правової допомоги. Вони забезпечуватимуть черкащан правовим захистом та надаватимуть доступ до он-лайн послуг Міністерства юстиції. Зокрема, у Черкасах, Смілі, Умані та Золотоноші працюватимуть центри, а у 16 районах області діятимуть їх структурні підрозділи.

Заступник начальника Головного територіального управління  юстиції з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Нона Корж зазначила, що, у рамках процесу децентралізації Міністерства юстиції, запроваджено ряд реформ, спрямованих на покращення обслуговування громадян, наближення адміністративних послуг в сфері реєстрації до людей. Відповідно до Законів України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» з 01 січня цього року суб’єктами державної реєстрації визначені виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, районні державні адміністрації, а також акредитовані суб’єкти. Разом з передачею повноважень з реєстрації на місця передаються і гроші. Адже передача реєстраційних функцій на місця надає можливість наповнювати місцеві бюджети. Безумовною перевагою законодавчих змін у сферах державної реєстрації нерухомості і бізнесу є забезпечення громадян правом вільного вибору суб’єкта державної реєстрації та отримання адмінпослуг за принципом екстериторіальності.

Як підсумувала начальник відділу реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Світлана Чабан, основним завданням постанови Кабінету Міністрів України «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги» є оптимізація системи територіальних органів Мін'юсту, скорочення видатків державного бюджету на забезпечення їх функціонування, розширення можливостей доступу до електронних сервісів Міністерства для всіх користувачів та доступу до безоплатної правової допомоги для соціально вразливих верств суспільства. Ця реформа дозволить розширити доступ громадян до безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, а також електронних сервісів на рівні територіальної громади. Для громадян це буде зручно, оскільки певного виду послуги вони зможуть отримати в одному місці – бюро правової допомоги.

За словами заступника директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області Наталії Даньковської, бюро правової допомоги, що прийдуть на зміну управлінням юстиції, стануть універсальними центрами, де кожна людина зможе отримати не лише первинну консультацію, але й вторинну правову допомогу - адвокатські послуги. Крім того, на базі бюро буде можливість отримати доступ до он-лайн-послуг Міністерства юстиції. Користування цим сервісом дозволяє отримати будь-яку довідку набагато швидше (не виходячи із дому) і дешевше. Серед гами послуг, як надає Міністерство юстиції он-лайн – пошук законодавчих актів, електронний цифровий підпис,  відкриті державні реєстри юридичних та фізичних осіб, перевірка стану розгляду справи, тощо. Наближено до людей і адміністративні послуги у сфері реєстрації актів цивільного стану. Заяви у сфері реєстрації актів цивільного стану до всіх відділів ДРАЦС Черкаської області можна подати не виходячи з дому, он-лайн – через розділ «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», на головній сторінці порталу Міністерства юстиції. Але, передовсім, функція бюро - це активне правопросвітництво громад - організація і проведення різноманітних семінарів, лекцій, тощо. Також, пані Наталею  було наголошено, що наразі триває прийом заявок на конкурс на посади керівників та заступників керівників бюро. Більш детальна інформація про вимоги до претендентів та анкета на вакансію знаходиться на сайті Координаційного центру.

***

Міністерство юстиції України, згідно з Положенням про Міністерство юстиції України від 02.07.14, є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. Мін'юст є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну правову політику, державну політику з питань банкрутства та використання електронного цифрового підпису, у сфері нотаріату, у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), з питань державної реєстрації актів цивільного стану, з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з питань державної реєстрації договорів комерційної концесії (субконцесії), з питань реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань, статутів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, якщо їх реєстрація передбачена законами, статуту територіальної громади м. Києва, державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності; забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері архівної справи і діловодства та створення і функціонування державної системи страхового фонду документації, у сфері виконання кримінальних покарань тощо. Додаткові відомості про діяльність міністерства можна отримати у Прес-службі Мін’юсту за телефонами +38 (044) 271-1762, 271-1756, 271-1676, 271-1760 та приймальні заступника Міністра юстиції Гії Гецадзе за телефоном + 38 (044) 279-0431, а також на Інтернет-сторінці https://minjust.gov.ua/ua.

Координаційний центр з надання правової допомоги Міністерства юстиції України – Координаційний центр з надання правової допомоги – державна установа, що належить до сфери управління Міністерства юстиції України. Координаційний центр створено 6 червня 2012 року з метою формування в Україні ефективної системи безоплатної правової допомоги, забезпечення її доступності та якості.

Міністерство юстиції формує політику, а Координаційний центр з надання правової допомоги здійснює повноваження щодо загального управління у сфері надання безоплатної первинної правової допомоги та безоплатної вторинної правової допомоги, у тому числі утворює центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та контролює їх діяльність.

В Україні створено 27 регіональних та 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Основними завданнями Координаційного центру з надання правової допомоги є: організаційне, експертно-аналітичне, інформаційне та матеріально-технічне забезпечення здійснення повноважень Міністерства юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги; проведення аналізу практики правозастосування з питань надання безоплатної правової допомоги; внесення на розгляд Міністра юстиції пропозицій щодо формування та реалізації державної політики у сфері безоплатної правової допомоги.

Актуальна інформація про безоплатну правову допомогу в Україні, різні питання отримання такої допомоги, актуальні змін в законодавчій базі стосовно її надання та адреси центрів у всіх регіонах України можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). А також – на веб-сайті Координаційного центру з надання правової допомоги www.legalaid.gov.ua ,  у соціальній мережі Facebook: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/timeline?ref=page_internal

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах, як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Додаткові відомості про програми USAID можна отримати у Відділі інформації та зв’язків з громадськістю USAID за телефоном +38 (044) 521-5741, на Інтернет-сторінці http://ukraine.usaid.gov або у соціальній мережі Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року. Мета проекту – сприяти утвердженню верховенства права в Україні через підтримку судової реформи, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення обізнаності громадян із діяльністю судової системи та зростання довіри суспільства до судової влади. Діяльність проекту ґрунтується на досягненнях попереднього Проекту USAID «Україна: верховенство права», який реалізовувався з 2006 по вересень 2011 року. Детальнішу інформацію про Проект USAID «Справедливе правосуддя» можна отримати на офіційному веб-сайті www.fair.org.ua або за телефоном +38 (044) 581-3303.

Український освітній центр реформ (УОЦР) – організація, що реалізує широкий спектр діяльності із громадської освіти на підтримку економічних, політичних і соціальних перетворень в Україні. Місія УОЦР полягає в інформаційній підтримці участі українських громадян у реформах, що сприяють переходу до демократії та розвитку громадянського суспільства. Комунікаційна інфраструктура УОЦР дозволяє швидко та ефективно передавати освітню інформацію цільовим аудиторіям у будь-якому регіоні України, здійснювати комплекс інформаційно-освітніх заходів: створення тематичних радіопрограм, підготовка випусків новин та проведення ток-шоу в прямому ефірі, створення роликів соціальної реклами; створення інформаційних телепрограм, актуальних інформаційних роликів, документальних та навчальних фільмів; виготовлення друкованої продукції - книжок, брошур, буклетів, листівок, календарів, плакатів тощо; організація ефективного спілкування представників влади, бізнесу та громадських організацій з журналістами всеукраїнських та регіональних ЗМІ у мережі регіональних прес-клубів. Додаткові відомості про інформаційну кампанію можна отримати на Інтернет-сторінці http://cure.org.ua, на сторінці у Facebook https://www.facebook.com/igovUA або за телефоном +38 (044) 490-6988.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ