Найбезглуздіші історичні назви міст в Україні

історичні назви міст в УкраїніСьогодні Верховна Рада розглянула питання про перейменування низки населених пунктів України в рамках "декомунізації". Так, Торез перейменований в Чистяково, Красний Луч - в Кришталевий, Стаханов - в Кадіївку, Свердловськ - в Довжанськ, а Краснодон - в Сорокино. В цілому тепер інакше будуть позначені на карті 74 населених пункти.

Кіровоград поки не чіпали, так як під будівлею парламенту зранку був мітинг протестуючих проти зміни назви міста. Це й не дивно, з огляду на те, що близько 80% кіровоградців не влаштовують ні Кропивницький, ні Інгульськ, ні Златопіль, ні екзотичний скіфський Екзампей. Окремо стоїть варіант Єлисаветград, але по ньому думки теж розходяться. Поки питання про перейменування Кіровограда залишається відкритим, пише znaj.ua.

Тим часом багато українських міст залишилися не перейменованими. А дарма, адже історичні назви наших населених пунктів бувають цікавими.

Так, наприклад, місто Молочанськ Запорізької області колись було засноване німцями-менонітами і до 1915 року іменувалося Гальбштадт. Можливо, повернення історичного імені зробить Молочанськ ближче до Європи. Місто Обухів колись носило приємну кулінарну назву Кухмістровщіна, від німецького Küchenmeister - кухар. Луганське місто Сватове колись було легковажною Сватовою Лучкою, а місто Носівка Чернігівської області, навпаки, іменувалося серйозно - Носов-на-Руді.

Милозвучний волинський Устилуг був складним і незрозумілим Ружіямполем. Що робити з Новомосковськом (Дніпропетровська область) не зрозуміло зовсім, адже раніше він був майже ідентичною Новою Самарою. Шляхетний миколаївський Новий Буг краще, мабуть, не чіпати, адже його історична назва - Куца Балка. Так само, як і приємний для вуха Світловодськ був грубим Табурищем. Не до кінця зрозуміло, як бути з багатостраждальним Білгород-Дністровським, який за свою тисячолітню історію носив безліч назв: Тіра, Альба Юлія, Ак-Або, Чаган-Балгасун, Четабя-Албе, Четатя-Албе, Аккерман.

А найбільше хочеться повернути історичну назву місту Рубіжне, який був заснований як селище "Руско-Краска", на честь анілінофарбового заводу, на якому жителі селища і працювали.

Акнаслатіна, Дьертелітет, Кочерижки, Чешибіси, Александерфельд, Александергільф, Гросс-Лібенталь і Кляйн-Лібенталь, Гандрабури, Велика Сейдеминуха, Берегомет-над-Сірет - всі ці прекрасні історичні назви можуть повернутися на карту України, якщо парламент візьметься за історичні назви населених пунктів по-справжньому.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ