Нардеп Голуб пішов "хрестовим походом" на губернатора Ткаченка

Народний депутат від 197 виборчого округу Владислав Голуб (БПП)

Народний депутат від 197 виборчого округу Владислав Голуб (БПП) рушив «хрестовим походом» проти губернатора Юрія Ткаченка. 

І тут завдання не виторгувати якісь преференції - кінцева мета – зміщення з посади діючого очільника області. Цей «хрестовий похід» характеризувався кулуарними походами нардепа у стінах адміністрації Президента та уряду, однак останнім часом нардеп почав «працювати» і в інформаційному просторі, підшукуючи як дошкульно інформаційно укусити губернатора. Так чи інакше Черкащина нині опинилася в епіцентрі чергової сутички за найвищу посаду в регіоні, чим вона завершиться важко прогнозувати, але можна оцінити ситуацію станом на сьогодні, пише Кропива. http://kropyva.ck.ua/content/nardep-golub-p-shov-khrestovim-pokhodom-na-gubernatora-tkachenka

Об’єктивне послаблення позицій або «покосився дах»

Губернатор Юрій Ткаченко прийшов на посаду у березні 2014 року як постреволюційний губернатор не беручи жодної участі у Революції Гідності, прийшов з місцевих бізнес-еліт. Так сталося тому, що внаслідок квотних домовленостей Черкащина підпадала під квоту партії «УДАР Віталія Кличка». Оскільки «ударівці» не мали гідної кандидатури в місцевому партійному середовищі – вплив та гроші перемогли і квоту отримав саме Юрій Ткаченко. Як згодом стало відомо "точкою входу" чи «політичним дахом» для нього став тоді перший заступник по партії Віталія Кличка, Віталій Ковальчук.

Після обрання президентом Петра Порошенка, Віталій Анатолійович отримав посаду першого заступника голови Адміністрації Президента України де працює і нині. Увесь час він і був «політичним дахом» губернатора Черкащини. Однак із зміною складу уряду та обрання прем’єром Володимира Гройсмана, вплив Віталія Ковальчука в тому числі і на регіони помітно послабився. Сам Віталій Ковальчук розглядався як кандидатура на одного з віце-прем’єрів, однак Гройсман не схотів його бачити у складі нового уряду "обрізаної ширки". Так чи інакше вплив Ковальчука в тому числі і на регіональну політику послабився, а відтак послаблюються і позиції його протеже в регіонах, серед них і Юрій Ткаченко. Послабленням безперечно намагаються скористатися конкуренти.

Не додають оптимізму чинному очільнику області і загально статистичні показники в рамках країни. Так за результатами складеного рейтингу губернаторів виданням Ділова Столиця за підсумками першого кварталу 2016 року Ткаченко посідає останнє місце серед очільників мирних областей (до рейтингу не включено АР Крим та воюючі регіони – Луганська і Донецька області – ред.) 

Рейтинг складено по 24-х значимих соціально-економічних критеріях. У Черкащини лише чотири критерія мають значення вище середніх, в тому числі третя позиція по динаміці сільського господарства. По решті критеріїв – провали різної глибини, в тому числі найбільша складова працівників, що перебувають у відпустках без оплати, потрапляння у двійку відстаючих по динаміці експорту і допустивши найбільші борги перед підприємствами ЖКК (на одного жителя), в трійку відстаючих по темпах впровадження в експлуатацію житла (на тисячу населення), в четвірку регіонів із найбільш низькою народжуваністю, найбільш високою смертністю серед дітей у віці до одного року і найбільшим скороченням чисельності штатних працівників, в п’ятірку регіонів з найбільш високою смертністю населення і найбільшим падінням будівництва.

Пакт про ненапад з хлопцями з 90-х

Важливою складовою наростаючого протистояння між нардепом та губернатором стане позиція місцевих міських бізнес-еліт вихідців з 90-х. Протистояння між Юрієм Ткаченком та умовно назвемо групою «з 90-х» найяскравіше виявилося під час місцевих виборів 2015 року, коли велася безкомпромісна боротьба за посаду міського голови Черкас.

Тоді фактично губернатор підтримував екс-мера Сергія Одарича, а місцеві еліти кандидата від БПП Олександра Радуцького, а другому турі кандидата від ВО «Батьківщина» Анатолія Бондаренка який врешті-решт і переміг. Сьогодні між губернаторам та міською владою в особі мера Анатолія Бондаренка та секретаря Олександра Радуцького вже певний час триває негласний пакт про ненапад, його умови прості – «ти не лізеш в місто, ми не ліземо в область».

Щоб зрозуміти хиткий стан цього перемир’я варто знову ж таки повернутися до виборчої кампанії 2015 року. Так на виборах міського голови Черкас, саме Владислав Голуб відчайдушно робив все щоб протягувати саме кандидатуру Олександра Радуцького від БПП. Робилися відчайдушні спроби не допустити до участі у виборах тоді мера Сергія Одарича та його партію Вільних демократів. Ставка Голуба на Олександра Радуцького повністю провалилася – лише четверте місце за підсумками голосування отримав його протеже, а сам Голуб стид і срам у столичній політичній тусовці.

Сьогодні ж Владислав Голуб на Черкащині продовжує опиратися на так звану «групу з 90-х», яка має політичне крило у вигляді фракцій БПП та Батьківщина у Черкаській міській раді.

Щоб зрозуміти чіткий зв'язок нинішнього БПП та Батьківщини з Владиславом Голубом, варто згадати і вибори до Верховної Ради 2014 року, та як переміг і хто кував перемогу нардепа на виборах. Так одним із керівників штабу кандидата у нардепи по 197 округу Владислава Голуба був саме Олександр Радуцький. Також тоді кандидат від ВО Батьківщина Станіслав Овчаренко (нині перший заступник міського голови Черкас – ред.) фактично працював проти народного депутата Леоніда Даценка. А перемогу взагалі вдалося здобути за рахунок виставлення двох двійників «Даценка» які відтягли голоси справжнього Леоніда Даценка.

Щоб завершити образ зв’язку Владислава Голуба із Батьківщиною варто додати, що він є зятем народного депутата від ВО Батьківщина Сергія Соболєва.

Обмін інформаційним наїздами – та нічого по суті 

Разом з походами по високих кабінетах нардеп Владислав Голуб почав і перші інформаційні наїзди. Тему для них не важко знайти – це проблема роботи та добудови очисних споруд в м. Золотоноша. Попри тривале будівництво та значні витрачені кошти вода в річках які несуть води в Дніпро далека від прийнятних норм чистоти. 

Так на сторінках підконтрольних видань нардеп оприлюднив результати дослідження води в річках Суха Згар та Золотоношка – норми забруднення явно перевищують допустимі.

Примітним є те, що взимку цього року проводилися роботи по очистці русел цих річок, гроші на їх очищення були вибиті саме народним депутатом. Про очищення цих річок ми писали у власному розслідуванні «На Черкащині вигадали вічний двигун з відмивання коштів». Гроші були освоєні фірмою-прокладкою, а термінове їх освоєння «пробивав» помічних нардепа та голова Золотоніської РДА Олександр Лісовий. Ще тоді ми відзначали безглуздість проведення очисних робіт до введення в повноцінну експлуатацію міських очисних споруд та побудови очисних споруд на місцевих промислових підприємствах. 

Так вже в іншому розслідуванні довели, що і після очищення почищені річки забруднюються Золотоніським маслосирзаводом. Тобто справа не лише у недосконалості та недобудованих міських очисних спорудах.

На такі закиди, губернатор Юрій Ткаченко особисто ще не відповідав, але молодому депутату вже дали зрозуміти, що стояти осторонь у інформаційній війні не будуть. Так у кількох виданнях синхронно зявляється інформаці від очільника Золотоніського КП «Міськводоканал» Сергія Кузнєцова, який заявляє, що 15 червня відновлені очисні споруди повністю включені в роботу. Також посадовець відвішує ряд неприємних епітетів в бік народного обранця. Зокрема закликає його частіше зявлятися на виборчому окрузі та нагадує махінації з фірмою прокладкою яку було залучено до проведення очисних робіт на річках Суха Згар та Золотоношка. 

Згодом зявляється лист громадськості м. Золотоноша, яка фактично звинувачує Владислава Голуба в бездіяльності та закликає частіше бувати на окрузі. 

Варто відзначити, що такі дрібні інформаційні наїзди жодним чином не наближають вирішення проблем місцевих жителів які страждають від забруднення річок, але це інша тема. 

В очікуванні важкої артилерії

Юрій Ткаченко та Юрій ЛуценкоУ цій вже відкритій і прямій конфронтації між Владиславом Голубом та Юрієм Ткаченком, останній поки не робить різких кроків. Але очевидно, що вони будуть – цими кроками має стати публічна підтримка перших осіб українського політикуму на рівні держави, наприклад приїзд того ж самого Юрія Луценка «на підтримку курсу губернатора» (як це було під час виборчої кампанії на місцевих виборах 2015 року коли була жорстка конфронтація у рамках боротьби за посаду міського голови Черкас з місцевими бізнес-елітами які вийшли з бурхливих 90-х, тоді Юрій Луценко назвав їх ОПГ і обіцяв розігнати, але обіцянку до сьогодні не виконав – ред.)

Поки команда губернатора лише готує відповідь, Владислав Голуб зрозумівши безперспективність піднятого питання чистоти Золотоніських річок перемкнувся на іншу тему – це земельні скандали навколо бізнес-партнерів губернатора. Вже сьогодні підконтрольні видання оголосили, що нардеп звернувся до вищого керівництва держави та правоохоронців із зверненням реагувати на земельні махінації на Черкащині.

Мова йде саме про розслідування в яких йдеться про особливий режим сприяння бізнес-партнерам та родичам очільника Черкащині у отриманні в оренду земель. Відзначимо, що ми постійно проводимо подібні розслідування, однак нардепа вони зацікавили лише зараз, коли почалася боротьба за посаду губернатора.

Попередній висновок

Чим завершиться дане протистояння і хто врешті-решт скористається його результатами покаже лише час. Посаду може зберегти і Юрій Ткаченко, або ж здобути Владислав Голуб чи його умовний ставленик, або ж в умовах політичної війни може повернути вплив над областю і давній партнер Президента Олег Гладковський через своїх ставлеників. Перебування тої чи іншої особи на посаді губернатора не вічне, але в умовах сучасної Черкащини концентрація всієї влади в регіоні в руках місцевих бізнес-еліт вихідців з 90-х загрожує ліквідацією політичної конкуренції на тривалий час.

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ