Дніпро “зацвів”. Чи це небезпечно?

Цьогоріч Дніпро біля Черкас “зацвів” раніше ніж зазвичай. Вже в останні тижні червня вода особливо біля берега була схожа на густу зелену фарбу. А в перші дні липня біля водоростей, що рясно вкрили мілководдя, спостерігалася навіть сіро-біла піна. Та це не лякає черкаських пляжників, вони все-одно намагаються врятуватися від спеки в водах Дніпра. Така ситуація типова для багатьох міст уздовж головної ріки країни.Цьогоріч Дніпро біля Черкас “зацвів” раніше ніж зазвичай. Вже в останні тижні червня вода особливо біля берега була схожа на густу зелену фарбу. А в перші дні липня біля водоростей, що рясно вкрили мілководдя, спостерігалася навіть сіро-біла піна. Та це не лякає черкаських пляжників, вони все-одно намагаються врятуватися від спеки в водах Дніпра. Така ситуація типова для багатьох міст уздовж головної ріки країни.

Надмірне тепло нагріло воду в річках до +27+28°, що викликало швидке розповсюдження водоростей, повідомив начальник Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань, пише Рідна Черкащина.

«Цвітіння» води негативно впливає як на водойми, так і на людину. Синьо-зелені водорості можуть призвести до отруєння під час купання у воді, а також якщо вживати рибу з зеленої водойми. Кип’ятіння такої води та звичайна термічна обробка риби не знижує її токсичності. Аби запобігти забрудненню води, потрібен посилений контроль за скиданям у водойми неочищених стоків, значне зниження фосфорного навантаження на водойми, пояснюють фахівці.

За словами голови Київської організації Всеукраїнського товариства охорони природи Миколи Щепця, стандартно цвітіння головної річки країни має починатися у другій половині липня.

— Цього року все почалося набагато раніше, тому що наразі вода у Дніпрі прогрілася до 22 градусів. При такій температурі вода починає втрачати кисень. Тобто, головна причина цвітіння Дніпра – висока температура і, як наслідок, втрата кисню водоймою, — наводить слова еколога сайт Depo.Київ.

За словами Миколи Щепця, нинішні масштаби цвітіння Дніпра не загрожують здоров’ю людей. Єдина проблема від цього – не дуже гарний вигляд головної річки країни, але від цього нікуди не подітися.

Проблему прокоментував і відомий кіровоградський еколог Костянтин Рибачук:

— Синьо-зелені водорості своїм цвітінням на водосховищі нерідко наповнюють повітря задушливим смородом, а на воді — призводять до значної загибелі рибних ресурсів. Але з іншого боку… Знаєте, за скільки часу дніпровська вода “пропливала” відстань від Києва до Херсону до будівництва каскаду гідроелектростанцій з їхніми неодмінними супутниками — водосховищами? За сім-десять діб. А сьогодні цю відстань вона долає за квартал, а то й за півроку. Таке уповільнення до рівня болота річкової течії (сюди ж додайте значну кількість затоплених при заповнені водосховищ органічних решток та незначні глибини) спонукало природу самоочищатися за допомогою синьо-зелених водоростей.

Цвітіння синьо-зелених водоростей — менше зло в порівнянні з їхньою відсутністю взагалі… З жахом згадую ситуацію середини липня 2001 року, коли Кременчуцьке водосховище, замість уже звичного нам зеленого кольору, стало темно-червоним. А його береги були рясно завалені дохлою рибою. Проведений тоді аналіз води засвідчив значний вміст у ній амонійного азоту, фенолів тощо. А кисню, навпаки, виявилось катастрофічно мало. Тоді населенню настійливо рекомендувалось у жодному разі не використовувати таку воду для пиття (навіть у кип’яченому вигляді) та для приготуванні їжі. Всі тоді дивувалися: а де ж звична нам “зеленка”? Кілька факторів стало тоді причиною її відсутності: зависока температура води (28°C) та значна кількість органічних сполук у ній, кількаденний повний штиль, який змінився дводенним штормом, що змішав поверхневі і придонні шари води. Якщо лаконічніше, у липні 2001 року органічні речовини розкладалися без участі кисню. Що набагато небезпечніше, аніж зазвичай, коли наше море стає зеленим.

Зазначу на прикладі західної Європи та північної Америки: там будують переважно малі та середні за розмірами водосховища, вплив яких на довкілля (цвітіння водоростей, підтоплення прилеглих земель, переформатування берегів, кліматичні зміни тощо) зведено до мінімуму. Ну, а нам залишається дбати про своє оточуюче середовище і не ускладнювати ще більше ті негативні наслідки не вельми продуманого ставлення до природи у радянський період, коли пристрасть до гігантоманії і жагуче бажання “наздогнати й обігнати” брали гору над здоровим глуздом. На жаль і сьогодні доводиться регулярно стикатися із недбайливим ставленням до природи: береги водосховища в одних містах розорюються, в інших — забудовуються дачними котеджами…

Фото Романа Кирея

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ