Микола Кузенний – всесвітньо відомий сліпий математик із Лисянщини

Втративши в дитинстві зір, Микола Кузенний з Лисянщини зміг подолати відчай і став усесвітньо відомим математиком. У дитинстві він мріяв стати моряком. Проте вирішив здійснити давню мрію матері й вивчитися на лікаря. Однак обдарованому сільському хлопцеві, який назавжди втратив можливість бачити світло, судилася інша доля.Втративши в дитинстві зір, Микола Кузенний з Лисянщини зміг подолати відчай і став усесвітньо відомим математиком. У дитинстві він мріяв стати моряком. Проте вирішив здійснити давню мрію матері й вивчитися на лікаря. Однак обдарованому сільському хлопцеві, який назавжди втратив можливість бачити світло, судилася інша доля.

"Микола Кузенний створив себе як особистість, став професіоналом найвищого класу, і зараз його вважають найкращим науковцем-алгебраїстом України. Втративши зір, він зберіг сприйняття світу не тільки в барвах, а в колориті, у формі, в об’ємі". Ці слова належать професорові, докторові фізико-математичних наук Анатолієві Турбіну, який першим розгледів у незрячому студенті-першокурснику унікальне самобутнє математичне бачення. Його просто вразило, що юнак у чорних окулярах, не виймаючи рук з-під парти, не записуючи умови задачі, миттєво видавав правильне рішення. Феноменальна пам’ять, надзвичайно розвинута уява, дозволяли Миколі почуватися скрізь повноцінною людиною. А Турбін став єдиним вірним другом, однодумцем на все життя.

– Над нами, Кузенними, висіла якась лиха доля: двоюрідний брат і племінник після війни підірвався на мінах. Батькові, який у молодості грав на сільській сцені в революційній п’єсі, вибили око. Мені ж доля приготувала і те, й друге...

Після закінчення Кам’янобрідської восьмирічки на відмінно Микола Кузенний вирішив вступати до Херсонського медичного училища. Напередодні вступного іспиту погнав у поле пасти корову. Знічев’я, сидячи на копичці соломи, хлопець почав колупати ножиком мідну трубку, що якимсь чином потрапила до рук. "Це тепер я знаю, що то був запал від гранати, яких після війни валялося безліч. Останнє, що пам’ятаю: сильний спалах – і абсолютна темрява в очах. Болю не відчував, була лише нестерпна спрага. Вогнем обпекло обличчя, груди, потрощило кисть лівої руки, а праву понівечило ножиком. Перше, що сказав, було: "Прощай, науко".

Спочатку в Звенигородській лікарні, потім в офтальмологічній клініці ім. Філатова в Одесі лікарі робили все можливе, щоб повернути юнакові зір. Однак, коли одного дня до палати зайшов завідувач відділення Володимир Шевельов і розповів про сліпого математика з Болгарії, який навчився читати за системою Браєля, став професором, Микола зрозумів: надії ніякої, слід готуватися до найгіршого. Коли виписували, лікар побажав на прощання: "Все в тебе буде добре, може ще й математиком станеш". Як у воду дивився!

Звичайно, про цей престижний навчальний заклад простий селянський хлопець і думати не міг. Та ще в ті роки! Однак природжене почуття гумору, ота незбагненна для іноземців українська хитринка інколи ошелешували поважну наукову публіку на різних міжнародних симпозіумах. А пізніше в кулуарах терпляче роз’яснював, що Кембриджем він скорочено називає село Кам’яний Брід на славній Черкащині. Тут на Миколу завжди чекали батьки. "Батько Феодосій Іванович у 17 років став першим головою колгоспу. Райком призначив його на цю посаду після повернення з Москви, куди він таємно поїхав до Сталіна, "щоб робити революцію в Китаї". Мав два класи освіти, але задачки і за п’ятий клас розв’язував, як насіння лузав. Певно, від нього перейшли до мене математичні здібності".

Після повернення з Одеси Микола знову пішов до VIII класу (десятирічки на той час у Кам’яному Броді не було), просто так, без оцінок. Дев’ятий клас він закінчив у Коростені з братом Леонідом, який після технікуму заради Миколи попросився до школи. Атестат про середню освіту й золоту медаль одержав у сусідньому селі Бужанці, куди з допомогою друзів щодня долав до школи п’ять кілометрів.

Звичайно, після всього, що з ним трапилося, Микола Кузенний міг тихо й спокійно жити на державному утриманні. У хвилини відчаю йому таке й спадало на думку. Але те відразу витісняла якась дивовижна, непоборна сила: "Це не для тебе, в тебе інший шлях…"

– Мабуть, такою була воля Творця, – розповідав Микола Феодосійович. – Не зламатися, не втратити себе – постійно пульсувало в моїй свідомості. І я повністю присвятив себе математиці. Вона – моя рятівниця.

Пройшовши за великим конкурсом (на 50 місць – 150 абітурієнтів, з них –53 медалісти), став студентом фізико-математичного факультету Херсонського педінституту. На заняття водила старша сестра Марія, яка жила в цьому місті. Лекції записував на магнітофон. Інформацію з підручників надиктовували однокурсники.

Отримавши диплом з відзнакою, незвичайний випускник потрапив на стажування до Київського педагогічного інституту. Тут за п’ять років став кандидатом наук. Устиг, каже, попрацювати і "головним сміттярем столиці" – методом математичного моделювання розробив оптимальні маршрути сміттєвивозу. Але головною залишалася наукова робота. 1976 року Кузенний своєю доповіддю на тему екології за допомогою математичних розрахунків показав у динаміці наше біомайбутнє. Вчена рада в Академії наук була спантеличена: про екологію, як таку, ще ніхто тоді не чув, а цей незрячий чоловік говорив про охорону та збереження природи, застерігав від згубних наслідків її експлуатації. На жаль, ті застереження зараз збуваються.

Свідченням оригінальності мислення в науковців-математиків уважається, коли на конференції вчений може виступити з неординарними ідеями бодай у 2-3 секціях (алгебра, геометрія, теорія ймовірностей та ін.). Микола Кузенний на одній конференції робить вісім доповідей. У нього консультувалась майже вся фізико-математична школа України й закордонні світила. Він постійно публікувався в наукових періодичних виданнях. Удостоєний медалі ім. М. Є. Остроградського, яка присуджується лише за оригінальні дослідження в галузі математики. "Кузенний, безперечно, один із світлих людей нашого часу. Саме такі творили історію України", – так відгукнувся про нашого земляка професор, доктор фізико-математичних наук, колишній ректор Київського університету ім. Т.Г. Шевченка Анатолій Лобанов. – Він був цікавою людиною і мав що сказати не тільки в математиці…"

І дійсно, світ інтересів Миколи Феодосійовича був надзвичайно широким. Він захоплювався класичною музикою, театром, літературою, мав розряд із шахів. Заснував у Києві громадську організацію "Спілка вчених-інвалідів "Гомер", узявся, незадовго до смерті, за створення програми для управління комп’ютером лише за допомогою голосу, без використання клавіатури та мишки.

– Роблю те, що ефективне і корисне і приємне для мене. Так коротко окреслював своє життєве кредо Микола Феодосійович. – Ні титули, ні звання мене ніколи не цікавили, крім одного – бути самим собою. Сліпота – тому не перешкода.

Якось з Анатолієм Турбіним він накреслив туристичний маршрут – пройти пішки від Києва до Херсона. І не битими шляхами, а польовими стежками, якими раніше ходили на прощу до Лаври. Щоправда, дістались тоді лише до Лисянки – Турбін пошкодив ногу.

Але сходження з ним "у зв’язці" на гору Ай-Петрі в Криму все-таки вдалося. А щорічні мандрівки на байдарках по річках України – то вже стало звичною справою…

Втративши зір, він побачив світ у зовсім іншому вимірі – взаємозв’язку чисел і простору.

Олександр Щербатюк

Вісті Черкащини

Теми: Лисянка
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ