На Черкащині почалися “ігрища олігархів” навколо Косарського спиртзаводу

На Черкащині почалися “ігрища олігархів” навколо Косарського спиртзаводу, що на Кам’янщині, який входить до ДП “Укрспирту” й імовірно ще до кінця року буде пущений з молотка. Звісно, такий ласий шматок не може не зацікавити серйозних гравців на горілчаному ринку країни. Саме тому, напевне, зараз на підприємстві намагаються змінити керівництво – щоб завод потрапив у “потрібні руки”…

На Черкащині почалися “ігрища олігархів” навколо Косарського спиртзаводу, що на Кам’янщині, який входить до ДП “Укрспирту” й імовірно ще до кінця року буде пущений з молотка. Звісно, такий ласий шматок не може не зацікавити серйозних гравців на горілчаному ринку країни. Саме тому, напевне, зараз на підприємстві намагаються змінити керівництво – щоб завод потрапив у “потрібні руки”…

Приватизація державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості “Укрспирт” може відбутися до кінця 2016 року. Про це заявив глава Фонду державного майна Ігор Білоус, пише Економічна правда

“Ми будемо готові прийняти це підприємство до себе і організувати продаж всіх підприємств спиртово-горілчаної галузі, якщо пощастить, то до кінця цього року”, – повідомив Білоус.

“Укрспирт” – найбільший виробник спирту та спиртовмісної продукції в Україні. Його загальна виробнича потужність становить 31,3 млн дал продукції в рік. Роботу держпідприємства забезпечує 41 виробничий майданчик. Чистий прибуток “Укрспирту” за 2015 рік склав всього 16 млн. грн., хоч, звісно, у 2014 році він мав понад 500 млн. грн. чистого збитку. Одначе, погодьтесь, і це виглядає дуже дивним, оскільки спиртово-горілчана галузь є найбільш прибутковою. І, наприклад, за оцінками екс-міністра агарної політики і продовольства Олексія Павленка, вартість заводів “Укрспирту” може складати 300 млн. доларів. Звісно, таку ціну за них платити явно ніхто не збирається.

Між тим, як повідомляє Черкаський край, колектив МПД “Косарський спиртозавод” нині наважився на бунт, і звернувся із вимогами до ДП “Укрспирт”, до складу якого входить і якому підпорядковується, щоб їм “не присилали менеджерів зі створення кризових ситуацій і не зупиняли підприємство, яке дає чистого прибутку майже 6 мільйонів гривень на місяць!”.

Але тут, як-то кажуть, натрапила коса на камінь. У першу чергу через недавнє призначення третім заступником керівника Косарського МПД В.А. Крижню, яка свого часу сама очолювала це підприємство й залишила по собі у людей  далеко не кращі спогади від своєї діяльності та ставлення до працівників.

Взагалі Косарський спиртозавод з 2010 і аж до вересня 2015 року пройшов крізь надзвичайно важкі випробування. Підприємство з майже півторастолітньою історією, висока якість продукції якого неодноразово відзначалася на європейському та вітчизняному рівнях, давало мільйонні надходження до бюджету, багато робило в соціальному плані як для заводчан, так і для розвит­ку села Косарі, було зупинено. За цей час на ньому змінилося майже десять директорів, які так і не змогли вивести завод із кризової ситуації, а деякі з них трохи не довели підприємство до повного банкрутства.

Косарські спиртовики пам’ятають кожного з цієї директорської когорти. І кожному знають ціну як керівнику. Тож реакція у заводчан була однозначною: вони висловили В.А.Крижні недовіру, не допустивши її до виконання обов’язків.

Свій протест проти призначення цієї людини на керівну посаду спиртовики висловили на зборах трудового колективу, на яких було прийнято звернення до керівництва ДП «Укрспирт» щодо виведення зі штатного розпису посади нового заступника керівника підприємства. Участь у зборах взяли також заступник голови Кам’янської райдержадміністрації, сільський голова, громадські активісти.

Трудовий колектив з приводу цього проблемного питання звернувся також до сільської, районної та обласної влади. Слід сказати, що першими відреагували депутати Кам’янської районної ради, які в свою чергу прийняли звернення з приводу ситуації, що склалася на Косарському спиртозаводі, до Президента України, Верховної Ради України, ДП «Укрспирт», Черкаської ОДА, обласної ради, в якому зокрема йдеться про недопущення зміни керівництва на Косарському МПД ДП «Укрспирт», яке може призвести до дестабілізації роботи підприємства та посилення соціальної напруги серед населення. Подібне звернення трохи згодом прийняла і Черкаська обласна рада.

Як же ДП «Укрспирт» відреагувало на цей протест заводчан, депутатського корпусу та громадськості? На свій лад — роботу підприємства взагалі було зупинено.

І тоді косарські спиртовики разом із громадськістю села Косарі вийшли на акцію протесту — пішохідний страйк. Вони перекрили ділянку дороги міжобласного значення «Київ-Луганськ-Ізварине».

Слід сказати, що до всіх цих подій МПД «Косарський спиртозавод» уже як рік — з часу, коли його очолив Станіслав Радченко, — працював стабільно, забезпечуючи спиртовою продукцією свого головного партнера — Національну горілчану компанію, відому на міжнародному й вітчизняному ринках своїми брендами: горілками особливими власного виробництва ТМ «Хлібний дар», «Цельсій», «Байка», «Перепілка», «Козацька рада» та ін.

Косарський спиртозавод відновив свої провідні позиції й у системі самого ДП «Укрспирт». Якість спирту етилового ректифікованого сорту «Люкс» була визнана однією з кращих на дегустаційному конкурсі. А розвиток виробництва збільшив надходження до бюджетів усіх рівнів, дав змогу підвищити зарплату працівникам, отримувати матеріальні заохочення. Для Кам’янського району, де більшість промислових і переробних підприємств уже давно не працює, відновлення роботи Косарського спиртозаводу — це, як світло у вікні, яке дає надію на подолання економічної кризи в регіоні в цілому.

— Коли наше підприємство рік тому запрацювало, — говорить голова профкому заводу Людмила Бойко, — це буквально окрилило наших працівників, які чотири роки до цього були без роботи й без зарплати. Люди з радістю приступили до виконання своїх професійних обов’язків. Що ж планується для нас сьогодні — новий виток кризи, розірвання налагоджених зв’язків з ТОВ «НГК», безробіття? Складається враження, що комусь це дуже вигідно — довести завод до руйнації, щоб потім хтось зміг купити його задешево. Для цього, на думку наших працівників, і було введено посаду третього заступника директора. Заводчани налаштовані не допустити знищення Косарського спиртозаводу, з яким зв’язане все їхнє життя. І ми докладемо всіх зусиль, щоб цього не сталося.

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ