''Це узаконений рекет. Дітей так привчили, що краще відкупиться''

У Ватутінському професійному ліцеї з дітей примусово збирають кошти під приводом спонсорської допомоги. Так запевняє один із тамтешніх працівників. Раніше кожен студент із гуртожитку платив 20 гривень щомісяця. Зараз ця сума піднялася на 10 гривень.

студент

“Діти фактично є заручниками ситуації. Кожен, хто проживає в гуртожитку, зобов'язаний робити внесок. Гроші ніби й невеликі, але якщо взяти плату за місяць, набігає чимало, - розповідає на умовах анонімності працівник, пишуть Вісті Черкащини. - Прочитавши першу статтю в газеті про те, що тут робиться, вирішила не мовчати. Та й керівництво тоді полякалося. До вечора сиділа бухгалтерія, аби все постягувати до купи. Найгірше те, що хочеш чи не хочеш, а платитимеш. Якщо ні, телефонують до батьків, мовляв приїжджайте і розбирайтеся зі своєю дитиною. Всі ці гроші проходять через замдиректора Кириленко”.

Для спонсорської допомоги є спеціальні зошити із прізвищами студентів. Хто не зміг чи не захотів платити, вносили у список боржників.

“Сама Кириленко цим не займалася. Гроші у дітей збирала староста. Це узаконений рекет. Але ніхто через ті кількадесят гривень не йде скаржитися. Дітей так привчили, що краще відкупиться, ніж піти, наприклад, на навчання. Чи грошима, чи шоколадкою, чи чимось інакшим. У нас є предмет із зварювальних робіт. Там іноді буває по три-чотири учні, хоча в групі 18 осіб. Залишаються ті, кому немає чого принести”, - продовжує жінка.

Спонсорська допомога збирається на побутові потреби студентів із гуртожитка. Зараз там живе близько 50 дітей. За умови, що кошти здадуть всі, вийде 1.5 тисячі “спонсорських” гривень на місяць.

“Якщо порахувати по журналах і підбити всі отримані гроші з 2013-го, то можна було б поставити нові пластикові вікна. Але нікому з керівництва це не потрібно. Якщо що, то будуть звинувачувати колишніх директорів. Хоча за цим всім довгий час стояла переважно одна людина”, - переконує працівниця ліцею.

Самі студенти теж не у захваті від подібної плати. Скаржаться, що не розуміють, куди ідуть всі зібрані кошти.

“Нас запевняють, що абсолютно все тратиться на нас самих. Але ж щомісяця там виходять чималі суми. Так, купуються якісь необхідні в побуті речі. Але найдешевші. Наприклад, миючі засоби у нас такі, що майже не піняться. Недавно на кухню купили тюль. Але його поміняли вперше за два роки. Так, щомісяця нам кажуть, що на ті гроші купили те і те. Та не показують ні чеків, ні куди йде залишок. Ми б хотіли знати все до копійки, куди спрямовуються кошти з наших же стипендій. Зараз вже староста не збирає внесків. Нас змусили кидати їх на банківський рахунок”, - пояснює студент Сергій.

Адміністрація ліцею звинувачення у поборах відкидає.

“Держава виділяє на гуртожиток, тільки щоб оплатити комунальні послуги. Інші кошти ми можемо використати на проблемні дахи, наприклад, чи на ремонт труби, яку прорвало. Тому щороку на батьківських зборах ми просимо подати одноразову, на увесь термін навчання, спонсорську допомогу, — розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи Валентина Кириленко. — Ми беремо невеликі суми, адже до нас ідуть діти із малозабезпечених сімей. Є протоколи відповідні. Цього вересня ми побачили, що страшні тюлі. Купили клейонки на столи. Купили миючі засоби. На все придбане маємо чеки. Якщо є залишок, то він переходить на наступний місяць. Спонсорську допомогу просимо, щоб підтримувати умови в гуртожитку. Але не у всіх є можливість заплатити всі кошти одразу. Тому вирішили, що в той день, коли приходить стипендія, староста чи вихователь просить подати посильну допомогу. З початку навчального року поміняли вже чотири водопровідних крани. Чому було 20, а зараз 30 гривень... Бо ціни на все зросли. Староста писала дітям борги, аби самій не заплутатися. То її зошит. Зараз допомогу студенти вже відправляють на окремий рахунок ліцею. Є ті, що не платять. Доводиться взивати до них. Мовляв, ви всі тут живете, користуєтесь тими плитами, лампочками. За те, що не здають, ми ще нікого не покарали, не виселили з гуртожитка. Це справа добровільна”.

Начальник управління освіти Черкаської ОДА Валерій Данилевський закликає батьків звернутися до нього зі скаргою на керівників ліцею, якщо ті сумніваються у законності збору коштів з їхніх дітей.

“Якщо порушується фінансовий регламент закладу, то йдеться, щонаймеше, про адмінпорушення. Не можна вимагати чи випрошувати гроші. Все має бути на добровільних засадах. В інакшому випадку — це не що інше як побори. Я рекомендую батькам звернутися до мене, якщо вони вважають, що з них незаконно беруть кошти”, - радить Валерій Вікторович.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ