У Черкасах мають намір закрити храм при військовій частині

У Черкасах військовослужбовців позбавили можливості отримувати духовну опіку. Вперше з часів періоду радянських гонінь храм при військовій частині вирішили закрити, а не побудувати.

Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, пише Прочерк.

Церква Іоанна Воїна на території військової частини

Церква Іоанна Воїна на території військової частини

Свою стурбованість таким ініціативам адміністративного апарату при Міністерстві оборони висловили відразу ж у Душпастирській раді при Міноборони.

– Представники різних конфесій підтримали нас і висловили свою стурбованість тим фактом, що в період введення капеланства в Україні у військових частинах почали закривати храми, – зазначив заступник голови Синодального відділу по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України архімандрит Лука (Винарчук). – Це що ж виходить, однією рукою ми будуємо, а іншою руйнуємо? При тому, руйнуємо те, що було багатьма роками напрацьовано. Адже храм обладнати у військовій частині – це робота не одного дня. Якщо священик вже багато років там служить, це означає, що у нього є авторитет серед військовослужбовців, йому довіряють.

На початку лютого 2017 року громада храму мученика Іоанна Воїна, що розташований у військовій частині Черкас, отримала лист від Квартирно-експлуатаційного відділу при Міністерстві оборони, в якому повідомлялося, що дане управління в односторонньому порядку розриває договір оренди й вимагає протягом 30 днів звільнити приміщення. У листі вказали, що «у зв’язку з настанням особливого періоду в Україні» приміщення необхідно «для використання за призначенням».

Як розповів настоятель протоієрей Олександр Смик (сам – колишній офіцер, – ред.), храм діяв на території військової частини десять років в спеціально переобладнаному руками самих солдатів приміщенні казарми, яке у свій час призначалося для знесення.

– Ініціатором створення храму при частині став колишній командир полковник Валерій Седлецький, – розповів отець Олександр. – Спочатку він мене запрошував для духовних бесід з солдатами. Одного разу полковник попросив відслужити молебень і окропити їдальню. Через пару місяців він підходить і каже: “Ви знаєте, батюшка, а я побачив, що тільки у вас благодать”. Його вразило те, що після освячення, вода в акваріумі, який стояв у їдальні, залишалася чистою увесь цей час. “До мене приходили священики різних конфесій, пропонували свої послуги, але я нічого не відчув і не побачив в них”. Так він почав приходити до віри сам, потім поїхав у Почаїв і незабаром вирішив обладнати в частині храм. Він розповів мені, що йому з’явилася Богородиця і сказала побудувати Їй храм. “У мене є одна казарма, яку потрібно списувати й зносити, але я хочу обладнати в ній приміщення під церкву, допоможете?”. Так, після отримання благословення у владики Софронія, зусилями полковника, офіцерів, солдатів і вірян буквально за пару місяців був створений храм в ім’я мученика Іоанна воїна. То був період, коли вся частина ходила на богослужіння, в хорі співали самі солдати.

З часом ситуація трохи змінилася. Все залежить від командира, вважає отець Олександр. Теперішній командир частини не особливо релігійний, але ніяких конфліктом з ним не було, а навпаки: «Все було настільки добре, командир з задоволенням приймав освячення техніки, благословення для солдатів. І Господь беріг усіх».

На думку настоятеля, вказівка про закриття храму прийшла від вищого керівництва, можливо під тиском інших конфесій, які зараз, як і багато років тому, намагаються «нав’язати свої релігійні послуги». Своє хвилювання з приводу цього факту священик не приховує:

– Річ у тім, що, займаючись політикою, люди часто не думають про тих, кого вони позбавляють допомоги Божої. Ви, знаєте, багато хлопці перед вирушенням в АТО приходили за благословенням – вони всі як один повернулися. Нещодавно командир однієї роти прийшов і каже: “батюшка, я щоразу привозив з собою «двохсотих», а зараз, спасибі Вашим молитвам, жодної людини не втратив — всі живі, здорові”. Це радісно. Вони це все бачать, але тільки чи бачать це інші, чи хочуть бачити?

У Військовому відділі підкреслюють, що це вже не перша спроба позбавити УПЦ можливості опікуватися українськими військовослужбовцями.

Днями відбулася зустріч Міністра оборони України Степана Полторака з головою Синодального відділу Української Православної Церкви по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України митрополитом Білоцерківським і Богуславським Августином.

В ході розмови Міністр оборони наголосив на неприпустимості розпалювання міжконфесійної ворожнечі у військовому середовищі, а також на тому, що військовослужбовці мають право на духовний супровід у війську і ходити до тієї Церкви, до якої належать. За наведеними фактами, були дані відповідні доручення для всебічного вивчення і прийняття обґрунтованих рішень.

Митрополит Августин подякував Міністру оборони України за його державницьку позицію у цьому питанні та запевнив, що військові священики УПЦ і надалі будуть самовіддано служити на користь Святої Церкви, українського народу та його війська.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ