Унікальне депо в Цвітковому під загрозою ліквідації

Унікальне паровозне депо в Цвітковому

— У 1980-х тут були більш як 100 паровозів. Тепер бач­те скільки. Одні забрали, другі на метал порізали, — каже 40-річний Валерій Полуєв, голова селища Цвіткове Городищенського району на Черкащині. Тут розташоване локомотивне депо “Цвіткове” — одне з п’яти в Україні, що обслуговують паротяги. Його майно хочуть перевезти до депо “Щорс” у Сновську Чернігівської області. Селяни бояться, що цвітковське депо — ліквідують. В Укрзалізниці заперечують наміри закрити підприємство.

У Цвітковому живуть 1042 людей. Тут працюють вісім підрозділів Одеської залізниці. Серед них — машинна з ремонту колії та залізнична станція. Сюди ходять на роботу з сусіднього хутора Чубівка.

— Наше депо — ізюмінка села. Тут кіна знімали. “Матч” із Сергієм Безруковим. Він у нас в барі сидів. Пивко пив. Дітям на салфєтках автографи ставив, — розповідає Валерій Полуєв. Чорнявий, одягнений у чорну куртку, класичні брюки. Зустрічає в кабінеті сільської ради за 100 м від залізничної станції. Під неї переобладнали хату. — А ще тут знімали фільм “Поводир” (історична стрічка Олеся Саніна. — ГПУ). 100 гривень людині в день за масовку платили. Сюди море кіношників з Києва приїжджають. Кажуть, у нас горілка дешева. І люди грають із первого ­дубля. Їх не треба вчити, грим їм робити.

Позаду сільського голови на стіні висить портрет президента в різьбленій дерев’яній рамці та герб. На сейфі стоїть радянський ламповий телевізор “Оризон”.

— За депо воюємо з жовтня, — говорить Валерій Анатолійович по дорозі до адміністрації депо. — Гройсману листа писали, Омеляну. Всі вищі начальники бояться сказати слово. Дзвонить до тих ідіотів, які сидять в Укрзалізниці, немає сенсу. Із шести чєловєк — одна фамілія українська. Зробили собі премії по 800 тисяч в год. Та щоб був нормальний керівник у державі та взяв би оцього гітариста (поляка Войцеха Бальчуна, директора Укрзалізниці. — ГПУ) та кинув головою об це зданіє.

Наше депо робить ремонт ходової частини паровозів — колеса. Це саме важне і сложне. Якщо забрати звідси паровози, то цвітковські жителі все розбомблять, витягнуть труби.

Проходимо повз колишнє приміщення депо заввишки 15 м, із великими вікнами та дверима. Колись у ньому ремонтували техніку. Тепер тут пошта.

— А оте зданіє — це дом графа Олексія Бобринського, — продовжує. Показує на великий рожевий будинок. — Він дав безплатно землю для залізниці. Зараз там бригадний дом.

Паровозна стоянка огороджена високим бетонним парканом. Минаємо оглядову яму для локомотивів і заходимо на ремонтну базу.

— Начальнику своєму подзвоню. Без його доз­волу не можу нічого предпрінімать, — говорить 29-річний Антон. Без погодження з керівництвом прізвища не говорить. У депо працює третій рік. До цього був приватним підприємцем. На роботу їздить за 30 км зі Сміли. На проїзд витрачає майже 700 грн у місяць.

У кабінеті Антона стоять радянські меблі — стіл, стільці, шафа з теками для документів. На столі лежать книжки по ремонту паровозів 1960 років.

— Дев’ять паровозів тут у власності Одеської залізниці. Четверо належать Асоціації збереження історії залізниць. Раніше було 96, — каже Антон. — Два локомотиви робочі. Решта — як котєльня зроблені. А випадки бувають різні. Наприклад, відключили електрічєство. Два паровози можуть обігрівати все Цвіткове.

Антон радиться із керівництвом айфоном. Після розмови просить не фотографувати нічого, окрім локомотивів. Із робітниками не спілкуватися. У депо не пускає. Туди мають приїхати активісти Асоціації збереження історії залізниці.

— Давлєніє звідти йде, — говорить активіст асоціації 47-річний Володимир Бердніков. Показує пальцем вгору. Має довге волосся. З кишені джинсової сорочки видніються документи. З колегами приїхали з Києва. Заходимо до ремонтного цеху. Там стоять паровози.

— Свої паровози придбали 2008 року після завершення їх експлуатації в комерційних цілях. Плануємо у Цвітковому зробити музей діючих зразків залізничної техніки. Шукали підприємство, де їх могли б відремонтувати. Раніше кожна залізниця мала депо по ремонту й обслуговуванню паровозів. Утримували зі стратегічних міркувань на випадок війни. Тепер залишилися лише п’ять подібних депо, — розповідає голова асоціації Олександр Гопкало, 59 років. Очолює організацію з 2008-го, від дня заснування. Він — у картузі, носить окуляри. Одягнений у дублянку та брюки. — Минулого року Укрзалізниця визначила локомотивне депо “Щорс” основним у ремонті, обслуговуванні та зберіганні паровозів в Україні. Це означає, що всі локомотиви мають бути доставлені туди.

Але в “Щорсі” немає фахівців. Коли до них зверталися 2008 року, нам відмовили в ремонті ходової частини паровоза. Схоже на схему по зароблянні грошей на металобрухті.

Олександр показує локомотив 1949-го — єдиний в Україні діючий пасажирський паровоз. Ним активісти з 2011 року возять людей у безкоштовні ретротури. Організували 20 поїздок. Паротяг купували за ціною брухту. Важить майже 80 т. На ремонт витратили три роки.

На зворотному шляху заходимо до колишнього працівника депо.

— Спочатку був машиністом, постійно їздив. Коли перейшов у депо, то удівлявся, що на обід можна додому ходить, — говорить 62-річний Микола Вигінний. Веде у вітальню. — Колектив одразу перевіряв мене: “Чи знаєш рєзьби? В яку сторону болти одкручуються?” Прийшлося за місяць перечитати все.

До 1998-го роботи було багато. Депо обслуговувало 11 станцій. На базі стояли 87 паровозів. Усі робочі. Потім багато порізали. Людей стали сокращать. Хто на базар пішов, хто на станцію Шевченко, а хто запив.

На шафі стоїть дерев’яний паровоз завдовжки до півметра з чарками по баках.

— Як ішов на пенсію, мені подарили колеги, — додає Микола Антонович. — Ще тисячу гривень премії дали. Думав і Почесного залізничника дадуть, але — ні. Було обідно.

Микола Антонович проводить нас до залізничної станції. Квиток до Черкас коштує в касі 16 грн. У приміський потяг сідаємо разом із машиністом Антоном Максим’яком, 33 роки. Чоловік зростом 2 м, усміхається. Їде після роботи додому у Смілу до дружини та дітей.

— Був машиністом паровоза для ретротурів. Як їхали мостом через Дніпро біля Черкас, машини сигналять — аж риба з Дніпра вилітає. Після поїздки тиждень відмивався, сажа виходить кругом, — каже Антон. Працює в депо 12 років. Їздить ремонтувати потяги до Львова, Харкова, Одеси. — Додому приходиш — вєни надуті. Впав у дев’ять вечора й заснув. Діти повзають по мені, а я не чую. Робота важка. У місяць отримую 3600 гривень. Дають молоко та 20 гривень надбавки до зарплати за шкідливі умови праці.

За матеріалами Газета.ua

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ