У Кам’янському районі захворіли на рак 112 людей

захворіли на рак

Про це йшлося сьогодні на апаратній нараді в Кам’янській райдержадміністрації, яку провів перший заступник голови РДА Богдан Солошенко, повідомляють Новини Черкас із посиланням на інформацію прес-служби установи.

Заступник головного лікаря Кам’янської ЦРЛ Світлана Німченко ознайомила присутніх з питанням надання онкологічної допомоги населенню Кам’янського району  в 2016 ріці:

— В 2016 року вперше захворіло на онкологічні хвороби 112 жителів району. Станом на 01.01.2017 на ,,Д,, обліку в онколога Кам’янського району знаходиться 787 хворих, що становить 285,8 на 10 тис. населення і це вище за середнє обласний показник. Первинна захворюваність на 10 тисяч становить 40,7. Високі показники первинної та загальної захворюваності можна пояснити як вчасною виявляємістю  злоякісних новоутворень, так і щорічним зменшенням кількості населення в районі.

Серед захворівших вперше, діагноз раку встановлено в занедбаних станах 22 особам. Аналізуючи показники занедбаності в порівнянні за 3 роки необхідно відмітити що загальна занедбаність остається стабільно високою, але нижча за середньо обласний показник.

Так, загальна занедбаність в 2015 році по району становила – 21,4%, по області – 24%, в 2016 році цей показник становив – 21,6%. Показники візуальної занедбаності відносно стабільні на протязі останніх 3 років, менше за обласний показник і в 2016 році становив 15%. В 2016 році серед внутрішніх локалізацій раку побільшало занедбаних форм, а саме: шлунку, ободової кишки, лімфоми. Серед візуальних форм на першому місці по занедбаності рак порожнини роту та меланома шкіри. Кожен занедбаний випадок з онкопатології розібраний на протираковій комісії, згідно висновків причинами занедбаності були: несвоєчасне звернення – 56,2%, прихований перебіг – 28,6%, відсутність профоглядів – 6,9%, несерйозне ставлення до свого здоров’я – 8,3%. В 2016 році вперше на інвалідність вийшло – 19 онкохворих (в 2015 році – 21 хворий).

П’ятирічна виживаність онкохворих в 2016 році – 53,4%, в 2015 році – 52,0%, в 2014 р. – 52,7%. Ці показники є одними із найвищих в області, що свідчить про високу виявляємість та своєчасне лікування хворих. Аналізуючи занедбаність на онкологічні хвороби слід відмітити, що в сільській місцевості цей показник вищий.

Одним із заходів раннього виявлення онкопатології є спостереження та лікування передонкопатології. Так, на диспансерному обліку у хірурга станом на кінець 2016 року перебувало на обліку – 474 жінки з діагнозом мастопатія, із них – 350 оглянуто в Черкаському онкологічному диспансері. В 2016 році взято на облік – 10 жінок з діагнозом раком молочної залози. Всі жінко з групи ризику онкопатології обстежені.

Завдяки депутату обласної ради Віктору Парамонову на протязі 2016 року практично в усіх селах району працював мамограф і неодноразово, що дало змогу обстежити практичну всю групу ризику та всіх бажаючих жінок.

Для забезпечення діагностики та раннього виявлення онкопатології в ЦРЛ наявна відповідна діагностична база. В 2016 році проведено флюорографічних обстежень та рентгенографій близько 17000, виявлено – 3 рака легень. Зроблено – 329 ренгеноскопій та ірігоскопій – виявлено – 3 рака ободової кишки. В 2016 році виконано – 9919 УЗД досліджень черевної порожнини, виявлено – 12 випадків онкопатології. За минулий рік проведено – 1820 фіброгастродуоденоскопій та виявлено – 8 випадків онкопатологій шлунку.

Незважаючи на те, що робота по ранньому виявленню онкопатологій в районі проводиться, але вона потребує постійного покращення та моніторингу. Насамперед необхідне повне охоплення організованих верств населення профілактичними оглядами. І в цьому повинні бути зацікавлені всі керівники підприємств, а серед неорганізованого населення медичним працівникам необхідно покращити відповідну роботу. Необхідно також частіше надавати інформацію в ЗМІ щодо профілактики онкологічних захворювань та здорового способу життя.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ