У Тернівці бурно обговорювали об’єднання територіальних громад

13 березня у селі Тернівка відбулися збори громадян з обговорення об’єднання територіальних громад

13 березня у селі Тернівка відбулися збори громадян з обговорення об’єднання територіальних громад, у яких брали участь голова Смілянської районної ради Грошев В.В., його заступник Латенко В.М., депутати Зайва Л.Р., Голобока Л.А., Шулежко А.В.

Про це повідомляє кореспондент онлайн-газети Новини Черкас.

Тернівський сільський голова Борисенко І.А. винесла на розгляд присутніх питання об’єднання в одну громаду сіл Тернівської, Малосмілянської, Попівської, Санжариської та Сердюківської сільських рад. На захід було запрошено відповідних сільських голів, депутатів рад та представників громад, яким було запропоновано висловити власну думку щодо такого варіанту об’єднання.

Думки з приводу розділилися, що і було зауважено головою фермерського господарства «Ружин» Ружиним В.Д., який здійснює свою діяльність на окремих із згадуваних територій. Зокрема він відмітив непідготованість представників громад до обговорення попри те, що питання актуальне вже більше року.

У тому, що об’єднання, наразі добровільне, може невдовзі перетворитись у державно-примусове згоджувались, а от щодо спроможності запропонованого територіального утворення у багатьох виникли сумніви.

Малосмілянський сільський голова Пономаренко І.М. інформував, що звертався з ініціативами до Великояблунівської та Березняківської громад, але у такому об’єднанні було відмовлено; відзначив, що з об’єднанням не пропадають сільські ради, будуть старости, будуть видаваться усі необхідні документи на місцях; зауважив, що при такому об’єднанні є потужна Тернівська загальноосвітня школа, а у селищі Холоднянське – медична амбулаторія. Серед переваг зазначив те, що всі повноваження перейдуть на місця, і ніхто не буде вирішувати за громадян та зауважив, що поки що не стоїть питання про центр громади, а загалом про те, чи дієздатне таке об’єднання, адже у нашому районі є 2-3 села, які годують увесь район і наразі можна спробувати об’єднатись таким чином, а за якийсь час можна буде приєднатись до більш сильних.

Присутня начальник фінансового управління райдержадміністрації Рак Л.І. інформувала, що об’єднання змістовне з більшими селами, тоді громада буде спроможною. Дала роз’яснення щодо опорної школи, що вимагає наявності 360 учнів без врахування початкової школи.

Висловили свою спільну думку депутати Малосмілянської сільської ради – вони вважають, що потрібно об’єднуватись саме в такому форматі.

На думку Попівського сільського голови Вибивайла В.Ф. доцільно було би утворити в районі одну громаду Смілянського району з центром у Холоднянському саме через те, що Березняки і Велика Яблунівка відмовили, а запропоновані села разом неспроможні.

Санжариський сільський голова Черненко Ю.В. вважає, що реформа потрібна, бо села занепадають. Інформував про те, що наразі у сільській раді є чотири пропозиції щодо варіантів об’єднання, тому є необхідність розглянути громадою усі думки і прийняти зважене рішення. А жителі Санжарихи розділились у думках на тих, що пропонують об’єднання: з Ташликом, з Тернівкою, в одну громаду в районі.

Сердюківчанам, за повідомленням сільського голови Ресенчука М.В., навіть надійшла пропозиція об’єднання з громадами іншого району, але вони таке не розглядають. Більше того - жителі Сердюківки категорично проти об’єднання взагалі, бо у минулому мали гірких досвід, коли об’єднували колгоспи. Депутати Сердюківської сільської ради прийняли рішення ще обдумати це питання - наприкінці березня сільський голова звітуватиме на зборах громадян про виконання повноважень і тоді ще раз буде обговорено питання об’єднання з жителями села, адже він не має повноважень приймати такі рішення одноосібно без згоди виборців. На його власну думку об’єднувати необхідно сильні села.

Депутат Малосмілянської сільської ради, приватний підприємець Олексій Зозуля розповів про власний досвід відвідин уже об’єднаних громад у Кременчуцькому районі та Білозірську Черкаського району, де спостерігав лише позитив, а також довів негативну думку односельців, з якими спілкувався щодо об’єднання громад району в одну.

Шулежко А.В., директор Тернівської загальноосвітньої школи, депутат районної ради звернувся до сільських голів з питанням чому за рік ніякі варіанти не прораховані, не обговорені у громадах. Зауважив, що адміністративно-територіальна реформа – це революція, і на самому початку усе буде погано, але треба щось робити. Він планує до 100 дітей, які навчаються у міських школах, повернути до Тернівської. Довів свою думку щодо можливого об’єднання в обговорюваному варіанті, а пізніше, за потреби, можуть доєднатись інші.

Цю думку підтримали підприємець Ружин В.Д. та настоятель Тернівської православної церкви, які закликали не боятися нового та ризиків, які воно за собою тягне.

Грошеву В.В. довелося розвіювати міф про приєднання району до м. Сміла. Висловив він і власні переконання щодо ефективності об’єднання районом в одну громаду, адже усі служби з надання адміністративних, медичних, освітніх послуг населенню вже створені, зокрема система медичних послуг, особливо при утворенні п’ятого госпітального округу, до чого ним особисто докладено максимум зусиль.

«Люди повинні бути наближені до медичних послуг, - сказав голова ради, - створюйте, робіть, але зрозумійте що скажуть люди, якщо не вийде і громада дійсно буде неспроможною. Ви будете мати зв’язок лише з областю – чи це достатньо доступний варіант?  Наразі ніхто нікого не заставляє і не ламає – це ваша думка, рахуйте і вирішуйте. Зробіть так, щоб ваша громада була спроможною і працювала, бо вона добровільна. Я доніс вам свою думку».

Із зали пролунало запитання: чому керівництвом району допущено створення Ротмістрівської ОТГ. На що голова ради повідомив, що у цьому випадку ніхто нічого не запитував та не ставив до відома, що, взагалі, його запрошували лише на збори у Березняках і цей раз, другий.

Запитали яким чином було визнано Ротмістрівську ОТГ як спроможну Верховною Радою.

На це зауважила Рак Л.І., що за розрахунками фінансового управління така громада не є спроможною, кошти фонду регіонального розвитку держава дасть один раз, а далі життя покаже що буде.

Слово надали заступнику голови районної ради Латенку В.М. Для початку він заявив, що виступає не як чиновник, а як депутат ради. Зауважив, що у свій час будучи головою районної ради, він також відстоював думку про єдину громаду на район, проте, поспілкувавшись з колегами під час навчання в Києві, поміняв її. Тепер він вважає, що кошти, які будуть надходити в район, будуть надходити в Тернівську об’єднану громаду і вона буде вирішувати, куди їх витрачати. На його думку, не треба створювати відділи освіти, культури, молоді та спорту, вважає, що в опорній школі директор школи буде виконувати ці функції, а по інших школах просто будуть завучі. Повідомив, що особисто за допомогою працівників фінуправління ОДА провів розрахунки що: «Тернівська громада буде спроможна, вона все утримає, ще й буде у «плюсі» 3 мільйони 300 тисяч».

Рак Л.І. показала інші прорахунки, що робились фінансовим департаментом облдержадміністрації.

Латенко В.М. наполягав на тому, що сьогодні ще можна об’єднатись так як хочуть громади, а вже з 2018 року їх об’єднають на власний розсуд.

Зайва Л.Р. вимагала, щоб заступник голови районної ради показав згадані ним розрахунки, а також згадала, що він ніяк не брав участі у просуванні п’ятого госпітального округу та те, що саме позиція фракції ВО «Батьківшина» призвела до негативного голосування цього питання у обласній раді. Звернувшись до громади, відмітила, що все потрібно підрахувати і довести до жителів: «Зрозуміло, що важко щось зрозуміти без цифр. Кошти фонду регіонального розвитку надаються на розвиток сіл, а не на заробітну плату працівників».

Підсумовуючи, здавалось би, нескінченні дебати, слово взяв Шулежко А.В. запропонувавши  все підрахувати на місцях і зібратися через тиждень для прийняття виваженого рішення.

Теми: Сміла
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  4. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  5. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  6. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  7. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  8. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
  9. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ