Острів, де здійснилися мрії: черкащанка стала успішним юристом на Мальті

У життя Анастасії Міфсуд Мальта увійшла у 2004 році. На острівну країну в Середземному морі вона приїхала здобувати вищу освіту. Сьогодні Анастасія – мама двох синів та практикуючий юрист у канадській компанії.

У життя Анастасії Міфсуд Мальта увійшла у 2004 році. На острівну країну в Середземному морі вона приїхала здобувати вищу освіту. Сьогодні Анастасія – мама двох синів та практикуючий юрист у канадській компанії.

Про острівне життя, а також мальтійську освіту та медицину із черкащанкою спілкувався сайт vikka.ua, інформують Новини Черкас.

"Здобуваючи першість на мовних олімпіадах, я планувала продовжити навчання після школи у Франції. Проте через численні відмови у відкритті студенстької візи довелося змиритися з думкою, що Парижу не буде. Простіше було оформити візу на Мальту, оскільки на той момент вона ще не вступила до Євросоюзу. Потрапивши туди, важко було спершу адаптуватися – тиждень культурного шоку і легкої депресії... Але, поселившись у гуртожитку, швидко знайшла друзів, освоїлася і забула про Францію", – пригадує черкащанка.

Отримавши диплом бакалавра, дівчина вступила в Юридичну школу Сіднейського університету, де була наймолодшою студенткою на аспірантурі. Разом з черкащанкою туди поїхав навчатися і її хлопець мальтієць Ентоні. Після отримання дипломів вони одружилися в Україні та повернулися на Мальту налагоджувати вже спільний побут.

Наразі Анастасія працює юристом в канадській компанії, що надає корпоративні послуги (відкриття компаній, банківських рахунків). А на вихідних вона дає дітям уроки тенісу – у Черкасах дуже серйозно займалася цим видом спорту, їздила з командою на змагання та збори.

"На Мальті дуже хороші податкові пільги для бізнесу і ця країна є дуже привабливою для іноземних підприємців. Членство Мальти в Євросоюзі, її стратегічне географічне розташування, грамотне податкове законодавство, порівняно невеликі експлуатаційні витрати, кваліфікований персонал, який володіє багатьма мовами, – позиціонують Мальту як інвестиційно привабливу і конкурентоздатну юрисдикцію", – розповідає черкащанка.

Місцеве населення давно звикло до іноземців. Тут дуже багато інтернаціональних родин: англо-мальтійські, українсько-мальтійські, італійсько-мальтійські.

"Побут Мальти не особливо відрізняється від українського: школа – робота – супермаркет – домівка – вечеря – сон. Влітку, звичайно ж, пляж. Мальтійці багато подорожують, особливо в Лондон, Мілан і Рим на шопінг. Взимку їдуть на лижний відпочинок, а влітку засмагають під сонцем Сицилії", – зазначає Анастасія.

Особливості клімату все ж вносять свої корективи в буденне життя мальтійців. Без кондиціонеру тут не можна обійтися ані влітку, ані взимку.

"На Мальті немає централізованого опалення, гріємося кондиціонерами, обігрівачами. Дуже сиро в домівках, і якщо не топити, то навіть цвіль на стінах та речах може з'явитися. У результаті жителі отрова отримують шалені рахунки за електроенергію. У зимовий період це 700-800 євро за три місяці. Приблизно стільки ж виходить і в літній період, коли від спеки рятуємося тими ж кондиціонерами", – зауважує дівчина.

Сини черкащанки Алекс і Нейтан навчаються у приватній школі. Там, до речі, половина іноземців. Старший займається дзюдо, плаванням, футболом та тенісом. Молодший – ходить у дитсадок.

"Дитячі садочки на Мальті, навіть приватні, оплачує держава, якщо обоє батьків працюють. У кожної дитини є спеціальний брелок, який сканується при вході і виході із садка. Через хворобу дозволяється пропустити не більше 15% навчальних днів, після чого – штраф. Система освіти дуже хороша. Правда, занадто багато задають домашньої роботи. У п'ятирічних дітей (3 клас) уже є диктанти, контрольні, вони читають книжки. Із математики всі завдання на гроші – м'ячики чи цукерки не рахують, рахують євро", – розповідає черкащанка.

Суворі вимоги у мальтійських школах і стосовно зовнішнього вигляду учнів.

"Шкілька форма обов’язкова для всіх учнів. Тільки за вказівкою керівництва школи літня форма міняється на зимову. Навіть якщо на вулиці холоднеча і вчителі ходять у шубах, а директор не дав добро, що можна одягати штани, треба ходити в шортах. Спортивні костюми зі шкільними емблемами теж обов’язкові", – зазначає Анастасія.

Дівчина відмічає і медичне обслуговування на острові, що разюче відрізняється від нашого, українського.

"Національна страховка є обов'язковою, звідси і безкоштовне лікування. Потрапили якось із сином в лікарню із грипом та підозрою на бронхіоліт, і в мене були із собою таблетки, а медсестри мені кажуть: "залиште їх для домашнього прийому, у нас все є". І при такому сервісі 300 євро податків на місяць уже не здаються надто великою сумою. Головне, що є всі необхідні для лікування медикаменти", – констатує черкащанка.

Особлива процедура там і щодо вакцинації населення.

"Педіатр якось у мене запитав: "чому всі наші, тобто українці, так негативно ставляться до щеплень?". Я ж відповіла, що питання не у самих прививках, а у корупційному складнику цього питання, коли достеменно не знаєш, що насправді колять дітям. А він розповів, як система щеплень працює у них. Виявляється, вакцини лікарям доставляють в дипломатах без швів та замків. Ці кейси мають тільки USB-порти. При доставці окремою посилкою також приходить і флешка. Вона вставляється у порт і виробник, до прикладу в Канаді, зчитує інформацію про вакцину, аналізує усі її параметри і чи немає дефектів. Якщо все добре, вони дистанційно з Канади відкривають кейс. Якщо ні, його повертають назад", – додає Анастасія.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ