Вчителів з Гусакового врешті почули. В Києві…

Вже при самій згадці про село Гусакове на Звенигородщині, як районних, так і обласних чиновників починає лихоманити. Ще б пак: ось уже більше року вимагають там залишити в спокої їхню школу, яка потрапила під так звану реорганізацію.

Вже при самій згадці про село Гусакове на Звенигородщині, як районних, так і обласних чиновників починає лихоманити. Ще б пак: ось уже більше року вимагають там залишити в спокої їхню школу, яка потрапила під так звану реорганізацію.

Про протестні дії тамтешньої громадськості й учителів неодноразово повідомлялося. А розпочалося все з січня 2016 року, коли, маючи клопотання Звенигородської райдержадміністрації про реорганізацію школи, депутати районної ради проголосували за таке рішення. Попри всі аргументи, висловлені учителями.

При цьому не було взято до уваги, що рішення прийняли без громадського обговорення і урахування інтересів учнів. Як і того, що в школі навчалося 30 учнів, тоді, як згідно відповідних циркулярів, реорганізовували, а точніше – закривали на той час навчальні заклади, де було менше 25 школяриків.

В знак протесту активісти села неодноразово вдавалися до різного роду акцій, перекриваючи автотрасу Умань-Черкаси, мітингуючи біля приміщення районної ради майже перед кожною черговою сесією. А 27 травня близько півсотні жителів села пікетували райраду. Про їхні вимоги свідчили вже написи на плакатах: «Не будуєте, то хоч не руйнуйте», «Ви накеруєте і підете, а нам тут жити», « Цвинтар освіти Звенигородщини. Хто наступний?» тощо. Ставили на тротуарі чорну труну з написом «Сільська школа», складали у неї шкільні підручники, присипаючи їх зверху квітами. Та будь-якої реакції ні в керівників району, ні в депутатів цим не викликали. Не викликав очікуваної уваги депутатів і відкритий лист до них, озвучений на сесії райради, що відбувалася того ж дня, відомою в районі ще з часів Революції Гідності громадською активісткою, вчителькою Гусаківської школи Світланою Пономаренко.
Нікого з них не зачепили навіть такі от слова:«Складається враження, що, проголосувавши за рішення про реорганізацію, ви взяли на себе відповідальність за все: за наших дітей, за батьків, за вчителів. Ми вважаємо необхідною вашу зустріч з громадами сіл та колективами навчальних закладів і надання чітких відповідей на запитання, які хвилюють людей. Бо відділ освіти постійно опирається на рішення сесії райради …».

Допоки ж у відділі освіти РДА кивали на районну раду, а там зсилалися на те, що питання реформування шкіл перебуває в компетенції РДА, а депутати можуть лише проголосувати «за» чи «проти», минуло літо . З 1 вересня «реорганізовані» учні 5-9 класів мали перейти навчатися до сусідньої вільховецької або ж до однієї зі звенигородських шкіл. Проте всі вони, не без відома й благословення батьків, демонстративно заповнили навчальні класи … Гусаківської школи. І навчалися таким чином декілька місяців. Зрозуміло, що при цьому вчителі не отримували зарплати, надіючись, що на їх захист стане Звенигородський районний суд, до якого вони звернулися з позовною заявою.

Зрозуміло, що такого демаршу, який міг би стати прикладом для інших шкіл, районне чиновництво не могло потерпіти. На адресу дирекції школи і батьків надійшли різного роду попередження ледь не про кримінальну відповідальність за невиконання статей Закону України «Про освіту», в село навідалася поліція. Але в Гусаковому, яке називають «колискою Вільного козацтва», згадавши, очевидно, козацьку вольницю, показали, що так просто їх не взяти і прийшли до рішення, обминувши навчальні заклади Звенигородщини, припровадити дітей «в прийми» до школи в селі Кобриновому сусіднього Тальнівського району , котре, до речі, свого часу входило до Гусаківської волості.

Не вибило з колії впертих гусаківців і рішення Звенигородського районного суду, який визнав реорганізацію законною. Вони звернулися з відповідною скаргою до Київського апеляційного адміністративного суду України, де, як образно сказала вже згадана Світлана Пономаренко, їх врешті «почули». Й справді, в постанові Київського суду , що відбувся наприкінці лютого нинішнього року, зазначено:«Постанову Звенигородського районного суду Черкаської області від 03 січня 2017 року скасувати. … Визнати незаконним рішення 4-9 від 29 січня 2016 року 4-ої сесії Звенигородської районної ради Черкаської області VII скликання «Про реорганізацію Гусаківської загальноосвітньої школи I – II ступенів».

Ось так.
Що тепер? Побачимо…

Феофан Білецький

Альтернатива

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ