У Чигирині депутати ставлять палки в колеса редакції газети

Гра в наперстки«Гра в наперстки» або як деякі депутати Чигиринської районної ради «утримались» від виконання закону про реформування преси. Про це пише місцева газета Чигиринські вісті.

Новини Черкас публікують повність редакційне звернення чигиринських колег.

Майже добіг свого завершення процес роздержавлення редакції газети «Чигиринські вісті» згідно Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який набрав чинності з 1 січня 2016 року.

Наразі в Україні триває складний процес роздержавлення преси: вихід органів влади і місцевого самоврядування зі складу засновників (співзасновників) друкованих ЗМІ, передача майна редакціям, що є прямою вказівкою закону.

Реформа місцевої преси – це одне із зобов’язань України перед Радою Європи, і стосується більше 550 комунальних видань України. Реформування державної і комунальної преси є однією з ключових реформ в інформаційній сфері та здійснюється відповідно до п.350 Плану заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України і Стратегії сталого розвитку «Україна-2020».

Редакція газети та її керівник Лебеденко Наталія Іванівна є першопрохідцями роздержавлення комунальних ЗМІ. Трудовий колектив газети одним із перших виявив своє бажання приймати участь в пілотному проекті реформування преси. Зараз редакція газети «Чигиринські вісті» знаходиться на фінальному етапі роздержавлення комунальних засобів масової інформації в Україні, сумлінно виконуючи вимоги профільного Закону.

12 квітня відбулася сесія Чигиринської районної ради, яка вкотре засвідчила, що для деяких депутатів їх мандат є засобом зведення особистих рахунків, нормальним явищем є ігнорування прямих вимог Закону.

Трудовий колектив редакції, неухильно виконуючи закон про реформування звернувся з клопотаннями до Чигиринської районної ради про передачу з балансу редакції у комунальну власність територіальної громади приміщення, в якому знаходиться редакція, також про затвердження незалежної грошової оцінки майна та передачу у власність редакції рухомого майна, як того прямо вимагає Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

І ось тут почалося найцікавіше. Розгляд питання про передачу з балансу редакції у комунальну власність територіальної громади приміщення по вул. М. Грушевського, 16 розпочався з виступу Олександра Демиденка, який сказав, що це питання потребує додаткового вивчення, при цьому не пояснивши причини такого його бажання. Але решта депутатів не придали цьому значення і більшістю голосів проголосували таки за прийняття у власність територіальної громади приміщення.

Питання затвердження незалежної грошової оцінки майна редакції не викликало труднощів і депутати майже одностайно 21 голосом із присутніх 22 депутатів (утримався Олександр Кравець) прийняли це рішення.

Третім за рахунком питанням, яке стосувалося життєдіяльності редакції було питання передачі, як це не парадоксально звучить, майна яке знаходиться на балансі редакції самій редакції, бо його величезна більшість куплена трудовим колективом самостійно. Але закон є закон і трудовий колектив виконує його буквально. І це вже майже фінальний крок у реформуванні засобу масової інформації.

Не дивлячись на те, що і на бюджетній комісії і на президії районної ради всі питання, що стосувались майна Чигиринських вістей були розглянуті детально і позитивно, такі депутати як Олександр Діскант, Олександр Кравець, Олександр Демиденко, Сергій Січовий на ґрунті особистої неприязні до редактора газети, зробили заручником власних амбіцій і зазіхань на майно, трудовий колектив редакції.

Звичайно, як же можна допустити виконання такого незрозумілого закону, коли треба майно віддавати безоплатно, і для таких депутатів не має значення якісь там вимоги Ради Європи, вони тут владарюють, вирішують питання, а Рада Європи десь далеко з її незрозумілими демократичними принципами та виконанням закону.

На цій хвилі вільного трактування закону Олександр Діскант (балотувався від Радикальної Партії Олега Ляшка) проголосував проти виконання закону та передачі майна редакції, Олександр Кравець (балотувався від Аграрної Партії України), Олександр Демиденко (є Головою Партії Захисників Вітчизни в Чигиринському районі) та Сергій Січовий (є Головою Чигиринської організації Партії Олега Ляшка) – утримались.

Та й як би вони могли вчинити інакше?! Коли пан Діскант протягом 9 місяців перебування у кріслі голови РДА не робив нічого, крім потуг і обіцянок певним угрупованням «закрити» районку. Щодо пана Демиденка , то «ЧВ» писала про земельний конфлікт між ним та воїнами АТО, у той час коли цей депутат очолює районну організацію партії Захисників Вітчизни. А пан Кравець був фігурантом журналістського розслідування стосовно звалища дохлих свиней у Рацевому. Зі слів пана Січового, він тільки 12 квітня отримав матеріали сесії на руки і був не в курсі розглядуваних питань, а напередодні сесії йому із районної ради було направлено тільки половина матеріалів. А тепер запитаємо себе – чи таких депутатів ми хочемо бачити в складі районної ради, тих депутатів, які навіть напередодні сесії не цікавляться питанням порядку денного сесії. Тоді постає ще одне закономірне питання, яка в цьому випадку може бути обґрунтованість позиції такого депутата при розгляді питання по суті та голосуванні на сесії? При такому підході належним чином не виконуються ні депутатські повноваження, ні трудові функції працівника, адже він в цей день згідно ст.119 КЗпП України звільняється від виконання трудових обов’язків у зв’язку з депутатською діяльністю. Нині ж їм випав шанс запхнути кляп до рота райони, аби та не розповідала людям про справжні обличчя цих «обранців».

До речі до листа Національної Спілки Журналістів України, в якому наголошувалося, що депутати фактично повинні виконати формальну місію і не перешкоджати цивілізованому завершенню реформування редакції газети «Чигиринські вісті» відношення у вищезгаданих депутатів було більш ніж прохолодне. Склалося враження, що це особиста помста цих депутатів творчому цеху редакції, за критичні матеріали. Чи неухильно дотримуються закону Олександр Кравець та Олександр Демиденко на очолюваних ними підприємствах? Чи наші «володарі» Олександр Кравець та Олександр Демиденко будуть це заперечувати? Чи відповідають європейським стандартам умови праці на цих підприємствах? Сумніваємося. Оскільки у редакції є матеріали журналістських розслідувань щодо діяльності очолюваних цими депутатами їх підприємств, які поки що не оприлюднені. Але всьому свій час. Достеменно відомо, що працівники бояться скаржитися відкрито, оскільки бояться втратити роботу, бояться помсти в різних її проявах і не тільки собі, а і членам своїх родин.

А ми журналісти, не боїмося, нам немає кого боятися та і втомилися вже боятися. Чи Революція Гідності вже нічого не варта? Адже саме на хвилі Революції Гідності стало можливе прийняття і виконання Закону про реформування комунальних засобів масової інформації. Для чого, для такого вибіркового виконання Закону? Чи цим депутатам Закон не писаний? Задумаємося над цим і робимо висновки, шановні читачі.

Наша боротьба за існування редакції триває. Ми розцінюємо цей демарш депутатів, наполягання на створенні комісії в яку за дивним збігом обставин ввійшли зокрема Олександр Діскант, Олександр Демиденко, Сергій Січовий, як тиск на трудовий колектив, цілеспрямовану підготовку до рейдерського захоплення та використання редакції і газети у власних цілях, зокрема намагання будь-якими засобами зміни редактора «на свого», і головне втілити в життя зазіхання на друкарський станок редакції.

Розуміємо, що у нас попереду складний шлях завершення реформування, але ми гідно і саме головне в рамках неухильного дотримання законодавства України його пройдемо.

Ми не здамося, заради самих себе і заради Вас, наші шановні читачі, адже саме в цьому році газеті «Чигиринські вісті» виповнюється 100 років. Переконані, що завдяки реформуванню місцева журналістика нарешті стає вільною і незалежною, але далеко не всім це подобається.

Всіма законними способами будемо захищати себе, трудовий колектив і редакцію від беззаконня і свавілля «випадкових» людей з депутатськими мандатами.

Просимо Вас, наші читачі, небайдужа cвідома громадськість Чигиринщини, про підтримку, яку Ви можете виявити в будь-який спосіб: особисто, передплативши «ЧВ», написавши листа до редакції, чи просто зателефонувавши на наш телефон 2-54-79.

Працюємо для Вас, щиро

Редактор газети «Чигиринські вісті» Н.І. Лебеденко

Влас. кор. редакції С.В. Гречанюк-Самойлова

Теми: Чигирин
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ