Кирило Стеценко і Українська революція 1917-1921 років

видатний український композитор, диригент, протоієрей Української Автокефальної Православної Церкви – Кирило СтеценкоВ добу Української революції 1917-1921 років представники творчої інтелігенції уродженці Канівщини активно діяли на ниві розбудови української державності. Одним з таких патріотів був видатний український композитор, диригент, протоієрей Української Автокефальної Православної Церкви – Кирило Стеценко. Саме в рік 100-річчя Української революції виповнюється 135 років з дня народження Кирила Григоровича Стеценка.

Він народився 24 травня 1882 року в селі Квітки Канівського повіту Київської губернії. Вихований у сімейній атмосфері пошани до української церкви і народної музичної культури майбутній композитор навчався у художній школі М.І. Мурашка та у Київській Духовній Академії. Із запису в книзі для прочан «Тарасової світлиці» відомо, що в червні 1904 року К. Стеценко відвідав могилу Кобзаря у Каневі. Через два роки хористи, яких згуртував молодий диригент подарували йому портрет Т. Шевченка з написом: «Тому, чия душа співає, як слід нам у світі жить. Учителеві і батькові Кирилові Григоровичу Стеценкові від учнів». У 1910 році він напише кантату «Шевченко».

Від самого початку Української революції Кирило Стеценко займається практичною роботою по збереженню та популяризації національної культури. У 1917 році він працює в музичному відділі при Міністерстві освіти Української Народної Республіки. На цій посаді ініціює створення кобзарської школи, музичних шкіл, кафедри народної музики при консерваторії та диригентського інституту. В добу Української Держави 1918 року в листі до гетьмана П. Скоропадського, як диригент обґрунтовує необхідність створення національного симфонічного оркестру, організовує Перший український національний хор. 22 січня 1919 року під час Акту Злуки на Софійському майдані в Києві Стеценко диригував хором, який виконав «Молитву за Україну» (музика М. Лисенка, слова О. Кониського).

Спільно з Кирилом Стеценком розвитком українського хорового мистецтва займається Олександр Кошиць, уродженець села Ромашки Канівського повіту. Його батько о. Антоній Кошиць у 1870-х роках служив священником у Каневі. 25 січня 1919 року окремим законом УНР була створена Українська республіканська капела під керівництвом К. Стеценка і О. Кошиця. В капелі співали брат і сестра Стеценка Петро і Дора. Організацією її перших гастролей за кордон займався Андрій Лівицький, сподвижник Симона Петлюри, видатний діяч Української революції 1917-1921 років. А. Лівицький народився в селі Ліпляве (Канівський район), працював адвокатом у Каневі у 1910-1912 роках, згодом став першим Президентом УНР в екзилі.

Під час утвердження автокефалії УАПЦ Кирило Стеценко брав участь у Першому Всеукраїнському Церковному Соборі 1921 року. Кирило Вадимович Стеценко, видатний український скрипаль, культурний діяч, онук композитора в інтерв’ю газеті «Урядовий Кур’єр» у січні 2014 року розповів про ставлення радянської влади до творчості його діда. «З того, що створив Кирило Стеценко, духовна музика становить мало не половину. Я дивувався: чому її не можна почути ні на сцені, ні в церкві?.. Потім зрозумів: Московський патріархат дозволяє виконання церковної музики лише церковнослов’янскою мовою та ще й з російською вимовою. А дід у справах національного церковного відродження був сподвижником митрополита Василя Липківського та впроваджував у богослужіння саме українські традиції».

У 1917 році відбувся з’їзд вчителів народних шкіл Ямпільського повіту де було визначено перспективи розвитку народної освіти в умовах революційної перебудови українського суспільства. У своїй доповіді Кирило Стеценко відмітив: «Пісня українська розкаже народові його історію, які були у нього герої, хто такі Наливайко, Трясило, Залізняк, Гонта Хмельницький… він узнає і серцем своїм прийме дух вільності і свободи. Сила народної пісні ще й у тому, що вона може повернути до нас тих, що втратили свою національність. Нам треба націоналізувати наш народ, самих себе, бо чоловік, який існує поза межами національної стихії… є мара, призрак. Без народного характеру, без національного обличчя і всяка держава не є живий організм, а механічний препарат…». З 1919 по 1921 роки Стеценко пише музику до поеми Шевченка «Гайдамаки».

На з’їзді вчителів Стеценко також наголошував: «...з великої скарбниці української народної творчості необхідно черпати все, що могло б зародити в чистій душі дитини ті найвищі ідеї, втілення яких в життя принесло б народу і батьківщині щастя... І на цих перлинах народної творчості, на його думках і піснях, вчителі повинні перш за все виховувати себе; збірки народної творчості повинні бути у них під руками, щоб на їх одвічній красі будувати виховання».

І сьогодні актуальними є слова Кирила Стеценка, проголошені перед українськими вчителями у рік Української революції 1917 року: «Тільки той народ може бути сильний духом, у якого є національна рідна школа: такому народові не страшні будуть утиски, ні відсутність політичної цілості. Такий народ збереже свій національний образ і душу, на якій би території він не жив».

Новини Черкас

Теми: Канів
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ