У Ватутіному триває війна пам’ятників

До Дня примирення Ватутінська міськрада впорядкувала всі пам’ятники і, навіть, спорудила новий – Героям небесної сотні та АТО. Однак не всім новий меморіал припав до смаку. Монумент зроблено у вигляді відкритої книги, на одній сторінці якої написано:

До Дня примирення Ватутінська міськрада впорядкувала всі пам’ятники і, навіть, спорудила новий – Героям небесної сотні та АТО.

Однак не всім новий меморіал припав до смаку. Монумент зроблено у вигляді відкритої книги, на одній сторінці якої написано: "Пам’яті Небесної Сотні", а на іншій − "Пам’яті Учасників АТО", знизу – "Герої не вмирають", зверху – "Боже, бережи Україну".

Про це інформують Вісті Черкащини, повідомляють Новини Черкас.

З’ясувалось, що у людей є своє бачення, яким має бути пам’ятник Героям Майдану та АТО. Роман Шевченко бачить його у формі ангела з крилами, з щитом на одній руці та − Я вважаю, це досить гідний пам’ятник, − каже місцева мешканка Вікторія Похиленко. – Скромно і зі смаком. Книга − символ історії, мудрості, вічності та невмирущості знань, занесених у неї. "Рукописи не горять", так і книги. Імена Героїв потрапили в Книгу Життя навіки. Ми ж мусимо їх шанувати і завжди пам’ятати про здійснені подвиги. Дуже-дуже влучні слогани – зверху й знизу − обрамляють меморіал. Краще не скажеш!

Натомість, інші мешканці міста нарікають, що влада поспішила, а можливо й зекономила на монументі.

−А саме цікаве, що поставили цю надгробну плиту, не спитавши думки ні атовців, ні майданівців. Ми хотіли поставити свій пам’ятник, за який одноголосно проголосували на зборах ветеранів АТО та волонтерів Ватутінської громади...Мабуть, на таке заслужили наші Герої, − зазначають "Волонтери Ватутіне.Самооборона" в коментарях під дописом від 29 квітня Вадима Грабового (Vadim Grabovy, "Фейсбук").

− Фантазія у когось − треба ж додуматись, надгробок поставити в центрі міста, − пише Роман Шевченко (Roma Shevchenko).

− Пам'ятник на цвинтарі. Який кошмар! Ніякого смаку у автора! Ні дизайну, ні краси! Бідне наше місто, − підтримує Інна Бабенко (Inna Babenko)

З’ясувалось, що у людей є своє бачення, яким має бути пам’ятник Героям Майдану та АТО. Роман Шевченко бачить його у формі ангела з крилами, з щитом на одній руці та "коктейлем Молотова" у другій.

− І стояти він повинен обличчям до державних установ, щоб чиновники не загравалися, − наголошує чоловік.

"Волонтери Ватутіне Самооборона" мріяли про пам’ятник у формі козацького хреста, вгорі якого розміщено тризуб, у центрі меморіальний напис ("Вічна пам’ять славним синам України, Небесній Сотні та Загиблим Військовим АТО"), внизу – слоган "Україна понад усе!", а з боків − кольорові обрамлення в формі світлин з Майдану та АТО.

− На такий монумент грошей нема, він для нашої влади задорогий, а отой пам'ятничок дешевенький. Ну що ж ви, панове! Як же мені прикро за наше місто! Тримайтеся, мої любі! − вболіває Інна Бабенко.

Тим часом, монумент у формі трьох прапорів (національного, визвольного та Євросоюзу), закріплених на символі Майдану – шині, що майорять на місці колишнього Леніна, не дає спокою іншим городянам. Уже була спроба демонтувати його, як такий, що псує архітектурний вигляд міста, а нещодавно, як повідомив Євгеній Підцерковний у "Фейсбук" 4-го травня, на зборах Ватутінської міської організації ветеранів було запропоновано прибрати з монумента червоно-чорний прапор "як недержавний".

Представники ГО − Місто Ватутіне, − пише Підцерковний. − Практично географічний центр України. Представники ГО "Самооборона Майдану", вшановуючи пам’ять загиблих на Майдані Героїв Небесної Сотні три роки тому встановили три прапори, які були під час Революції Гідності − державний (синьо-жовтий), визвольний (червоно-чорний), прапор Європейського союзу та шину, яка символізує "запальний" характер українського народу.

Три роки нікому не заважали прапори, крім людей, яким мариться комунізм. Було вже зняли прапори працівники ЖЕКу, мотивуючи, що є рішення ради, на якому наполягав і міський голова Лисюк О.Б. …. Представники ГО "Самооборона Майдану" повернули прапори на своє місце. І так не хотіли вгамовуватись комуністи, що стала в нагоді їм ветеранська організація, на зборах якої комуніст Белозьоров В.І. запропонував убрати недержаний прапор.

Цим прапором виявився не прапор Європейського союзу, а, правильно, наш червоно-чорний визвольний прапор. Вже і протокольчик забацали під цей шумок, і жодна людина на цих зборах не заступилась за прапор, під яким воюють наші побратими на сході країни. І, казалось би, якщо визвольний прапор так поперек горла путіну, то він би мав майоріти кругом, де тільки можливо його встановити. Але ні! Ветеранській організації не подобається, і тим людям, які були на зборах та декларують, що вони за Україну. Можливо не подобається червоно-чорний визвольний прапор і міському голові. Подивимось, чи пройде міський голова цей тест з гідністю… Час покаже!

Наразі й цей монумент підготували до урочистостей − представники ГО "Самооборона Майдану" почистили його та пофарбували. Сподіваємось, Ватутіне готове до Дня примирення.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ