Виходить із друку видання про Михайлівський кафедральний собор у Черкасах

До 25-річчя Черкаської єпархії, що відзначатиметься цьогоріч, незабаром виходить із друку ілюстрований альбом, присвячений перлині церковного зодчества – кафедральному Михайло-Архангельському собору: історії його будівництва, сучасному стану, богослов'ю внутрішнього розписуДо 25-річчя Черкаської єпархії, що відзначатиметься цьогоріч, незабаром виходить із друку ілюстрований альбом, присвячений перлині церковного зодчества – кафедральному Михайло-Архангельському собору: історії його будівництва, сучасному стану, богослов'ю внутрішнього розпису. Альбом видається за благословенням Високопреосвященнішого Митрополита Софронія і передується його вступним словом.

Про це повідомила прес-служба Черкаської єпархії, інформують Новини Черкас.

– Кожна історична доба, кожна історична подія має свій символ, який фокусує у собі головний сенс того, про що йдеться, – так розпочинається це слово. – Таким символом 25-річчя Черкаської єпархії без сумніву є красень-собор, побудований на честь небесного покровителя славетного Черкаського краю – Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил Безтілесних. Разом з тим він став, мабуть, головною прикрасою обласного центру, його символом: кожен, хто в'їжджає до Черкас з будь-якого боку, неодмінно бачить і звертає увагу на золоті хрести, що сяють над банями нашого кафедрального собору. Промайнуть роки, нові десятиріччя, а собор залишиться символом православної віри, символом її перемоги над злом, яке протягом десятиріч сіяли варвари-атеїсти, намагаючись викоренити усе те, що є суттю українського благочестя, суттю української душі, її неперевершеної краси й натхнення на добрі справи.

– Народження Божого храму – це завжди величезна таїна, – зауважує Владика. – Якщо основою зведення будь-якої іншої споруди є технічні розрахунки проекту, випробувані інженерні рішення, гарантії його фінансування тощо, то в основі будівництва святого храму – передусім віра в Бога, полум'яна і щира любов до Нього, надія на Його милість і всебічну допомогу. Господь надихає людей, котрі беруться за цю святу справу; Господь дає їм всі необхідні знання, втілення яких вражає своєю сміливістю, оригінальністю та неперевершеною красою. Невипадково саме храми Божі завжди, у всі часи вирізнялися тим, що, будучи побудованими на землі, вони закликали людей до неба, до тих, у чию славу зводилися: Спасителя Христа, Його Пречистої Матері, святих угодників, подвижників християнського благочестя, мучеників.

Таким є і наш кафедральний собор. Той, хто більш ретельно і ґрунтовно зацікавиться історією його будівництва – а воно, зауважимо, розпочалося невдовзі після офіційного утворення Черкаської єпархії, – буде щиро здивований тим, що ми взялися за цю справу, не маючи ані ухвалених архітектурних документів, ані гарантованого фінансування, ані вичерпного технічного забезпечення. Натомість мали найголовніше: віру в те, що не будемо залишеними поміччю Божою, не будемо залишеними молитвами простих людей, які бажали підняти святі хрести над містом, перетвореним за часи панування радянсько-атеїстичної влади на суцільну пустелю безбожництва, знущання над вірою українців, їх святими традиціями.

Альбом містить ґрунтовну статтю про історію зведення Михайлівського кафедрального собору: її автором є клірик собору протодиякон Іоанн Поліщук, який є також одним з головних упорядників книги.

Своє слово до читачів зі сторінок альбому звертає й головний архітектор Черкаської області, Народний архітектор України Василь Іванович Дмитренко.

Серед упорядників майбутньої книги – протоієреї Василь Вознюк, Сергій Чумак та Анатолій Чертополох. Альбом містить багато яскравих ілюстрацій – понад 200 сторінок великого формату: вони дадуть читачеві повне уявлення про розпис не лише центральної частини собору, де відбуваються основні богослужіння, а й верхнього ярусу, олтарів тощо. Окрема глава присвячена фрескам та іконам, на яких нещодавно спостерігалося диво їх оновлення.

Робота над альбомом розпочалася ще з жовтня минулого року, було проведено серію спеціальних фотозйомок як внутрішнього розпису собору, його архітектури, а також навколишніх церковних споруд. Усі зйомки здійснювалися професійною апаратурою та оптикою, що є важливою передумовою високої якості поліграфічного друку. До того ж альбом друкується на крейдованому папері в одній з кращих друкарень України і без сумніву порадує всіх, хто давно бажав придбати таке  видання як подарунок або на пам'ять про красень собор. Очікується, що альбом з'явиться у продажу вже у червні.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ