Черкащанка відкрила музей української культури в Америці

Черкащанка відкрила музей української культури в Америці

В Україні вважають, що американці гроші з дерев зривають. Насправді, заробити тут на життя так само важко. Звичайні американці живуть від зарплати до зарплати. Про це розповідає 60-річна Марія Довганюк із Черкас, яка вже 12 років живе в американському місті Ньютон, штат Айова, пише Gazeta.ua, повідомляють Новини Черкас.

— Старша донька Алла поїхала по обміну на навчання в американську школу, — розповідає Марія Довганюк. — Жила в сім'ї. Ті люди її полюбили. Запитали, чи не хоче вступити в університет. Кажу, передай, що твоя мама заробляє 10 доларів у місяць. Ми не потягнемо. Вони допомогли доньці взяти кредит. Запропонували жити в них. Удень вона працювала на двох роботах. Ввечері навчалася. Після університету вийшла заміж і залишилася. Усі запитували, чому не хочу переїхати до доньки. Вона теж неодноразово пропонувала нам із меншою Світланою виїхати з України. Я викладала в училищі, підробляла екскурсоводом. Не хотіла нікуди. Бажання з'явилося, коли народилися внуки — троє хлопців. Хотілося бачити, як ростуть, допомагати. Погодилася на переїзд.

- Англійську мову знала на шкільному рівні. В Америці розуміла лише "хай" і "бай". Стояла як німа, - зазначила черкащанка. - Через два місяці влаштувалася у дитячий садок до підготовчої групи. Діти починали освоювати азбуку. Я вчилася говорити разом із ними. Щоб читати їм перед сном казки, брала додому книжки. Тренувалася правильно вимовляти слова. Зараз жартую, що моя мова була схожа на ламану грузинську з акцентом. Діти гарно під неї засинали. Спершу вивчила слова для покупок у магазинах. Приблизно через рік почала розуміти людей і спілкуватися. У садочок взяли без проблем. Навіть дипломів не перекладала. Бо в Україні працювала з дітьми. Американці не дуже хочуть бути вихователями. На цій роботі немає медичної страховки. Зарплата мінімальна (менше $10 за годину. — ГПУ). Пропрацювала там сім років. Коли сказала, що йду на іншу роботу, директор не хотіла відпускати. Пропонувала більшу зарплату, підвищення. Зараз працюю в хімічній лабораторії. Маю страховку, вищу зарплату.

- Біля будинку в Америці посадила город: помідори, огірки, цибулю, картоплю. Магазинні овочі їсти не можу, вони без смаку. На День матері діти подарували дві вишні. Ростуть смородина, порічки, малина. З України привезла насіння щавлю. Американці часто не знають, як росте городина. Є українка, яка вийшла заміж за місцевого. Він просив посадити квашену капусту, - розповідає Марія Довганюк.

- Овочі й фрукти ку­пуємо у переселенців із Німеччини. Вони старовіри, не визнають нових технологій. Вирощують усе натуральне. Двічі на рік закуповуємо в них необхідне, - зазначає Марія. - Хліб печу. Бо їхній схожий на вату. Якщо стиснути — поверне форму, ніби гума. Дуже багато розпушувачів. Американці люблять українську їжу. Просяться в гості. Супи їдять лише зимою. Але від борщу не відмовляються навіть у спеку. Більшість не вміють варити картопляне пюре. Роблять його лише на свято, бо займає багато часу. Дивуються, що ця страва в нас на кожен день. І то, якщо немає що їсти.

У підвалі відкрила музей української культури

— Люди в Америці або цікавляться українською культурою, або про неї не знають. Думають, що це Росія. Вирішила це виправити, — каже Марія Довганюк. — Раз на рік їжджу в Україну. Назад везу репродукції українських художників і їхні портрети, фотографії рідного міста, посуд, одяг, вишиті рушники. Вирішила зробити в домі українську кімнату. Щоб онуки побачили шматочок України.

- У будинках є напівпідвальні приміщення. Там облаштовують пральні, склади. Моя кімната стояла порожня. Пофарбувала стіни у блакитний колір, підлогу — в бірюзовий. Повісила килими, щоб було схоже на українську хату. Склеїла з картону піч. Оформила стіну з Шевченком, із писанками, вишитими рушниками. Поставила два манекени в українському одязі, - додала черкащанка.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ