Відбулася конференція жителів села Тальянки - вирішили об’єднуватися

Днями в с. Тальянки відбулися загальні збори (конференція) жителів села

Днями в с. Тальянки відбулися загальні збори (конференція) жителів села. В роботі конференції взяли участь голова Тальнівської районної ради Валентина Любомська, голова райдержадміністрації Василь Клименко, начальник фінансового управління райдержадміністрації Наталія Шпичак, депутат районної ради, директор ТОВ «Промінь АА» Микола Скіченко, Білашківський сільський голова Любов Чмига, директор Тальянківського агротехнічного коледжу Віктор Крошка, жителі села.

Про це повідомляють Новини Черкас із посиланням на отриману в РДА інформацію.

Перед початком конференції присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих воїнів АТО.

Згідно порядку денного було розглянуто наступні питання:

  1. Звіт сільського голови про роботу виконкому сільської ради за 2016 рік.
  2. Про об’єднані кошти громадян.
  3. Про добровільне об’єднання територіальних громад.

Про підсумки роботи виконкому сільської ради за 2016 рік та стан соціально-економічного розвитку с. Тальянки інформував сільський голова Іван Шилкін.

Активно обговорювалось питання добровільного об’єднання територіальних громад.

Слово надали начальнику фінансового управління райдержадміністрації Наталії Шпичак. Вона зазначила:

- Беззаперечно, що реформи на часі саме зараз, територіальні об’єднання створювати потрібно, бо ж ситуація в країні давно потребує змін на краще. Проте, очікувати на стрімкий економічний розвиток даної об’єднаної громади, з фінансової точки зору, не варто. В цьому плані ще потрібно багато працювати та детально прораховувати фінансову спроможність громади. Адже спочатку, майже всі кошти новоствореної громади витрачатимуться не на її розвиток, а насамперед на збереження соціальної сфери. Тобто, за попередніми розрахунками – всі зароблені кошти, в тому числі отримані і від податків, будуть витрачатися на утримання соціальної сфери громади.

Наступним до слова був запрошений голова райдержадміністрації Василь Клименко:

- Стосовно бюджету майбутньої громади, - звернувся до присутніх Василь Петрович, - можна сказати, що ви є середньо-спроможною громадою. Тальянківська громада вже вступила в процес об’єднання. І сьогодні завданням районного керівництва не є переконати вас об’єднуватися. Першочергово ми повинні вести з людьми роз’яснювальну роботу, щоб ви розуміли всі переваги та недоліки і могли вирішити кожен для себе – йти чи не йти шляхом об’єднання. На сьогодні в Україні створено 366 об’єднаних громад і серед них достатньо як позитивних прикладів, так і негативних. Одним з головних факторів успішності громади є робота її очільника. То ж створюючи громаду, потрібно серйозно поставитися й до питання обрання її керівника. Щодо надання адміністративних та інших послуг, поки район залишається, ви можете розраховувати на допомогу і соціального і фінансового управлінь, пожежної частини й інших структурних підрозділів органів виконавчої влади. Хоча законодавством передбачено створення таких підрозділів у громаді. Повторюся, рішення щодо доцільності створення добровільного об’єднання кожен з вас має право прийняти й вирішити для себе самостійно.

У ході розгляду питання про добровільне об’єднання виступила і голова районної ради Валентина Любомська:

- Я підтримую процес об’єднання і взагалі процес реформ, тому що ситуація, яка склалася зараз в Україні, тривати далі не може. Сьогодні звучало багато питань від вас щодо об’єднання, та чомусь ніхто не згадав головного. А саме – про перспективний план розвитку громади. Я тільки «за» створення Тальянківської об’єднаної громади, але за умови – щоб вона була фінансово спроможною і розвивалася. І щоб не повторила шлях деяких громад, що проіснувавши рік-два стали банкрутами, бо є й такі наслідки об’єднань. Ваша громада потужна, в ній є потенціал. Важливим фактором тут є і те, що в селі багато молоді, функціонує коледж, а це значить, що в майбутньому прийде нове, молоде покоління фахівців. Адже саме кадрові проблеми є серйозною перешкодою до розвитку успішної громади. Важливим є й питання податків від орендарів земель в межах громади. Зараз існує несправедливий розподіл, коли одні сільгоспвиробники сплачують до бюджету села 3,5% з оренди земель, а інші 8%. Якщо врегулювати цей розрив додатковими соціальними угодами, з’являться нехай і частково, але необхідні кошти, що йтимуть саме на розвиток громади. І саме в цьому напрямку повинна працювати сільська громада, аби досягнути перспектив та розвитку. І тоді будуть кошти не лише на утримання соціальної сфери, а й на ремонти доріг, і таке інше. І таких важливих моментів та можливостей безліч, потрібно просто їх всі віднайти і взяти до уваги. Тому, я вважаю за необхідне зібрати ініціативну групу трьох сіл – Тальянок, Білашок і Легедзиного, разом із сільгоспвиробниками і скласти детальний перспективний план розвитку майбутньої об’єднаної громади. І лише тоді буде реальна картина спроможності і можливих перспектив цієї громади.

Також в розгляді питання про добровільне об’єднання територіальних громад взяли участь сільський голова с. Білашки Любов Чмига, директор ТОВ «Промінь АА» Микола Скіченко, директор Тальянківського агротехнічного коледжу Віктор Крошка, викладач коледжу Петро Пастушенко.

За результатами обговорення жителями села було прийнято одноголосно рішення про добровільне об’єднання територіальних громад.

Теми: Тальне
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ