Дитячо-юнацька телестудія «Ми» працює на Шполянщині 13 років

дитячо-юнацька телестудія «Ми»В жовтні виповнилося 13 років, як на Шполянщині успішно працює дитячо-юнацька телестудія «Ми». Заснована у жовтні 2001 року на базі міського будинку школяра і редакції телерадіомовлення, студія об’єднала за ці роки понад двісті школярів різного віку у любові до телебачення, до журналістської праці. Щоденна клопітка робота над створенням телепередач для дітей і молоді, опанування акторської майстерності, сценічної мови, психології, накопичення досвіду сценаристів і дикторів, режисерів і операторів — ось далеко не повний перелік тих умінь і навичок, які отримують вихованці студії.

Колишні телестудійці і в житті добрі друзі

Як розповідає перший керівник студії, а нині головний спеціаліст відділу освіти Шполянської райдержадміністрації Ірина Каландирець, ідея створення дитячої телестудії виникла не лише для висвітлення діяльності Спілки дитячих і юнацьких організацій Шполянщини, а й для збільшення телеглядацької аудиторії редакції місцевого телерадіомовлення. Саме працівники Шполянського телебачення допомагали і допомагають створювати передачі. Старші колеги діляться досвідом роботи, навчають майстерності. А от щодо ідей, то тут першість за молоддю, яку вже майже десять років підтримує керівник студії Людмила Бондаренко і директор Шполянського будинку школярів Катерина Дудник.

Нині в студії навчається понад два десятки учнів шкіл райцентру віком від 7 до 17 років. Широкий віковий спектр дозволяє створювати різні цикли передач — від наймолодших до старших школярів.

Для багатьох колишніх телестудійців дитинство і юність залишилися позаду, а от дружба, яка об’єднувала у роки занять в студії — це на все життя. Перші телеведучі, піонери дитячого телебачення в районі Наталія Топтун, Олександр Кондратюк, Ольга Фуркало, Станіслав Шейчук, Наталія Пукаленко, Олександр Саламатін вже давно виросли, отримали освіту, стали самостійними і самодостатніми людьми. Та от коли збираються разом, то перші спогади в них — про телевізійні шкільні будні. Саме за їх участі ставала на ноги і набувала популярності телестудія, саме вони проклали дорогу до сотень сердець юних і дорослих телеглядачів, які й сьогодні, поглянувши на годинник, з нетерпінням чекають початку креативних і цікавих передач.

Вже рік, як зразковий колектив

Недарма в народі кажуть, що добро з часом винагороджується. Добро, посіяне роботою телестудійців, теж з роками отримало чимало визнання і винагород. Вже у вересні 2004 року було підписано угоду з обласною телерадіокомпанією «Рось» про щомісячну трансляцію передач юних шполянських телевізійників на телеканалі — передачі студійців побачили у всій області. В тому ж таки 2004 році перша нагорода, перше визнання — студія «Ми» стає переможцем обласного огляду-конкурсу на кращу публікацію матеріалів щодо здорового способу життя молоді в засобах масової інформації. Досвід роботи студії у міжнародному проекті «Молодь за здоров’я - 2» визнано вченою радою Національного педагогічного університету імені Драгоманова.

Минулий, 2013-й рік, приніс юним телевізійникам диплом призера XVI міжнародного конкурсу шкільних медіа за кращий телерепортаж. А липень цього ж року увійшов в історію студії «Ми» ще однією пам’ятною подією — наказом Міністерства освіти і науки України їй присвоєно звання «Зразковий художній колектив». До речі, в нинішньому році студійці теж планують взяти участь у міжнародному конкурсі шкільних медіа з програмою «Єдина Україна». Тож побажаймо їм успіху.

Не перелічити на газетній шпальті усіх грамот і нагород телестудії. Та й чи варто? Найкращою нагородою для юних дикторів, ведучих, операторів і сценаристів є визнання глядачів, людей по той бік екрану.

З новими ідеями — тільки вперед

Найактивніші учасники проекту Вікторія Бондаренко, Віталій Бойко, Аліна та Ілона Степаненко, Максим Самойленко, Іванна Білоока, Софія Домчук, Олександра Лісогор — авторитет для своїх однолітків і друзів. А Вікторія і Олександра в майбутньому планують професійно опанувати майстерність тележурналістики, присвятити цій справі своє життя.

Постійні учасники міських і районних свят, організатори і ведучі заходів, присвячених різним святам і пам’ятним датам в історії Шполи, району, держави. Дивуючи своїх прихильників новими ідеями, втіленими в телепрограмах, вони напрацювали цілу низку нових телепроектів і рубрик. До часу «Шкільні новини», корисною для дорослих і малечі буде інформація з рубрики «В гостях у Вітамінки», познайомитися з юними кулібіними можна у передачі «Очумілі ручки» та інші цікаві і пізнавальні передачі — все це у сьогоднішньому доробку телестудії «Ми». Як жартує Людмила Бондаренко, якби усі ідеї вихованців могли би втілити в життя, то не вистачило б навіть двадцяти чотирьох годин ефірного часу. Звичному репертуару сьогоднішнього телебачення з його фільмами жахів, бойовиками та іншими «агресивними» телепрограмами юні шполянські телевізійники ніби протиставили власне телебачення з героями – однолітками, їхніми батьками та педагогами. Людьми, з якими у нашому невеличкому місті зустрічаємося на кожному кроці. І таке телебачення до вподоби глядачам, за ним — майбутнє.

Катерина Вальчиковська

Нова Доба

Теми: Шпола
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За клопотанням прокурора депутату однієї із заборонених партій, який намагався незаконно перетнути державний кордон, обрано запобіжний захід
  2. На Черкащині за незаконний вилов риби на понад 1 млн грн засуджено трьох чоловіків
  3. Восьмий випадок на Черкащині: в жителя села Леськи виявили ботулізм
  4. Платників податків Черкаської області попереджають про шахраїв
  5. Черкасці боролися за нагороди чемпіонату світу з кікбоксингу
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ