Через відмову оформити картку банку, батькам пригрозили відмовою харчування дітей в школі

завтрак в школеЧерез добровільно-примусове впровадження програми фінансової грамотності «Юніорбанк» в школах Черкащини батькам пригрозили відмовою у можливості харчування їх дітей.

Зокрема в одній з Черкаських шкіл, зокрема №25, батьків школярів у добровільно-примусовому порядку намагаються залучити до участі у одній з програм Приватбанку.

За словами мами школярки, дітям хочуть видати картки для безготівкового розрахунку за харчування. При цьому класний керівник пояснила, що це вимога директора школи.

- Зо два тижні тому дитина принесла зі школи форму заяви з банку і розповіла, що потрібно її заповнити для оформлення картки за програмою «Юніор-банк». За цією програмою харчування в школі мало б відбуватися тепер у безготівковій формі. Класний керівник пояснив, що це треба зробити обов’язково, бо інакше діти не зможуть харчуватися і така вимога директора школи. Приблизно половина батьків відмовилася укладати такі домовленості з банком. Я не маю часу і бажання ходити і оформлювати такі заяви. З іншими батьками вирішили, що якщо така справа будемо давати дітям обіди з собою, якщо вже дійсно буде неможливо харчування отримувати за готівку, - розповіла мама п’ятикласниці Черкаської школи №25.

В Черкаському відділенні Приватбанку нам пояснили, що дійсно діє програма «Юніор банку», яка спрямована на формування фінансової грамотності дітей ще з шкільних років, вона включає в себе проведення уроків фінансової грамотності, конкурсів, отримання спеціальної картки яка розкриває широкі можливості як для школярів та їх батьків.

- ЮніорБанк є активним партнером з фінансового навчання учнів шкіл м. Черкасси й Черкаської області. Завдяки рекомендаційному листу місцевих органів освіти і керівництву шкіл, учні отримують важливе фінансове навчання від фахівців фінансового ринку, практикують граючи та вчаться вільно планувати свої статки.

Картка ЮНІОРА є гарним помічником у засвоєнні фінансових азів на практиці. Вона випускається за згодою і під контролем батьків, дає змогу безготівково розраховуватися не тільки у шкільній столовій, купуючи обід, а й у магазинах міста. Додатковою перевагою картки Юніора є безпека. Для цього в школах нашого міста встановлюється пропускна система з турнікетом. Вхід до школи здійснюється за допомогою картки Юніора, в той же час батьки отримують смс-повідомлення, де зазначається, точна година, коли дитина ввійшла у школу. Так само фіксується и вихід, - пояснюють у прес-службі Черкаського відділення Приватбанку.

В банку наголошують, що оформлення картки є суто добровільним, а інформацію про примус батьків до її оформлення пояснюють нерозумінням принципу добровільності окремими директорами шкіл, які очевидно таким способом намагаються збільшити шанси школи на перемогу в конкурсі «Клас майбутнього». За умовами конкурсу клас отримує та школа яка оформить найбільше таких карт.

- 15 грудня конкурс «Клас майбутнього» (це отримання сучасного комп’ютерного класу з інтерактивною дошкою – ред.) закінчується і буде названо школу-переможця. В акції перемагає та школа, в якій кількість карток найбільша, - пояснюють у прес-службі Приватбанку.

Начальник управління освіти Черкаського міськвиконкому Євгеній Степко також пояснив, що ніякого примусу не може бути, а якщо він і був то батькам нічого боятися і плату за харчування у готівковій формі ніхто не буде відміняти і оформляти чи не оформляти карту – це має бути рішення суто батьків.

- Діти і далі матимуть можливість платити за харчування як готівкою так і за безготівковим розрахунком і ніхто не може примусити здійснювати оформлення карток. Ініціатива для підвищення фінансової грамотності дітей я вважаю досить корисна, але ще раз підкреслюю, ніхто не може змушувати до обов’язкової в ній участі. Цілком очевидно, що таким способом школа намагалася збільшити свої шанси на отримання перемоги в конкурсі «Клас майбутнього», - розповідає Євгеній Петрович.


В юридичній фірмі «Результат» пояснили нашому виданню, що будь-які форми примусу у даному випадку незаконні.
В даному випадку саме батьки, а не школа чи діти, несуть відповідальність, а отже вони мають право самостійно приймати рішення. Керівництво школи не має права спонукати батьків до такого правочину, оскільки керівництво школи не набуває жодних обов’язків. Батьки мають право відмовитися від даної пропозиції або взяти участь незалежно від бажання школи. (частина 3 ст. 203 ЦКУ) Крім того, батьки як фізичні особи мають право обирати спосіб розрахунків: готівковий чи безготівковий. Для фізичних осіб не вимагається проводити розрахунки безготівково (розрахунки до 150 тис. грн.) Отже, потреби у застосуванні терміналів, якими змушують користуватися, немає, адже розрахунки за оплату за шкільні послуги можна здійснити у будь-якій формі передбаченій чинним законодавством, зокрема готівковій, - пояснює юрист.

Більше того, в такій реалізації програми «Юніорбанк» та посадових осіб освітніх закладів і управління освіти які сприяють її реалізації вбачаються ознаки недобросовісної конкуренції.

Відповідно до Закону «Про захист прав споживачів» держава забезпечує споживачам захист їх прав, надає можливість вільного вибору продукції та послуг, здобуття знань щодо послуг, необхідних для прийняття самостійних рішень відповідно до їх потреб. На нашу думку, діяльність з залучення додаткових клієнтів за допомогою закладів середньої освіти вважається нечесною підприємницькою практикою.

Нечесна підприємницька практика може включати дії, які мають ознаки недобросовісної конкуренції та будь-яку діяльність, що вводить споживача в оману або є агресивною. Агресивність діяльності вбачається у змушуванні батьків ставати клієнтами Приватбанку через заклади середньої освіти. Якщо підприємницька практика спонукає споживача дати згоду на здійснення правочину, на який в іншому випадку він не погодився б, така практика вводить в оману. Наприклад, твердження що споживач потребує такі послуги, або що отримавши картку Приватбанку споживач може ефективно розпоряджатися своїми коштами. При цьому банк замовчує власну вигоду та наживу. Якщо Вас дана послуга не влаштовує, не треба боятися відмовитися. Більшість стратегій продажів, фінансових продуктів зокрема, побудована на психологічному тиску на споживача, - пояснює спеціаліст з банківського права юридичної фірми "Результат" Анна Сенюта.

Насамкінець варто відзначити, що практика одного з найбільших банків країни по прихованій рекламі та популяризації своїх послуг ще на рівні школи є досить ефективним піар-кроком, який безперечно дає хороші результати у довгостроковій перспективі.

З іншого боку діти отримують певний рівень фінансової грамотності від цього теж є очевидний позитивний момент. Проте залучення адміністрацією до участі в таких програмах – це явний пережиток радянщини.

Кропива

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ