На Черкащині вшанували учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи

вшанування пам’яті ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС)Днями у районах Черкаської області відбулися заходи з вшанування пам’яті ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС).

Христинівський район

Напередодні Дня вшанування пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС у Христинівці відбувся мітинг-реквієм. У заході взяли участь голова районної ради Олександр Коваль, перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Підвальний, заступник голови РДА Юрій Коцюба, міський голова Микола Наконечний.

Розпочався мітинг із вшанування хвилиною мовчання пам’яті жертв Чорнобиля, безневинна смерть яких назавжди залишиться незагоєною раною нації.

«Низько вклоняємось усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС нашого району, які 28 років тому, не шкодуючи свого здоров’я і життя, працювали в 30-кілометровій зоні радіаційного лиха, аби якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії, обмежити біду, зупинити розбурхану стихію некерованої ядерної реакції. Ми у вічному боргу перед вами. Безмірна вдячність живим і світла пам'ять загиблим!», – проголосив Віктор Підвальний.

Цього дня ліквідатори аварії на ЧАЕС, яким пощастило дожити до сьогодення, отримали грамоти райдержадміністрації, районної та міської рад.

Жашківський район

12 грудня 2014 року з нагоди Дня пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який відзначаємо щорічно 14 грудня, у місті Жашків біля пам’ятного знаку Чорнобилю відбулась церемонія вшанування людей, котрі першими кинулися в нерівний двобій з некерованим атомом під час аварії на ЧАЕС.

Зі словами вдячності до учасників заходу виступили голова райдержадміністрації Наталія Стельмах, голова районної ради Микола Кльоц, міський голова Ігор Цибровський. У кожному виступі відчувався біль через те, що багатьох ліквідаторів уже немає серед живих, лунала вдячність кожному, хто захистив цілі покоління людей.

Після закінчення офіційної частини в районній бібліотеці відбувся круглий стіл, приурочений до Дня ліквідатора, на який запрошені учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, представники районної та міської влади, Пенсійного фонду, управління соціального захисту населення РДА, центральної районної лікарні та аптеки.

Під час засідання ліквідатори отримали відповіді від представників влади на болючі для них питання, а саме: про пенсійне, медикаментозне, соціальне забезпечення та інші соціальні гарантії, передбачені законодавством.

Протягом тижня в навчальних закладах району проводились тематичні уроки щодо причин та наслідків трагедії, у центральній районній бібліотеці організовано виставку матеріалів «Гіркий присмак полину», що демонструють жахіття, які спричинила чорнобильська катастрофа.

Корсунь-Шевченківський район

Щороку, в грудні, до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС корсунці збираються біля пам’ятного знаку чорнобильцям, щоб покласти квіти та вклонитися учасникам ліквідації цієї страшної катастрофи за самовідданий подвиг, згадати всіх тих, хто не вагаючись, кинувся у радіоактивне полум’я, хто ціною власного здоров'я та життя працював у зоні радіаційного забруднення. Ці люди стали прикладом мужності й патріотизму.

Так, 12 грудня 2014 року біля пам’ятного знаку чорнобильцям відбувся мітинг із покладанням квітів та панахидою.

Разом із містянами, громадськими оганізаціями участь у пам’ятних заходах взяли голова райдержадміністрації Володимир Зуєнко, керуюча справами районної ради Ольга Костенко, міський голова Олександр Гайдай, голова громадської організації «Союз. Чорнобиль. Україна.» Микола Максименко.

Відкрив мітинг Олександр Гайдай, який запевнив присутніх, що ніколи не зітреться з нашої пам’яті подія, що стала трагедією всього людства.

Голова райдержадміністрації Володимир Зуєнко звернувся до ліквідаторів аварії на ЧАЕС та постраждалих від цієї страшної біди зі словами щирої подяки та шани:

– Гіркий присмак чорнобильського неба відчули на собі й ліквідатори аварії з нашої рідної Корсунщини. На сьогодні в районі проживає понад 5 тисяч осіб, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Ми цінуємо їх за те, що в тяжкий для держави час вони змогли проявити високі людські якості – силу духу та самовідданість.

Загиблих учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи вшанували хвилиною мовчання.

Грамотами районної державної адміністрації та районної ради за проявлену мужність та високий професіоналізм, виявлені під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, нагороджено Сергія Смірнова та Володимира Лісогора.

На завершення мітингу представники духовенства відслужили молебень за загиблими учасниками ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Уманський район

12 грудня з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у місті відбулись урочисті збори, на яких ліквідаторів привітав виконувач обов’язків міського голови, секретар міської ради Олександр Цебрій та зазначив: «Наш святий обов’язок – не забувати та всіляко піклуватися про тих, хто ціною власного здоров’я врятував мільйони людей».

Олександр Володимирович вручив трьом особам державні нагороди – медалі «Захиснику Вітчизни», чотирьом особам – Почесні грамоти Черкаської облдержадміністрації, виконавчого комітету Уманської міської ради, Черкаської обласної організації інвалідів «Діти Чорнобиля», трьом особам – Почесні грамоти та ордени «Ветеран Чорнобиля» Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України». Всім нагородженим також були вручені подарунки і квіти.

З вітальним словом до учасників заходу звернулись депутат міської ради Леонід Добринін, голова Уманської міської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Юрій Березовський, голова Уманської міськрайонної спілки Афганістану Олег Зайченко, учасник антитерористичної операції Микола Білан, ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС, активіст волонтерського руху Володимир Лаута.

Приємною подією урочистостей стало вшанування і нагородження медаллю «За вірність народу України» та вручення посвідчення Почесного члена міського благодійного фонду «Союз Чорнобиль» уманчанам, які взяли участь в антитерористичної операції на Сході України:

  1. Юрію Барилюку,
  2. Василю Осіпчуку,
  3. Миколі Білану,
  4. Роману Петришину,
  5. Сергію Бузиновському.

На завершення учасники заходу мали можливість переглянути святковий концерт.

Маньківський район

12 грудня у читальній залі районної центральної бібліотеки у форматі круглого столу відбулася зустріч представників місцевих органів виконавчої влади та органів самоврядування з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У засіданні, зокрема, взяли участь голова районної державної адміністрації Олександр Таран, голова районної ради Василь Онищук, керівники управлінь, відділів райдержадміністрації, районних служб, окремі сільські та селищні голови, голова районної громадської організації «Союз. Чорнобиль. Україна» Павло Дерев’янко, представники районних засобів масової інформації.

Активно висловлювали спільні для учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС проблемні питання Володимир Чумак, Василь Пастушенко, Петро Сальницький. Зокрема обговорено питання надання місцевим ліквідаторам транспортних послуг, путівок на санаторно-курортне лікування, спрощення процедури надання соціальних послуг та допомоги, фінансування з державного та місцевого бюджетів на забезпечення медикаментами та зубопротезування.

У ході спілкування голова районної державної адміністрації Олександр Таран відзначив: «Навіть у ті страшні хвилини громадян не полишав дух героїзму, солідарності та самовідданості. Це яскравий приклад того, що лише єдність, консолідація та об’єднані зусилля є запорукою успішного подолання усіх труднощів та перешкод, тому наше завдання сьогодні – зберегти національну єдність як найвищу духовну цінність українського народу».

Перед присутніми виступила начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Людмила Загородна, яка доповіла, що в районі проживає 256 ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, більшість з яких є інвалідами. А також відзначила, що протягом 11 місяців цього року на виконання Чорнобильських програм з державного бюджету призначено компенсації та допомоги на загальну суму 414 тис. грн. Протягом цього періоду оздоровлено 17 ліквідаторів.

Видано 199 рецептів на придбання безкоштовних ліків на загальну суму 28,8 тис. грн, проведено зубопротезування 21 особі на загальну суму 8,5 тис. грн.

Практично з усіх порушених питань учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС отримали вичерпні відповіді та роз’яснення.

Підсумовуючи роботу круглого столу, голова районної державної адміністрації Олександр Таран запевнив, що органи державної влади району разом із громадою і надалі докладатимуть усіх зусиль для дотримання законних прав та інтересів громадян відповідної категорії, своєчасного отримання ними компенсацій, пільг, пенсій, забезпечення належним медичним обслуговуванням та оздоровленням у санаторно-курортних закладах. Адже саме вони першими взяли цей тяжкий хрест – приборкання радіаційної стихії, щоб ціною власного здоров'я і життя захистити рідну землю.

12 грудня у Маньківці відбувся урочистий мітинг та покладання квітів до монументу жертвам Чорнобиля з нагоди Дня ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС. У заході взяли участь голова районної державної адміністрації Олександр Таран, голова районної ради Василь Онищук, заступник селищного голови Валерій Загородній, керівник Маньківської районної громадської організації «Союз Чорнобиль» Павло Дерев’янко, ліквідатори, керівники структурних підрозділів районної державної адміністрації та районної ради, представники громадськості району та місцевих засобів масової інформації.

– На території району, – відзначив у промові голова районної державної адміністрації Олександр Таран, – проживає 256 ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, більшість з яких є інвалідами. За 11 місяців цього року на виконання Чорнобильських програм з державного бюджету призначено компенсації та допомоги на загальну суму 414,0 тис. грн, протягом цього періоду оздоровлено 17 ліквідаторів. Видано 199 рецептів на придбання безкоштовних ліків на загальну суму 28,8 тис. грн, проведено зубопротезування 21 особі на загальну суму 8,5 тис. грн.

Олександр Олексійович запевнив, що органи державної влади району разом із громадою і надалі докладатимуть усіх зусиль для дотримання законних прав та інтересів громадян відповідної категорії, своєчасного отримання ними компенсацій, пільг, пенсій, забезпечення належним медичним обслуговуванням та оздоровленням у санаторно-курортних закладах. Адже саме вони першими взяли цей тяжкий хрест – приборкання радіаційної стихії, щоб ціною власного здоров'я і життя, захистити рідну землю.

З нагоди Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС учасників подій відзначено грамотами райдержадміністрації, районної та селищної рад.

Кам'янський район

12 грудня 2014 року в приміщенні історичного музею Кам’янського державного історико-культурного заповідника пройшло засідання круглого столу, присвячене Дню вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

У заході взяли участь голова районної державної адміністрації Андрій Плєшкань, секретар міської ради Володимир Табурець, заступник начальника управління Пенсійного фонду Наталія Магай, представники районної громадської організації «Союз Чорнобиль України», представники управління праці та соціального захисту населення РДА та ін.

Засідання проходило в теплій, доброзичливій атмосфері. Учасники обговорювали питання оздоровлення чорнобильців-ліквідаторів, постраждалих дітей. Особливу увагу було акцентовано на придбання ліків за пільговими цінами, поліпшення умов проживання тощо.

Захід продовжився біля пам’ятного знаку чорнобильцям.

– Чорнобиль – це гіркий урок не тільки нам, українцям, а й усьому людству. Наше завдання сьогодні – допомагати потерпілим, турбуватися про покращення їхнього життя. Спільними зусиллями ми зробимо все можливе для того, щоб віддячити за мужність, стійкість, терпіння, наполегливість у подоланні труднощів, що випали на долю чорнобильців. Минають роки, але вічна пам’ять та шана до тих, хто брав участь у ліквідації Чорнобильського лиха та його наслідків, живе у наших серцях. Ми зібралися з вами сьогодні біля пам’ятного знаку, збудованого на честь героїв та жертв Чорнобиля, щоб згадати події тих жахливих днів і вшанувати пам’ять тих, хто віддав життя або втратив здоров’я під час робіт з ліквідації наслідків аварії. Низький вам уклін і довічна вдячність, – зазначив під час виступу Андрій Плєшкан.

Після мітингу учасники поклали вінки та квіти і вшанували пам’ять померлих ліквідаторів хвилиною мовчання.

м. Ватутіне

12 грудня в міській раді відбулась зустріч міського голови Василя Гончаренка з чорнобильцями Ватутіного, яка традиційно проводиться до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. На зустріч також були запрошені секретар міської ради Володимир Ткаченко, головний лікар міської лікарні Іван Павленко, головний лікар комунального закладу «Центр надання первинної медико-санітарної допомоги» Анастасія Петренко, заступник начальника управління Пенсійного фонду України в місті Ватутіне Ірина Пигида та ін.

Василь Гончаренко розповів присутнім про діяльність міської влади щодо вирішення важливих для громади міста проблем. Зокрема, він зупинився на питаннях відключення електроенергії, вирішення складних взаємовідносин у розрахунках між підприємствами Водоканал міст Ватутіне і Звенигородка, проведення заходів із відновлення вуличного освітлення, впорядкування майданчиків для збору сміття, заходах з наповнення міського бюджету та пошуку інвестицій для створення нових робочих місць.

Міський голова відповів на чисельні запитання, які йому задавали присутні. Вони стосувались як питань щодо соціального захисту чорнобильців, так і вирішення загальноміських справ.

Багато запитань було піднято щодо пенсійного забезпечення чорнобильців, на які надала відповідь Ірина Пигида. Вона, зокрема, повідомила, що за результатами перевірки справ потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС, яка проводилась у 2012 році, порушень у нарахуванні пенсій по місту не виявлено. Всі сумнівні довідки були перевірені, направлені додаткові запити, проведені зустрічні перевірки на підприємствах тощо. Але зробила наголос, що пенсія нараховується лише за оригіналами документів, визначених законом України.

Про стан медичного забезпечення поінформувала Анастасія Петренко. Вона повідомила, що на обліку «Центру надання первинної медико-санітарної допомоги» перебуває 3089 осіб, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, з яких 230 – брали участь в ліквідаційних роботах. Медичними закладами міста цій категорії громадян надається невідкладна, стаціонарна та поліклінічна допомога та щорічно проводяться поглиблені медичні огляди. Головний лікар наголосила, що чорнобильці потребують покращення медичного забезпечення, адже з кожним роком стан здоров’я постраждалого населення погіршується, а це веде до збільшення витрат на медичні потреби.

Підсумовуючи зустріч, міський голова наголосив, що лише спільними зусиллями влади і самих чорнобильців можна вирішувати проблеми цієї категорії населення і не допустити, щоб ліквідатори залишились сам на сам зі своїми бідами.

12 грудня в сквері «Пам’ять» відбувся мітинг із нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Згадати загиблих та висловити шану ліквідаторам прийшли представники міської влади, підприємств, установ і організацій міста, громадських організацій та небайдужі городяни.

Перед присутніми виступив міський голова Василь Гончаренко. У промові Василь Олександрович повернувся до подій 26 квітня 1986 року, які вже третє десятиліття бентежать душу кожного свідомого громадянина. Але скільки б не минуло часу, не загоїти рани тих, хто першим прийняв на себе удар людської безпечності, недбалості чи безвідповідальності. Згадав імена тих, хто в запеклому бою з вогнем загинув одним із перших. Це Володимир Правик, Віктор Кібенок, Микола Ващук, Василь Ігнатенко, Микола Титенок та Володимир Тишура. «Вони почали жахливий відлік смертей, які пов’язують з техногенною аварією на атомній електростанції. Вони були в одному пеклі, а оплакують їх у різних куточках нашої країни, адже на бій з невидимим ворогом були направлені спеціалісти звідусюди. Тільки з нашого міста на ліквідаційних роботах брали участь більше 300 осіб, з яких уже 81 немає серед живих», – зазначив міський голова.

Вшанувавши пам’ять загиблих та померлих хвилиною мовчання, міський голова подякував усім учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за їх героїчний подвиг та побажав, щоб у подальшому атом слугував людині тільки на благо і ніколи не приносив біди.

Зі словами вдячності та підтримки до своїх побратимів звернувся голова міської в Черкаській області громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Павло Коросташ. У промові він також зазначив, що найбільше соціально-психологічне напруження серед ліквідаторів викликає незадовільний рівень забезпечення безкоштовними ліками. Також звернувся до учасників мітингу: «Ніколи не забувайте тих, кому ми зобов’язані своїм здоров’ям і життям, свято бережіть пам’ять померлих та дбайливо ставтеся до тих, хто живе серед нас!».

Перед присутніми виступила поетеса із с.Скаливатка Галина Рябисько зі своїм віршем, який вона присвятила ліквідаторам Чорнобильської катастрофи.

На знак шани до пам’ятного знаку жертвам аварії на Чорнобильській АЕС було покладено вінки та квіти.

Монастирищенський район

Біля пам’ятного знаку гером-чорнобильцям зібралися монастирищани, щоб віддати шану людям, які ціною власного життя врятували нас, а також людей, які змушені були залишити свої домівки, Батьківщину.

Голова райдержадміністрації Олег Недогода, звертаючись до учасників мітингу з нагоди Дня ліквідаторів аварії на ЧАЕС, сказав, що слово «Чорнобиль» знає весь світ. Це – мука і трагедія, подвиг і безсилля, це – пам'ять, наш нестерпний біль. Подвиг ліквідаторів неможливо переоцінити. Як не можна переоцінити значення того, що вони зробили. І відлуння Чорнобильських дзвонів буде чути ще не одне покоління. Героїзм, патріотизм і професійна майстерність ліквідаторів перевірені часом.

У Монастирищенському районі на обліку в управлінні соціального захисту перебуває 239 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Проводиться позачергове медичне обстеження учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. У районній центральній лікарні функціонує 5 спеціалізованих палат підвищеної комфортності, де лікуються учасники війни, бойових дій та чорнобильці.

Учасники мітингу на знак глибокої шани, світлої пам’яті загиблих під час Чорнобильської трагедії вшанували їх хвилиною мовчання. По завершенню мітингу, протоієрей отець Олег провів поминальну панахиду за загиблими, померлими чорнобильцями.

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ