Діяльність Юрпільської ГЕС згубно впливає на флору та фауну річок

Наведена фотографія зроблена в понеділок 22 травня на Гірському Тікичі вище Папужинець. Річка практично висохла. Це все вина Юрпільської ГЕС, що взяла за моду допускати різкі коливання рівня води. Через ці перепади загинула маса ікри та малька.

Наведена фотографія зроблена в понеділок 22 травня на Гірському Тікичі вище Папужинець. Річка практично висохла. Це все вина Юрпільської ГЕС, що взяла за моду допускати різкі коливання рівня води. Через ці перепади загинула маса ікри та малька.

В цій справі з'явилося своєрідне ноу-хау, повідомляють з Чорної Кам’янки. Якщо раніше просто перекривали заставки, крізь які все одно де-де проривалися тоненькі цівочки води, то тепер наймають водолазів. І ті так конопатять водоспуск, що ніде й грамина води не просочиться. Тому нижче греблі на все живе очікують катастрофічні наслідки.

Як не раз переконувалися природолюби, на самоправство рідко знайдеш управу, а про випадки покарання губителів природи в останні роки в басейні Синюхи взагалі зовсім не чути.

Цей та інші подібні випадки дуже турбують найактивнішу громадськість.

У Тальному першою громадською організацією, що відгукнулася на екологічне самоправство, стала екологічна ГО "Зелений світ", чия наполегливість в районі загальновідома. Ще 21 травня екологи на своєму зібранні обговорювали, що саме можна і треба зробити найближчим часом і мають власні пропозиції. Це зокрема продовжити впорядкування берегів річки Тальянки, об’єктів Тальнівського лісопарку, де силами зелених зроблено вже немало і незабаром буде зроблено ще.

Особливу увагу зелених привернули наші річки. Це насамперед об’єкти природи і місця відпочинку, а не місця, куди треба звозити і зносити непотріб, хазяювати у водоохоронній зоні та в самій воді, перетворювати повноводну артерію на мілку ковбаню.

В. Харченко звернув увагу на катастрофічні для рибних запасів перепади рівня води в річках, що допускають місцеві промисловці на Гірському Тікичі: то повністю перекриють водоспуски і нижче гребель з річки залишається цівка води, то навпаки – допускають різкий водоскид. При цьому гине маса ікри і малька.

Закон України допускає коливання рівня води не більше 15 сантиметрів, а насправді маємо перепади і більше півтора метра. Насамперед нижче Юрполя. Тоді екологи отримали інформацію, що знову перегородили течію. При перевірці цей факт повністю підтвердився. Тоді й був зроблений цей знімок.

Р. Шевченко в свою чергу додав, що шкоди завдають і на Тальянці. Силами екологів і за їхній кошт було закуплено, доставлено і випущено в Графський став багато малька. Не встигла рибка підрости, як на неї вже накинули оком браконьєри навіть із сусідніх районів.

Нікому не забороняють посидіти з вудкою, але у нас вистачає охочих нашкодити. Торік почали ламати збудований "Зеленим світом" новий міст у лісопарку, ми його відновили, проте не виключено, що знову знайдеться злочинець, який почне ламати. Недавно ось група молодиків на чолі з якимось Циганчуком, коли нікого не було поблизу, потрощила перила понтону при березі, всі штахети повикидали у воду. Навіщо? Аби лише напаскудити.

Згадувалися інші випадки. В Гордашівці органи вперто не бажають бачити браконьєрські сітки, але коли привезли до Гірського Тікича групу дітей, щоб покатати їх на човні, то поліція не забарилася, одразу примчала складати протоколи. Їм "Зелені" пропонували під’їхати трохи вище в бік Лащової та скласти протоколи на власників неводів, то де й поділося завзяття!

Виходячи з таких фактів, зібрання "Зелених" прийшло до висновку, що пора при громадській організації створити водоохоронну секцію, зареєструвати її, встановити графік чергування, надати їй повноваження складати акти на порушників, хто хазяйнує на воді та у водоохоронній зоні як у власній садибі та передавати їх на розгляд адміністративної комісії міської ради – нехай порушників гарненько штрафують, бо іншої мови вони не розуміють.

Деяку практику подібної "виховної роботи" організація вже має, але то були лише окремі епізоди, а нині мова йде про системну роботу.

Організаційне зібрання водоохоронної секції вирішили провести в п’ятницю 26 травня о 18 годині прямо на березі Графського ставу біля "Поплавка". На нього запрошують зокрема рибалок-любителів.

Анатолій Ковальов, голова Тальнівської громадської районної екологічної організації "Зелений світ"

Вісті Черкащини

Теми: Тальне
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ