Така древня і вічно молода професія

В третю неділю червня в Україні відзначають День медичного працівника. Ми всі дуже шануємо це свято, бо певною мірою причетні до медицини, особливо останнім часом, коли захворюваність людей висока, з’явилось багато різних раніше невідомих хвороб. А здоров’я нації в руках лікарів - людей найдревнішої професії, найбільш потрібної людям.

Наш земляк кардіохірург професор Руденко Анатолій Григорович каже, що багато хвороб «помолоділи». Наприклад, раніше від серцево-судинних захворювань страждали, переважно, люди похилого віку, а сьогодні – 20 - 25-річна молодь має цю проблему, їх багато опиняється на лікарняних ліжках, хворими на цю недугу переповнені кардіологічні центри, терапевтичні відділення лікарень.

І сьогодні, в день вшанування медиків України, хочу сказати добре, щире слово про нашого головного районного кардіолога Петра Олексійовича Лисенка. До речі, він раніше був головним лікарем славнозвісного лікувально-оздоровчого центру «Колос». Петро Олексійович своєю працелюбністю, бажанням досягти більшого і кращого, умінням і творчими задумами перетворив його в один з кращих серед оздоровчих центрів України, який своєю лікувальною базою не поступався відомим курортам. В ньому поправляли здоров’я з різних областей нашої держави.І сьогодні, в день вшанування медиків України, хочу сказати добре, щире слово про нашого головного районного кардіолога Петра Олексійовича Лисенка. До речі, він раніше був головним лікарем славнозвісного лікувально-оздоровчого центру «Колос». Петро Олексійович своєю працелюбністю, бажанням досягти більшого і кращого, умінням і творчими задумами перетворив його в один з кращих серед оздоровчих центрів України, який своєю лікувальною базою не поступався відомим курортам. В ньому поправляли здоров’я з різних областей нашої держави.

Про те, що Петро Олексійович прекрасний керівник, організатор, або як сьогодні кажуть менеджер, говорить його робота на посаді завідувача районної поліклініки. Вона серед когорти зразкових в області. Тут спокійна атмосфера, доброзичливість, уважне ставлення до хворого, затишно. На обох поверхах біля кожного кабінету стільці-крісла, на вікнах тюлеві гардини, на підлозі килимові доріжки і гарні квітучі вазони. Все це справляє позитивне враження. Лікарі працюють в кабінетах від першої до останньої хвилини робочого дня. Петро Олексійович приходить на роботу дуже рано, іде з роботи пізно. Цей режим порушується лише тоді, коли він відлучається у справах. Петро Олексійович висококваліфікований лікар-кардіолог з великим стажем. Він систематично підвищує свою кваліфікацію в Києві при кардіологічному центрі. В своїй роботі застосовує нові методи лікування, нові препарати, адже медицина не стоїть на місці: він іде в ногу з часом. В усьому розбирається зосереджено і неквапливо. Він усім однаково допомагає - багатим і бідним, молодим і старим. Я проста сільська жінка-пенсіонерка і відчула його ставлення на собі: він весь час тримає зі мною зв’язок, приписує різні препарати, дзвонить, цікавиться, як організм сприймає, запрошує на прийом, направляє періодично на стаціонар. І так він чинить з десятками своїх пацієнтів. Я це точно знаю, бо спілкуюся в лікарні з такими як я, що стоять у нього на обліку і всі з вдячністю відгукуються про цього лікаря,багато людей хочуть лікувати свої серця саме в Лисенка. Петро Олексійович каже, що він повинен щоденно підтверджувати свою майстерність. Це - закон. Це марафонський біг, коли не можна зупинятися на перепочинок. При цьому наголошує, що він просто робить свою справу, яку дуже любить і якій присвятив своє життя.

А що на ці слова сказати нам?

Звичайно, висловити йому велику, щиру вдячність і глибоко в душі і зверху бажати йому довго жити при доброму здоров’ї, бо життя - це діяльність, робота, можливість бути корисним людям, піклуватися про їхнє здоров’я.

У терапевтичному відділенні центральної районної лікарні цілий рік багато лікується людей. Тут працює дружний колектив медиків, яких об’єднала завідувач відділення Шлапаченко Тетяна Іванівна. Я багато разів тут лікувалась і спостерігала за роботою чергових медсестер. Прийшла до висновку: яку важку ношу несе медсестра. Вона за зміну намотує кілометри шляху: весь час ходить по палатах, ставить крапельниці, носить штативи, робить уколи, міряє тиск, оформляє документи при поступленні і виписці хворого, відправляє пацієнта на УЗД, рентген, веде журнали. Дуже великий об’єм роботи. А держава так низько оцінює їх працю, а шкода! Вони заслуговують на високу платню.

В цьому жіночому колективі працює і фельдшер Накльока Ігор Васильович. Дуже хороша молода людина, прекрасний спеціаліст, в роботі відповідальний, старанний, уміє підтримати хворого добрим словом, вселити   надію на одужання. В нього можна багато що запитати за свою хворобу і він культурно, толерантно на все відповість. Видно, що не даремно присвятив себе медицині, любить її.

А ще Ігор Васильович наділений гумором від природи, а гумор, як відомо, це ступінь людського інтелекту, ознака розуму людини. Мабуть так легко він іде на контакт з людьми, з ним приємно спілкуватись, він завжди вміє налаштувати людину на мажорний лад, йому віриш і піднімається настрій і все це позитивно впливає на здоров’я, на лікування.

Медсестра-пенсіонерка Бала Ніна Миколаївна дуже шанована в молодому колективі своїх колег. До неї прислухаються, з нею радяться, її запитують. Ніколи і нікому в цьому вона не відмовляє, завжди може підмінити будь-яку медсестру, якщо її просять, хоч би це було в ущерб її особистим справам. Вона медсестра знаюча, любить свою роботу, терпляче ставиться до всіх “вибриків” хворого, що інколи проявляють таке. Живе Ніна Миколаївна в Кинашівці, до неї часто звертаються за допомогою, вона також нікому не відмовляє - тому тиск поміряє, тому укол зробить, того в лікарню відправить, тому пігулку дасть…і так щодня, щомісяця, все життя. Їй спокій і не сниться. Вона активна в громадському житті, живе турботами і планами на майбутнє своїх односельців. Відвідує всі заходи, які проводяться в селі, її хвилює забрудненість ставка і річки, забруднені вулиці, негідна поведінка молоді чи літньої людини, хоче, щоб між людьми була взаємоповага і взаємодопомога. Ось така вона, Ніна Миколаївна Бала, медсестра, жінка, мати, бабуся.

То ж шановні Ніно Миколаївно, Петре Олексійовичу, Ігоре Васильовичу і всі медпрацівники Маньківщини, вітаємо вас із вашим професійним святом, шануємо вас і цінуємо ваш талант, працелюбність, жертовність і подвиг, який ви щоденно здійснюєте заради найдорожчого на землі - життя людини.

Життя… Скільки ж тобі літ? Багато. Але немає тобі ні кінця, ні краю.

Євдокія Семенівна Постоловська, с. Мала Маньківка

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ