В Золотоноші підприємці міського ринку скаржаться на спроби незаконних грошових зборів

Доля частини міського ринку, котра досі лишається в підвішеному стані, стала темою чергової зустрічі міського керівництва із малими підприємцями в будинку культури. Головна претензія торгівельників – раптове отримання ними платіжок від колишнього орендаря території, право на користування ринком який нині оскаржує в суді.

В Золотоноші підприємці міського ринку

Про це із посиланням на Золотоношу повідомляють Новини Черкас.

У березні, нагадаємо, депутати міської ради ухвалили рішення не продовжувати угоду про оренду частини ринку із Черкаською обласною спілкою споживчих товариств. Причини – закінчення терміну дії угоди, а також спроба наведення майнового ладу задля впевненості підприємців у власному ж майбутньому. Земля, котра належить золотоніській громаді, багато років перебувала в користуванні Облспоживспілки, яка й здавала її торговельникам в оренду. Колізія ж полягає в тому, що всі павільйони, збудовані золотонісцями за власний кошт, фактично їм навіть не належать. Оформити належним чином майнові права, дати можливість учасникам процесу об’єднатися в кооператив, а також звільнити їх від зайвого посередника – таким був головний мотив березневого рішення.

Ще тоді, після сесії міської ради, на час перехідного періоду підприємців звільнили і від орендної плати за землю, адже разом із угодою з Облспоживспілкою, закінчив дію і встановлений декілька років тому тариф. На цей час, згідно з колективним рішенням, кожен учасник торгового процесу оплачував лише комунальні послуги  та охорону території. В цей час черкаська корпорація вже встигла подати до суду щодо неправомірності такого рішення міських обранців, а головний сюрприз очікував на торгівельників минулого тижня, коли всі отримали несподівані квитанції.

Автори платіжних документів – адміністрація старого ринку, підконтрольна обласній спілці. Всупереч дотепер невирішеної судової тяганини та фактичної відсутності затвердженого тарифу, таки було здійснено спробу взяти бодай якусь плату із власників торгових точок. До того ж, відзначають золотонісці і грамотний підхід в цьому питанні: всі рахунки на оплату мали хитру дрібну приписку внизу – документ, мовляв, дійсний до 11 червня. Хоч бухгалтер і намагалася під час зустрічі пояснити це помилкою в програмі, називаючи дату 15 червня, проте самі платіжки люди отримували 16-го! Другий момент пролунав від Тараса Супруна, керівника комунального підприємства «Міський Ринок», котре нині тимчасово опікується вказаними вище ділянками. Він пригадав одну із останніх розмов з представниками старої адміністрації: вони, мовляв, жодних грошей із підприємців не збирають, а лише… розносять рахунки, що зовсім і не заборонено.

Головний аргумент колишньої адміністрації – начебто виграний судовий процес щодо продовження орендної угоди. Про який саме суд йдеться, бухгалтер, яку колишній керівник ринку Сергій Мозговий прислав на зустріч, пояснивши власною зайнятістю, пояснити не змогла. Аналогічно розводить руками і міський голова Віталій Войцехівський, пояснюючи, що ця справа на контролі у юристів і жодної подібної інформації досі не лунало. До того ж, за словами посадовця, в разі позитивного рішення, кожному торгівельнику носили б не лише платіжки, а й копії відповідного рішення.

- Тариф закінчив свою дію ще 15 березня. На сьогодні тарифу нема, все. І я дуже прошу колишню адміністрацію не прив’язувати ситуацію до суду. Хто б його не виграв, потім рішенням міськвиконкому буде затверджуватись новий тариф. Колективно і відкрито, адже тут передбачаються ще й громадські слухання, куди й запрошую всіх підприємців ринку. Головне завдання міської влади на цей перехідний період полягає в тому, щоб учасники торгового процесу не відчували жодних незручностей. І якщо судова тяганина досі не скінчилася, ніхто не має права зайвий раз турбувати їх. Час покаже, – коментує ситуацію Віталій Войцехівський.

Наголошує в черговий раз посадовець і на абсурдності існування банального посередника між підприємцями і землею, що знаходиться у фактичній власності міста. Останній приклад, мовляв, ще раз доводить небезпечність такого формату.

- І знову виникає риторичне питання, а чи потрібна всім нам Облспоживспілка? По-перше, це суттєво впливає на сам тариф, по-друге, ніхто не гарантує відсутність таких непередбачуваних ситуацій. І це логічно, адже існує ціла організація-посередник між підприємцями і містом, від якої повністю залежить директор. Він може в душі і сам не хоче роздавати ці платіжки, але ж підпорядкований. Нині ж складається враження, що черкаській структурі навіть подобається, коли в нас тут відбуваються якісь сутички. І це зрозуміло. Хто ж відмовиться від зайвих 840 тисяч гривень на рік, – наголошує міський голова.

Щодо тарифів скаржаться і самі торгівельники. В тій же Смілі, за їхніми словами, плата складає 63 гривні за квадратний метр, Золотоноша ж обласній спілці сплачує 91. Нарікають вони і на потік дезінформації, зафіксований останнім часом. Цілий ряд на ринку відтепер щиро впевнений у тому, що в разі судової поразки облкооперації, їх просто знесуть!

Наостанок підприємці ще раз нагадали представниці старої адміністрації про те, що земля належить місцевій громаді. Судитися можна скільки завгодно, та термін дії оренди сплив у березні. Наголошують і на тому, що свого часу самотужки вклали по дві тисячі доларів США на будівництво нових павільйонів. Вимагають і якнайшвидшого обладнання нової міської лабораторії від Тараса Супруна. Адже стара, котра знаходиться у власності обласної спілки, і є наразі тим самим важелем шантажу з черкаської структури.

Представники ж міської влади радять жодні подібні рахунки не сплачувати, а у випадку будь-якого тиску готові надавати юридичну допомогу.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ