У красу Холоднояр’я вкладено велику працю кам’янських лісівників

За підсумками минулого року кращим серед держлісгоспів Черкащини, які входять до складу Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства, визнано ДП «Кам’янське лісове господарство», яке майже десять років очолює депутат Кам’янської районної ради Віталій ВересЗа підсумками минулого року  кращим серед держлісгоспів Черкащини, які входять  до складу Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства, визнано ДП «Кам’янське лісове господарство», яке майже десять років очолює депутат Кам’янської районної ради Віталій Верес (на знімку).

За показниками в роботі це підприємство взагалі з року в рік посідає провідні позиції в лісовій галузі області. Причому, за всіма напрямками своєї діяльності – відтворенням і збільшенням лісів шляхом лісовідновлення та лісорозведення, охороною і захистом лісових насаджень, раціональним використанням лісових ресурсів тощо. Так, щороку лісгоспом створюється близько 170 гектарів лісових культур, у тому числі й до 10 гектарів нових лісів. Для забезпечення проведення цих робіт кожної осені заготовляється сім тонн лісового насіння, з якого п’ять тонн – дуба звичайного, дві тонни – інших цінних порід: горіха чорного, дуба червоного, ялини звичайної, сосни кримської, липи дрібнолистої, клена різних сортів та ін. У постійних і тимчасових розсадниках вирощується близько 800 тисяч стандартних сіянців, що цілком забезпечує потребу в посадковому матеріалі. А в сучасно обладнаних теплицях росте майже 100 тисяч штук живців декоративних порід дерев та кущів для озеленення територій підрозділів лісгоспу та реалізації підприємствам і населенню. Лісовий фонд підприємства, який становить понад 26,4 тисячі гектарів і розташований на територіях Кам’янського, Смілянського, Шполянського та Чигиринського районів, – це надзвичайно гарні, розкішні та упорядковані лісові насадження, розвиток і захист яких забезпечують працівники п’яти лісництв лісгоспу – Грушківського, Креселецького, Тимошівського, Капітанівського та Макіївського. Про те, як працюють грушківські та креселецькі лісівники розповідає газета Черкаський край, повідомляють Новини Черкас.

Можна скільки завгодно відвідувати ліс – для відпочинку чи оздоровлення – але так і не зрозуміти, скільки потрібно докласти праці, знань, досвіду і фахової майстерності, щоб кожне лісове дерево росло міцним і здоровим, додавало людям чудодійної енергетики, а цьому світу – краси. Дехто взагалі все ще вважає, що ліс росте сам по собі, а те, що золотокорі сосни і величні дуби виструнчені рядами, а між деревами створений простір для їх розвитку – то це якось до уваги не береться. А між іншим, тільки в цьому лісгоспі майже всі ліси рукотворні. І це такий обсяг роботи – як попередніх поколінь лісівників, так і сьогоднішніх, – який навіть уявити важко. І якби не їхня щоденна напружена праця з відтворення лісових насаджень, заліснення нових, непридатних для сільгоспвиробництва територій, то й мали б ми, якщо не самозасіяні хащі, так пусті яруги та ерозійні степи, де окрім бур’яну так нічого б і не росло.

Професія лісівника взагалі надзвичайно багатогранна і нелегка. Щоб виростити ліс, потрібно спочатку зібрати достигле насіння. Минулої осені в Грушківському лісництві, яке очолює Сергій Могила, тільки жолудів дуба звичайного було зібрано 1,6 тонни, насіння горіха чорного – 700 кг, а ще сосни та ялини. Ці цифри наводяться для тих, хто вважає, що лісівники тільки те й роблять, що вирубують ліс. Спробуйте зібрати стільки лісового насіння, відібрати з нього найбільш якісне, висіяти в розсадниках, доглянути його так, щоб з нього виросли міцні й стійкі сіянці. Прополка, прорідження – це теж непростий цикл робіт, який вимагає неабияких затрат праці. А коли сіянці висаджені на відведені їм ділянки, вони потребують захисту від хвороб, шкідників, пожеж тощо. В тому числі необхідні й санітарні рубки, щоб молоді дерева мали більше світла, їхньому росту не заважали попутні лісові рослини, чагарники.

Цієї весни грушківські лісівники посадили 22,6 гектара дуба звичайного та 7,4 гектара горіха чорного. А ще – ясена, дуба червоного, берези та інших лісових культур.

– Важливо, – говорить лісничий Грушківського лісництва Сергій Могила, – що в рамках акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» участь у відтворенні лісових насаджень взяли представники владних структур, громадських і політичних організацій, учні місцевих шкіл. Для багатьох – це було вперше: саджати лісові дерева. Для декого взагалі стало відкриттям, що сучасний ліс – це переважно штучні деревостани. А, приміром, вчителі й підприємці з Кам’янки, які приїжджають до нас саджати дерева вже вшосте, причому з дітьми, онуками, ті вже могли подивитися на працю своїх рук у попередні роки – їхні деревця ростуть і набираються сили.

Цього року в Грушківському лісництві було створено й шість гектарів новорічних ялинок. За 3-4 роки ці деревця вже будуть готові до реалізації, як і годиться, з електронними чіпами. А от інші лісові дерева, особливо  дуб, ростуть набагато повільніше, й своєї продуктивної стиглості досягнуть через десятки років. Протягом усього цього часу кожне дерево перебуває під пильним наглядом лісівників. У розсадниках же лісництва наразі підростають для нових посадок 196 тисяч сіянців дуба звичайного, 19 тисяч – горіха чорного, 8 тисяч – дуба червоного та інших порід лісових дерев. І щороку кількість цих сіянців поповнюється. Отже, й майбутнє лісам Холоднояр’я забезпечене.

– Наше завдання, – говорить помічник лісничого Роман Домарецький, – щоб лісу було багато й був він міцний і здоровий. Великою мірою це залежить від якісного складу лісових насаджень, щоб не було серед них хворих та перезрілих дерев – розплідників хвороб, стовбурової гнилі, шкідливих організмів. Тому проводимо рубки догляду. А місця зрубів обов’язково заліснюємо.

Лісовий фонд Грушківського лісництва, який становить 4860 гектарів, поповнюється й новими лісами. За останнє десятиліття до нього додано понад 300 гектарів – за рахунок земель, непридатних для сільгоспвиробництва. Яруги, пагорби, вкриті ерозією землі грушківські лісівники засадили переважно акацією, яка стримує руйнівні процеси в грунтах. Раніше сільські ради неохоче віддавали в користування лісівникам ці землі, мовляв, корів не буде де випасати. А зараз селяни пасіки на ці заліснені ділянки вивозять, бачать, наскільки позитивно вплинули ліси на колишні невдоби.

Лісівники активно підтримують патріотичні заходи, які в останні роки відбуваються в Холоднояр’ї – з вшанування борців за волю України різних епох, героїв визвольного руху, українського козацтва, сьогоднішніх захисників Вітчизни – воїнів АТО. На початку липня, приміром, у Грушківці планується проведення фестивалю Нескореної нації-2017 «Холодний Яр»,  і вже зараз лісівники допомагають у підготовці його проведення на належному організаційному рівні.

Невід’ємною частиною діяльності ДП «Кам’янське лісове господарство» є використання естетичних, оздоровчих, рекреаційних властивостей лісу для відпочинку та оздоровлення громадян.

Територія лісового фонду лісгоспу багата на історичні місця, пов’язані з героїчною минувшиною нашого народу – Коліївщиною, козацькими повстаннями, Холодноярською республікою, іменами Богдана Хмельницького та Тараса Шевченка. Легендарне урочище «Холодний Яр», «Отаманський парк», «1100-літній «Дуб Залізняка», «Тарасова криниця», Мотронинський та Лебединський монастирі, джерело «Живун», заказники «Зубівський» та «Оля», де ростуть рослини, занесені до Червоної книги, – усього на території підприємства зосереджено 16 об’єктів природно-заповідного фонду, загальна площа якого 1010 гектарів. Розташовані вони переважно в Креселецькому лісництві, яке очолює Василь Лінчевський, та в Грушківському лісництві.

Всі ці об’єкти знаходяться під постійною охороною, а біля них лісівники обладнали рекреаційні майданчики та місця відпочинку.

Так найбільший рекреаційний пункт на Черкащині – альтанку круглої форми, розраховану на 150 відвідувачів, лісівники збудували в Креселецькому лісництві біля Гайдамацького ставу. Поблизу знаходиться Мотронинський монастир, тож відвідувачів тут завжди вистачає. В цьому ж лісництві облаштовано рекреаційний пункт біля джерела «Живун», а в Грушківському – біля джерела «Тарасова криниця», де відпочивав Тарас Шевченко і вода в якому має цілющі властивості.

– Головне, – говорить Василь Лінчевський, – це щоб самі відпочивальники бережливо ставилися до лісу, не  засмічували його, не розводили багаття. Ліс – це живий організм і він потребує до себе поваги й захисту.

Всі історичні місця Холоднояр’я кам’янські лісівники оберігають особливо дбайливо, як і підпорядкований їм лісовий фонд, в якому багато унікальних рослин і дерев. Тут навіть мови не може бути про якусь захаращеність лісових масивів – усе під контролем лісівників, які в своїй роботі спираються на наукові досягнення в лісовій галузі, дотримуються вимог лісокористування, застосовують новітні технології, сучасні технічні засоби, багаторічний досвід догляду за лісовими насадженнями. Все це позитивно впливає на розведення і вирощування лісів, їх раціональне використання. А відтак підприємство має й відповідні виробничі та фінансові результати.

– Я щиро вдячний усім працівникам нашого підприємства, – говорить директор ДП «Кам’янське лісове  господарство» Віталій Верес, – за самовіддану працю, високу фахову і державницьку відповідальність, які вони вкладають у відтворення, розвиток і захист лісів нашого краю, збереження природно-заповідного фонду Холоднояр’я, його культурно-історичної спадщини, створення належних умов для відпочинку та оздоровлення людей. Ліс – це народне багатство. І ми робимо все, щоб його примножити. Щоб і наступні покоління могли нам подякувати за нашу роботу – чесну, відкриту, на благо України.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ