У Черкасах студенти-програмісти перевершили творця MapaMagic (відео)

Талановиті хлопці з Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Юрій Шинкаренко, Андрій Проценко та Денис Дерев'янко створили унікальну систему стеження за міським транспортом під назвою «Busway», яку прагнуть встановити у громадському транспорті Черкас.

Талановиті хлопці з Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Юрій Шинкаренко, Андрій Проценко та Денис Дерев'янко створили унікальну систему стеження за міським транспортом під назвою «Busway», яку прагнуть встановити у громадському транспорті Черкас.

Про це онлайн-газеті Новини Черкас повідомили у прес-службі учбового закладу.

Один комплект обладнання обійшовся в 4,5 тис. грн. Протягом місяця його було успішно протестовано на трьох рейсових тролейбусах. Над проектом юні програмісти працювали шість місяців, тоді як професіонали з «Ekreative» під керівництвом Віктора Євпака розробляли додаток 2,5 роки, що викликало невдоволення самовпевненого IT-шника.

Питання зникли, коли хлопці у режимі реального часу показали, де знаходився транспорт і скільки разів він порушував графік руху. У планах юних геніїв: запровадження електронного квитка, створення диспетчерської, оголошення зупинок назовні, візуальне відображення зупинок у салоні та встановлення електронних табло. У департаменті ЖКК задоволені результатами студентської роботи, переможець буде визначений після презентації інших учасників конкурсу.

– Завдяки нашій програмі влада зможе здійснювати повний контроль над громадським транспортом, – пояснили розробники. – З її допомогою можна стежити за тим, де рухається той чи інший транспортний засіб, як він курсує та з якою швидкістю. Водночас, наша система фіксує порушення транспортних засобів. Зокрема, йдеться про відхилення від графіка руху, перевищення швидкості руху, з’їзду з маршруту або ж стоянці на зупинці понад хвилину. І ще – система надає звіти за вибраний період та маршрут.

У такий спосіб, впевнені розробники системи, можна загалом поліпшити якість транспортних послуг у Черкасах. Для прикладу, людям, які користуються маршрутками, програма дозволяє дізнаватися, скільки ще їм чекати на автобус чи тролейбус на зупинці.

– Із допомогою сайту можна обрати будь-яку зупинку, вказати за яким маршрутом хочеш їхати і наша система покаже, через скільки хвилин сюди прибуде транспортний засіб, – діляться розробники «BUSWAY». – Водночас, при виборі будь-якої зупинки можна побачити загалом інформацію про те, які маршрути пролягають через неї.

Система працює за допомогою GPS-трекерів вітчизняного виробництва (вони мають свою пам’ять і внутрішню батарею) та планшету. Його, серед іншого, можна використовувати для зв’язку водія із диспетчерською.

Упродовж останнього місяця розробники тестували власну систему на трьох черкаських тролейбусах. Кажуть: вартість облаштування одного транспортного засобу необхідними для роботи проекту гаджетами склала близько 4,5 тис. грн.

Наразі ж студенти не планують зупинятися й думають над удосконаленням свого доробку. Насамперед, зазначають, із такою системою можна створити єдиний диспетчерський центр, до якого будуть «підключені» різні служби. Це і дорожня техніка, і будь-яких інший комунальний транспорт, і служби реагування, і сміттєвози, і весь громадський транспорт.

Серед перспектив свого продукту Юрій та Андрій називають систему електронної оплати за проїзд, оголошення номеру маршруту назовні, оповіщення зупинок у автобусах, візуальне відображення зупинки в салоні транспортного засобу, можливість відображення інформації на табло з часом прибуття автобусу на розумних зупинках, а ще – контроль пасажиропотоку й безпеки за допомогою різних датчиків, контроль використання палива й електрики.

– Нам би хотілося, аби в нашому місті працювала подібна система й була як єдиний транспортний центр для відстеження руху всього транспорту, – поділилися вони.

Загалом нині в управлінні лише вивчають різні пропозиції ІТ-фахівців для вдосконалення системи пасажирських перевезень у Черкасах із допомогою сучасних технологій. Утім, яку саме впроваджуватимуть – визначать шляхом конкурсу. Його обіцяють оголосити вже в цьому році.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ