На Звенигородщині та на Жашківщині відбулися наради щодо запобігання розповсюдженню АЧС

Це актуальне і для України, і для Європи питання вчора розглянуто на нараді, яку у сесійному залі Звенигородської районної ради провів начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка за участю голови райдержадміністрації Василя Довбуша.

У нараді взяли участь сільські голови, керівники та фахівці господарств, мисливських господарств та об’єднань, начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій Звенигородського, Катеринопільського, Корсунь-Шевченківського, Лисянського, Шполянського, Тальнівського районів.

Розпочинаючи нараду, голова райдержадміністрації Василь Довбуш наголосив на важливості розгляду даного питання, адже сьогодні постала серйозна загроза поширення африканської чуми свиней на території України, вона несе збитки економіці, свиногосподарствам та населенню неблагополучних територій внаслідок 100 %-ої летальності хворих тварин, вимушеного знищення всіх свиней в епізоотичному осередку й на загрозливій території, витрат на проведення довготривалих карантинно-обмежувальних та ветеринарно-санітарних заходів.

- Враховуючи те, що Україна ввійшла у число країн-лідерів із експорту зерна та постійно нарощує експорт продукції птахівництва, введення карантинних обмежень буде мати надзвичайно тяжкі наслідки для сільського господарства, - зауважив начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка. – Складність запобігання виникненню захворювання на африканську чуму свиней та боротьба з наслідками полягає у відсутності вакцини та ефективних методів лікування у зв’язку з постійною мутацією вірусу.

Ігор Колодка закликав всіх присутніх спрямувати всі дії на дотримання вимог біологічної безпеки господарств та вжиття заходів щодо недопущення захворювання у природі.

Керівники управлінь Держпродспоживслужби у Звенигородському та Катеринопільському районах доповіли про ветеринарні заходи щодо забезпечення благополучного епізоотичного стану господарств Звенигородського району та про організацію подолання спалахів африканської чуми свиней у Катеринопільському районі.

Медіа-експерт проекту ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) Олександр Рєвнівцев ознайомив присутніх із заходами щодо недопущення виникнення африканської чуми свиней у приватних господарствах, про першочергові самостійні дії з локалізації вогнища АЧС та взаємодії з державними структурами.

Як повідомив медіа-експерт, з 2012 року по даний час в Україні зафіксовано 237 випадків АЧС, зокрема, у Черкаській області – 9 спалахів, з них 5 - у 2017 році.

Днем раніше, 25 липня 2017 року, перший заступник голови Жашківської райдержадміністрації Юрій Барабаш провів розгорнуту відкриту нараду з членами державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Жашківській районній державній адміністрації за участю громадських організацій міста по питаннях виконання плану заходів та з метою координації дій з ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання африканської чуми свиней в епізодичному осередку на ринку «Чародій» та Жашківському районі.

Заступник державної надзвичайної протиепізоотичної комісії Анатолій Безлавенко проінформував учасників зібрання про зроблену роботу, намічену планом заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання на АЧС в Жашківському районі, ще раз розповівши про факт виявлення трупу свині в районі 146 км. траси Київ – Одеса поряд з ринком «Чародій» та підтвердження даних в результаті відповідних лабораторних досліджень в державному науково-дослідному інституті лабораторії діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи на виявлення АЧС.

В роботі наради активну участь взяли голова Жашківської районної державної адміністрації Сергій Бойко, голова районної ради Максим Салій, міський голова м. Жашкова Ігор Цибровський.

Директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Кобаль Б.І. докладно розповів про наслідки, які можуть виникнути в результаті поширення хвороби АЧС на території району, опираючись на статистичні дані та випадки захворювання в інших регіонах України. Чітко виділив основні заходи, вказуючи на інструкцію по боротьбі з АЧС, які мають здійснюватися в осередку захворювання з ліквідації та недопущення розповсюдження збудника даної хвороби.

Суб’єктам та об’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней рекомендовано не здійснювати господарські зв’язки із зазначеними територіями протягом терміну 40 днів, для повного вивчення з метою недопущення хвороби АЧС.

На нараді також виступив заступник завідувача науково-дослідного відділу епізоотологічного моніторингу Свідерський В.С., який розповів про основні напрямки стратегії контролю та діагностики АЧС в Україні, зокрема зупинившись на випадку, що стався в м. Жашкові розкривши алгоритм дій в даній ситуації.

На нараді були розглянуті проблемні питання та шляхи їх вирішення в ході проведення заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання на АЧС в Жашківському районі про які проінформували члени районної протиепізоотичної комісії. Робота із зазначених питань продовжується.

АЧС не становить загрози людині. На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп). Засобів імунопрофілактики та лікування хвороби не існує. Основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи. Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом, і в першу чергу в харчових продуктах, заражених вірусом АЧС. Холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Бездепозитные бонусы от веб-казино: виды и нюансы получения
  2. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  3. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  4. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  5. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  6. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  7. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  8. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  9. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  10. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ