Жителі дев’яти сіл Канівщини уже майже півроку змушені виживати без аптеки (відео)

Майже півроку мешканці дев’яти сіл Канівського району змушені обходитися без аптечного обслуговування.

Про це повідомляє Kanos із посиланням на інформацію журналіста Володимира Лимаренка-Полянського у Facebook.

Чиновники і підприємці ще на початку червня запевняли, що можуть вирішити проблему за три дні, але на дворі серпень, а роботу аптек досі не відновили.

Навесні раптом закрилась аптека у с Межиріч Канівського району. За власним бажанням звільнилась із роботи єдиний працівник аптеки – Світлана Якименко. Відтоді жителі дев’яти сіл району мусять обходитись без аптечного обслуговування. Враховуючи те, що переважна більшість селян – люди поважного і дуже поважного віку, то, фактично, закриття єдиної аптеки суттєво ускладнило, або й зовсім закрило їм доступ до медикаментів.

Посадовці різних рівнів у переписці між собою ще два місяці тому визнали, що проблему можна вирішити за два-три дні. Але ці дні для селян із Межиріча, Михайлівки, Хмільни, Коночі, Гамарні, Луки, Бабичів, Горобіївки та Яблунева досі так і не наступили. Не зважаючи на улесливі слова районних посадовців, аптека як не працювала, так і не працює.

У той же час селяни впевнені, що їхній фармацевт не сама пішла з роботи, а її «виїли», створивши екстремальні умови праці. У бесідах із журналістами місцеві жителі запевняли, що у холодну пору року провізору доводилось працювати в приміщенні, що не опалюється. А крім того, селяни помітили, що протягом багатьох місяців вище стояча над аптекою організація систематично затримувала доставку ліків. Відтак у аптеці часто не можна було придбати навіть найелементарніші ліки та медзасоби. Також «саботаж» хронічно призводив до малої виручки і давав в руки посадовцям ще один «залізобетонний» аргумент закриття аптеки – нерентабельність.

Тричі жителі сіл звертались на урядову гарячу лінію у прагненні достукатись до совісті чиновників. У відповідь приходили лише відписки. Своєрідним криком душі стало звернення до голови Черкаської облдержадміністрації Юрія Ткаченка, під яким підписалось майже вісімсот жителів згаданих дев’яти сіл.

 «Ми, що нижче підписалися жителі 9 сіл Канівського району Черкаської області, звертаємося до Вас за допомогою щодо закриття аптеки у с. Межиріч, яка перебуває у державній власності і зручна жителям усіх цих сіл. Цілий рік обмежували аптеку у доступі ліків, а це обмежувало надходження від продажу ліків… Аптекар Якименко Світлана Василівна змушена була працювати в зимовий період у холодному приміщенні. Просимо Вас відновити роботу аптеки у с. Межиріч та повернути нам нашого аптекаря – Якименко Світлану Василівну, яку змусили написати заяву за власним бажанням… Два роки тому вже була спроба закрити аптеку, але ми зателефонували на урядову лінію і роботу аптеки відновили…».

Аналогічного за змістом листа місцеві жителі також надіслали і голові Черкаської обласної ради Олександру Вельбівцю.

Ділячись думками з приводу закриття аптеки не стримувала емоцій одна із авторів листа голові ОДА пенсіонерка із Межиріча Галина Басараб:

- Добре пам’ятаю події, які розгортались перед закриттям аптеки. Взимку у аптеці було холодніше ніж надворі. А із медикаментами була просто біда. Питаю: «Йод є?» – «Нема». «А зеленка?» – «Теж нема». Часто навіть аспірину не було. Ну, як можна у таких умовах людині працювати?! – От вона і звільнилась. Не витримала. На Майдані люди голови за краще життя поклали, а у нас досі корупція процвітає. Ну як так можна?! Взяти, і позбавити аптеки дев’ять сіл!

Іван Коваль, майстер лісу Канівського лісгоспу Михайлівського лісництва, житель с. Михайлівка:

– Ця аптека була одна на кілька сіл. Не буде аптеки і наших сіл теж не буде. Не так давно у мене хворів батько і ми звертались по допомогу до лікарів Межиріцької амбулаторії. Лікар виписав ліки, а ми зразу пішли в аптеку і купили все, що треба. А тепер як бути? За кожним шприцом у Канів їхати? Бо у лікарні часто і шприців немає. Зрозумійте. Нам і так було нелегко. Із Михайлівки до Межиріча 6-7 кілометрів шляху, який подолати самотужки може далеко не кожний житель. А тепер цей шлях до ліків став зразу у кілька разів довшим…

Олена Остапець, пенсіонер, жителька с. Бабичі:

– Дуже погано нам зробили. Одна аптека на стільки сіл була, і ту закрили. От як нам бути?! По «порошки» у Канів їхати, чи просити когось, хто їде у райцентр, щоб нам ліки купував? Ну хіба це справедливо?! Я впевнена, що аптекарка не звільнялася б, якщо б їй давали нормально працювати. А то ж хто витримає у холоді?

Тетяна Леонова, перебуває у декретній відпустці, (с. Межиріч):

– Наскільки я знаю, наш аптекар – Світлана Якименко звільнилась тому, що її «защемили». Тобто, не забезпечили опалення і ліків не давали. Інакше робила б вона і досі. Ми всі дуже хочемо, щоб вона повернулась працювати у аптеку. Без аптеки у селі дуже важко. У мене маленький син. Тому часто потрібні ліки. Раніше я без проблем могла їх придбати тут. А тепер як бути? Їхати у Канів і платить 45 гривень за проїзд – це не припустимо. Раніше нас вже намагались позбавити аптеки. Пара років тому нам її вже закривали, ми поскаржились на урядову лінію і аптеку відстояли. Це вже її вдруге закривають і, мабуть, остаточно… Я вже тричі зверталась на урядову гарячу лінію, а толку…

Людмила Калініченко, продавець магазину, с. Лука:

– Після закриття аптеки тепер тільки про це покупці магазину і говорять. І всі скаржаться, бо люди ж без медикаментів залишились. Автобус у Канів ходить тричі на тиждень, але не кожна бабця може поїхати. Так хоч через поштарку старенькі могли купити ліки, а тепер і вона вже не допоможе.

Наталія П’ясецька, пенсіонерка, с. Межиріч:

– Те, що немає аптеки – це просто нестерпно. А тепер де брати ті таблетки від головної болі чи від тиску?! У райцентр не наїздишся… Звернення на гарячу урядову лінію і листи голові ОДА, і голові облради викликали жваву переписку між чиновниками різного рівня та жителями згаданих сіл. Із тих листів автор тексту почерпнув чимало цікавої інформації.

Із відповіді голови облради Галині Басараб слідувало, що «…Аптека № 124, що знаходиться за адресою: Канівський район, с. Межиріч, вул. Педагогічна, 8, знаходиться в складі цілісного майнового комплексу колишнього комунального підприємства «Канівська центральна районна аптека № 91» Черкаської обласної ради, що припинило свою діяльність шляхом його реорганізації через приєднання до орендаря… Орендарем… є Товариство з обмеженою відповідальністю «Канівська центральна районна аптека № 91» , відповідно до рішення обласної ради від 26.04.2013 №22-25/УІ».

Інакше кажучи, аптека, яка є комунальною власністю облради ще за злочинного режиму опинилась в оренді приватного підприємства. Як не дивно, але створене воно було на базі колишнього комунального підприємства облради, і очолила його керівниця колишнього КП Жанна Ніколенко. Кому і навіщо заманулось перетворити комунальне підприємство на приватне? – Те ще питання. Очевидно, без участі правоохоронців тут не розібратись.

Однак не менш цікавою є і відповідь директора ТОВ «Канівська ЦРА №91» Жанни Ніколенко на запит голови облради, датована початком червня цього року:«…щодо причин закриття аптеки в селі Межиріч повідомляємо, що завідуюча аптеки Якименко С. В. у відповідності до законодавства попередила про звільнення за 2 місяці та подала заяву про звільнення за власним бажанням за 2 тижні до дня звільнення (без будь-якого тиску). Про звільнення завідуючої аптеки було попереджено головного лікаря амбулаторії та сільського голову. Мною особисто було запропоновано відкрити аптечний пункт при лікарні та заключити з медичним працівником цивільно-правовий договір, або вирішити питання забезпечення аптеки фармацевтом. На мій погляд, єдиним виходом, забезпечити людей ліками, є відкриття аптечного пункту при лікарні. На це потрібна добра воля головного лікаря та 2-3 дні для того, щоб замовити та привезти лікарські засоби в аптечний пункт».

Схожу думку висловив і голова Канівської райдержадміністрації Дмитро Шелест у відповіді Тетяні Леоновій, датованій травнем цього року: «…Як поінформувала головний лікар Комунального закладу «Канівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Канівської районної ради Андрон В.Е., 26.05.2017 року вона особисто зустрілася з директором ТОВ «Канівська центральна районна аптека № 91» Ніколенко Ж.В. щодо порушеного питання. Директор повідомила, що закриття аптеки спричинено звільненням фармацевта, наразі дана посада є вакантна і за наявності кандидатури на заміщення вищезгаданої посади, робота аптечного закладу буде відновлена».

Між тим надворі вже серпень, а віз і нині там. Принаймні у цьому впевнений голова Канівської райдержадміністрації Дмитро Шелест, із яким автор тексту спілкувався по телефону:

– Ця аптека – обласна комунальна власність. Ключове слово тут «обласна». До нас надійшло чимало скарг від жителів низки сіл району на те, що не працює аптека у Межирічі. Однак, як голова районної державної адміністрації не маю жодного впливу ані на приватну структуру, якій в оренду рішенням обласної ради передано аптеку, ані на керівництво обласної ради. Слідкувати за тим, як орендар комунального майна виконує умови оренди – не моя компетенція. Це повинен робити власник майна.

 - Утримувати аптеку у Межирічі коштом районного бюджету не можемо, грошей на це немає. Проте зі свого боку ми зробили все для того, щоб забезпечити громадянам доступ до медикаментів. Відповідно до ініціативи КП «Соціальна аптека», доступ до ліків жителям сіл забезпечують фельдшери ФАПів. Вони регулярно бувають в районному центрі, що найменше раз на тиждень, а зазвичай ще частіше і можуть доставляти ліки людям за попереднім замовлення.

 - У свою чергу хочу зазначити, що були усні і письмові звернення до керівництва обласної ради від мене як депутата районної ради і голови районної державної адміністрації, а також від Канівської районної ради щодо передачі сільських аптек комунальному підприємству районної ради «Соціальна аптека» для забезпечення роботи аптек на належному рівні.

На противагу спілкуванню із очільником району, нормальної бесіди із директором ТОВ «Канівська ЦРА №91» Жанною Ніколенко не вийшло. Почувши запитання журналіста пані директорка помітно занервувала.

– Аптека у Межирічі не працює, бо за власним бажанням розрахувалась її завідувач – Світлана Якименко. Хоч я і весь колектив підприємства її просив не звільнятись. Профіль аптеки збережено і як тільки з’явиться працівник, вона знову запрацює.

– Не дивно, що працівниця звільнилась. Ви ж, як роботодавець не забезпечили нормальні умови для праці в аптеці, як це передбачено чинним законодавством. Ви вважаєте нормальним, що людина мусила взимку працювати у неопаленому приміщенні?

– У мене госпрозрахункове підприємство. Протягом 10 років із цієї аптеки не було надходжень більше двох тисяч гривень. А мені треба платити зарплати, податки й інші платежі. Щоб забезпечити тепло, треба наймати на роботу кочегара і придбати паливо. А де взяти кошти на це, враховуючи такі мізерні надходження від діяльності аптеки?

– Кажете, аптека давала мало доходу? А чому тоді люди скаржаться, що протягом тривалого часу аптека не доотримувала ліків? Арифметика проста: менше ліків – менше аптека продала – менший доход отримала. Це не саботаж? Чому Ви не забезпечували аптеку ліками належним чином?

– Я не буду говорити про це по телефону. Приїздіть у Канів і я все розповім і покажу. Я дуже зайнята. Ви зателефонували у п’ятницю в 15.30. Мене таксі чекає, – ще більше занервувала пані Ніколенко і поклала слухавку…

Вирішувати проблему із непрацюючою аптекою у Межирічі, у Каневі чомусь не поспішають. У районної влади немає впливу на приватну структуру, що цілком зрозуміло. Але абсолютно не зрозуміло те, що у керівництва останньої чомусь немає бажання забезпечити роботу аптеки. А може так сталось тому, що приміщення, яке нині стоїть пусткою у центрі села, може бути цікавим не лише як аптека? Тоді це ще вагоміша підстава того, щоб історією зацікавились правоохоронні органи.

Між тим, відповідно до рішення обласної ради від 26.04.2013 №22-25/УІ, орендар зобов’язаний зберігати профіль майна, взятого в оренду. Цитуємо документ:«…Надати в оренду Товариству з обмеженою відповідальністю «Канівська центральна районна аптека № 91» терміном на 5 років із збереженням профілю діяльності цілісний майновий комплекс комунального підприємства «Канівська центральна районна аптека № 91» Черкаської обласної ради, що знаходиться за адресою: вул. Героїв Дніпра, 35, м. Канів, Черкаська область, згідно з чинним законодавством України».

На думку редакції цілком логічно було б, щоб обласна рада, яка й передала згадане майно в оренду, перевірила, як орендар виконує умови оренди. І розірвала би договір оренди у випадку підтвердження факту невикористання аптеки за призначенням. Більше того сам факт не забезпечення опалення приміщення вже є підставою для розірвання договору про оренду. Проте робити хоча б щось для того, щоб жителі дев’яти сіл району отримали доступ до ліків, в облраді явно не збираються.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Бездепозитные бонусы от веб-казино: виды и нюансы получения
  2. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  3. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  4. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  5. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  6. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  7. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  8. Рейтинги игровых веб-казино: как попадают в число лучших?
  9. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  10. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ