На Черкащині виявили поховання, якому більше 2,5 тисяч років

Городищина є справді унікальним місцем для археологів. Тут майже кожний пагорб чи балка можуть подарувати науці багато відкриттів. Буває, підуть люди смажити шашлики на природу, копнуть трохи землю – і знайдуть якийсь черепок – уламок минулого. Археологічні розкопки доводять, що край ще з сивої давнини був заселений людьми. У межах Городищенського району постійно знаходять артефакти різних епох, починаючи від періоду ІІІ тисячоліття до нової ери. Нічого дивного. Зручне географічне положення, сприятливі кліматичні умови, багаті на живність ліси, наповнені рибою річки та ставки спонукали древні племена до осілого способу життя. З часом тут розвинулося не тільки мисливство і рибальство, а й рільництво, бджолярство, ткацтво, гончарство, ковальство. Нещодавно археологи зробили чергове наукове відкриття.

У межах Городищенського району постійно знаходять артефакти різних епох, починаючи від періоду ІІІ тисячоліття до нової ери

– Після сильної зливи, яка 28 липня пронеслася над кількома населеними пунктами району, на околиці В’язівка було виявлено поховання, якому найімовірніше більше 2,5 тисяч років, – розповідає завідувач сектору археології та охорони культурної спадщини державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Олександр Назаров. – До нас зателефонували сільський голова Наталія Шабадаш та перший заступник голови райдержадміністрації Василь Скринник, пише Нова Доба, повідомляють Новини Черкас.

Повідомили, що посеред ґрунтової дороги зливою вимило якісь кістки, однозначно схожі на людські. Подбали, щоб територія була огороджена і охоронялася. Вчинили абсолютно правильно, згідно чинного законодавства. Так повинні діяти й усі громадяни – виявивши в землі предмети старовини, негайно повідомити про це органи влади, які викличуть науковців.

Щодо нинішньої знахідки, то хоча поховання було безінвентарним, але за станом збереження останків та обрядом попередньо його можна датувати передскіфським чи скіфським часом.

Тоді, у ряді випадків, небіжчиків не відразу закопували у землю, а виставляли на спеціальних платформах для птахів та лісових звірів.

За древніми віруваннями вважалося, що разом зі з’їденою та скльованою плоттю душі померлих перейдуть у потойбічний світ. І лише згодом кістки закопували у землю. Тому, останки померлих у таких похованнях лежать не в анатомічному порядку. У нинішньому випадку це були останки трьох дорослих людей і однієї дитини.

Знахідка унікальна тим, що подібні обряди поховання кісток раніше виявлялися тільки у с. Медвин Богуславського району, с. Бужанка Лисянського району та у Старосіллі Городищенького району. Причому, саме завдяки Старосільським похованням стало зрозуміло, що положення останків не в анатомічному порядку є складовою обряду, а не результат пограбування. Тепер знайдені у В’язівку останки прадавніх жителів вивчатимуть антропологи.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ