Куди зникли пальчиківські церкви?

У кожному селі є якесь своє невеличке диво. У якомусь – церква, в іншому – руїни фортеці чи навіть сама фортеця, палац поміщика, що володів навколишніми землями, парк, ліс, водоспад. Пальчик своє диво втратив. Ним була церква в самісінькому центрі села. Зараз від неї залишились тільки скупі історичні та метричні записи, а ще спогади дуже небагатьох людей. З часом може і їх не залишитися. Тож спробуємо зберегти, що є.

Насамперед, можемо здивувати пальчиківців. У селі було дві церкви. По два боки кладовища. Принаймні, про це свідчить карта Федора Шуберта 1868 року. Перша (однокупольна на тому місці, що всі знають, біля колишньої школи), а інша – відповідно до картографічних позначок ─ як мінімум трикупольна (розміщена вліво від першої, за кладовищем). От про останню наразі у старожилів навіть згадок не збереглось. Ніби її й не було.

Тим часом, менша церква пережила очевидно кілька перебудов та добудов.

Лаврентій Похилевич у книзі 1864 року (

Лаврентій Похилевич у книзі 1864 року ("Сказания о населенных пунктах Киевской губернии") згадує її як невеличкий однокупольний дерев’яний храм святої великомучениці Варвари, побудований на місці старої церкви у 1855 році за рахунок казни. Він натякає також, що був у селян амбітний задум збудувати цегляну церкву, але через недбальство архітекторів, не отримав втілення. Дзвіниці церква 1855-го року не мала.

Деталі обвалу пальчиківської церкви дізнаємось із праці знаменитого вченого, земляка Сергія Єфремова "Про дні минулі". "Посередині села,─ пише він,─ як брати його в довжину, і перед самою цариною (околицею ─ НД), коли йти в ширину, на широкому вигоні в зеленому віночку з густих вишень стояла мала, з однією банею, церковка. Поруч була дзвіниця. Церква дуже простої, чотирикутної архітектури, була така мала, що тільки зелений дах її та баня з білою маківкою вершилися над густими вишнями, що буйно розрослись кругом за дощаним парканом […] Увесь вигін був рівний, як стіл, і тільки між церквою і цариною було ніби городище: велика яма, вал кругом і сила розкиданої кругом цегли. Походження цього "городища" не було "покрито мраком неизвестности". Літ сорок тому казна помагала будувати у Пальчику велику цегляну церкву. Вона була вже майже готова, але вночі перед самим посвяченням розкотився по селу страшненний гуркіт і вранці здивовані пальчиківці побачили замість пишної церкви – кучу цегли та каміння. Кажуть, що невдаха-архітектор, з яким вже не вперше була така історія, застрелився, а пальчиківці спромоглися потім тільки на малу дерев’яну церковцю".

Ця подія, за архівними даними, сталася 1847 року. Відшкодувати збитки мали ті, хто завинив у руйнуванні. Щоб знайти їх, весною 1848 року планували провести розслідування. "Але подальшого провадження у цій справі в архівах не виявлено", ─ зауважує Микола Жарких у книзі "Храми Поділля", опираючись на коментарі Володимира Плачинди до праці Єфремова.

Окрім того, Жарких зазначає, що храм у Пальчику було засновано 1795 року, а пізніше на місці старого, як писав Похилевич, збудовано новий (за різними даними) ─ у1855-му або 1861-му роках. Дослідник фіксує, що зник він у 1933-му. Однак це не зовсім так. Швидше за все – не зник, а перестав на якийсь час функціонувати.

Дерев’яну дзвіницю збудували 1876 року на кошти громади, до яких священик Олександр Єфремов (батько Сергія Єфремова) додав своїх сто рублів.

Цю ж церкву очевидно згадував Сергій Євремов у "Щоденниках".

"Був сьогодні вночі, коли "паски святять" у церкві, ─ писав він 2-го травня 1926-го року, ─ слухав давніх співів ─ і перед очима у мене стояла Пальчиківська убога церковця, лунав батьків голос із вівтаря і кругом були півзабуті любі обличчя тоді знайомих людей (певно, нікого вже з них нема живого) і сам я малий хлопчина, гордий тим, що "вистояв таки в церкві", хоча очі під кінець служби злипалися від солодкої дрімоти. Як давно це було!.."

Однак "убога сільська церковця" має мало спільного з тим храмом, руїни якого згадують наші сучасники. Та й світлина, що висить у сільському краєзнавчому музеї свідчить про інше. Перед нами красується величезний 5-ти купольний храм з високим фундаментом і сходами, великим притвором і дзвіницею. Щоправда, під нею підпис ─ "Церква в с. Пальчик 1910 року. Знімок зроблено у день її відкриття 5 травня 1910 року".

Церква в с. Пальчик 1910 року. Знімок зроблено у день її відкриття 5 травня 1910 року

Отже, очевидно, на 1910 рік "убогу церковцю" було кардинально перебудовано.

У дослідженні Аліни Латанської (під керівництвом Тамари Султані), колишньої учениці Пальчиківської школи, викладеному в інтернет-мережу, йдеться, що на місці церкви 1910 року пізніше було збудовано церкву Пресвятої Богородиці, яку зруйнували 1979 року. Однак, найімовірніше, це і була церква Різдва Пресвятої Богородиці. А церква святої Варвари була невеличкою, однокупольною, якою її описували Лаврентій Похилевич та Сергій Єфремов.

За метричними справами, що є в інтернеті, можна зробити висновок, що десь із 1796 по 1903 (а очевидно й – 1910) у Пальчику була Варваринська церква. А вже нова (1910), мабуть, була Різдва Богородиці.

─ Думаю, що саме нова церква в Пальчику звалася Різдва Богородиці, бо саме 21 вересня у селі відзначають храмове свято, на Другу Пречисту, ─ стверджує колишня мешканка Луківки, пенсіонерка Надія Тараненко.

─ Досить правдивим виглядає твердження, що пальчиківську церкву зруйнували 1979 року, ─ каже Василь Яковенко, катеринопільський краєзнавець. ─ За моїми даними, це й було десь у кінці 70-х на початку 80-х. А от що в Пальчику будували ще якусь церкву після 1910-го, дуже сумніваюсь. Совіти на таке не здатні були.

І справді. Якщо в 1910 збудували в селі 5-ти купольний храм, то навряд чи найближчим часом була потреба ще в одному. А з приходом радянської влади вже було не до будівництва нових церков. Отже, ймовірно, у 1933 храм тимчасово закрили, а в 1979 – остаточно розібрали.

─ У нас в Пальчику була величезна красива церква з височезним підмурівком і сходами. Мама казала, що коли в ній дзвонили, то було чутно по всіх навколишніх селах, такий гучний був дзвін. У 42-му році мене в тій церкві хрестили. (Отже, після 33-го вона ще функціонувала – НД.) А згодом німці там коней тримали. У 48-му, після війни, вона вже була недіючою, бо ми ходили паски святити в Луківку. Там теж церкви вже не було, священик відправляв службу у якійсь хаті. Десь у 50-х з Пальчиківської церкви зробили клуб. З одного входу, де відправа була – сцену поставили, там кіно крутили, танці влаштовували, концерти, а з іншого, де був вівтар, – зробили спортзал. У нас там уроки фізкультури проводили. Я ходила з братом на відкриття цього клубу, концерт дивилися. Ще під час виступів гроза почалася. Бахкало так, що я в житті такого не бачила, дощ лив, мов із відра. Мені тоді років 13 було. Як вертались додому, то вода по коліна стояла. Я ще тоді казала, що це не до добра, не треба було церкву зачіпати, ─ розповідає 75-річна Валентина Жуківська.

Зауважимо, що більшість сільських церков мало менше куполів. Уже те, що остання пальчиківська церква була 5-купольною, свідчить, що грошей на її будівництво не шкодували. Про сенс і значення куполів читаємо у статті Івана Киризюка "Храм як будівля": "Наші Церкви увінчуються одним або декількома куполами. А він, у свою чергу, символізує небо, яке в Ісусі Христі з'єдналося із землею. Якщо їх три, що є особливістю українського стилю у будівництві церков, то це вказує на найбільше таїнство віри ─ таїнство Бога в Тройці. Інколи Церква має 5 куполів ─ один центральний і чотири з боків ─ це символ Христа і 4 євангелистів. У семи куполах Церква пригадує 7 святих Тайн, які встановив Ісус Христос. Дев'ять куполів символізують 9 плодів Св. Духа, і тринадцять ─ Христа і 12 апостолів. Кожна баня завершена святим хрестом, який вказує на перемогу над дияволом".

Ще одна пам’ятна світлина, що збереглась у музеї, ─ знімання хреста і встановлення на куполі зірки. На жаль, прізвища трьох "сміливців" не збереглися (та й фото не високої якості). Цікаво було б дізнатися про їхню долю.

Всі, хто ходив до Пальчиківської школи, бачили цю занедбану (а колись величну) церковну споруду.

─ Я ще пам’ятаю її "живою", ─ каже 50-річний пальчиківський сільський голова Микола Бобров. ─ Це була величезна будівля з чотирма входами. Звичайно, на час мого навчання в школі ─ сімдесяті роки ─ як церква уже недіюча. Там був клуб. Центральний вхід виходив до обеліска Слави. Десь у вісімдесятих її розібрали. Котрі кращі балки пішли на будівництво колгоспних гаражів.

─ Ми часто виступали в цій церкві, проводили там вечори, концерти ─ розповідає Галина Брунь. ─ Але випуск у 1978 році вже святкували у новозбудованому Будинку культури.

Пальчиківський поет Яків Івашкевич, 1926 року народження, згадував:

─ Мене хрестили в тій церкві. Туди ж мама водила на причастя. Пам’ятаю, священик дуже смачні проскурки давав. Потім там склад, клуб був. Аж якось приїхала комісія з Києва, оглянули її й наказали терміново відновлювати, оскільки вона становила культурно-історичну цінність. На жаль, цього не сталося. Святиню невдовзі розібрали. Щось пішло на будівництво, щось на розпал. А така красуня була!

Окремі селяни стверджували, що храм було споруджено без єдиного цвяха, але інші цю інформацію заперечують. Ходили про нього й легенди.

─ Люди розповідали, що ті, хто особливо відзначився при руйнуванні церкви, скоро померли насильницькою смертю – когось грім убив, когось бандити, а чи є між цими подіями зв’язок, один Бог знає, ─ каже 70-річна Галина Коріненко.

Наразі від пальчиківського дива і сліду не залишилось. На місці п’ятикупольного храму стоїть хрест, встановлений уже нашими сучасниками, із написом: "На цьому місці на початку ХХ століття була збудована православна церква. В часи більшого режиму її було зруйновано". Пальчиківці кажуть, що в сиру погоду на ґрунті проглядають обриси фундаменту. От і все.

Ще від пальчиківських старожилів можна почути перекази, буцімто тут, біля церкви, були поховані батьки Сергія Єфремова. З’ясувалося, що це тільки домисли.

─ Там можуть бути поховані його родичі, може брати або сестри, але в жодному разі не батьки, ─ каже відомий земляк-літератор Михайло Наєнко, ─ оскільки батько-священик ще у 1896 році був переведений до Вознесенської церкви села Ситкивці Липовецького повіту теперішньої Вінницької області. У Пальчику він прослужив 36 років, починаючи з 1860.

На сьогодні у Пальчику нема жодної церкви. На свята люди їздять у сусідні, інколи досить далекі села ─ Лоташеве, П’яту Роту, Гуляйполе, Катеринопіль, Скаливатку. Був задум відновити богослужіння у колишній шкільній їдальні, але так і не втілився.

Тетяна Івашкевич

Вісті Черкащини

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Бездепозитные бонусы от веб-казино: виды и нюансы получения
  2. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  3. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  4. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  5. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  6. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  7. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  8. Рейтинги игровых веб-казино: как попадают в число лучших?
  9. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  10. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ