Олександр Нагорний розповів про зміни, перспективи й плани баскетбольної школи «Черкаських Мавп»

Влітку у структурі баскетбольної школи «Черкаських Мавп» відбулося чимало змін. Клуб розширюється. З’являються нові команди в різних вікових категоріях. Готується до старту в чемпіонаті й команда дівчат. Для якісної організації процесу були проведені певні зміни.

президент МГО «Країна Баскетболія» Олександр Нагорний

Всі нюанси повідав онлайн-газеті Новини Черкас президент МГО «Країна Баскетболія» Олександр Нагорний.

– Олександре Івановичу, цьогоріч у баскетбольній школі «Черкаських Мавп» функціонуватиме значно більше команд. Розкажіть ким клуб і місто будуть представлені у Всеукраїнській юнацькій баскетбольній лізі України?

– Ми продовжуємо співпрацю із СДЮСШОР і КДЮСШ-1. Деякі команди баскетбольної школи «Черкаських Мавп» будуть заявлені у чемпіонат і від «Країни баскетболі», і від СДЮСШОР і від КДЮСШ. Цього сезону буде дві команди 2005-го року. Дві 2006-го року. І в подальшому будемо заявляти тільки по дві команди кожного віку. Також цього року стартуватиме команда дівчат 2006-го років народження. Також заявляємо і команду дівчат 2006-го року.

– Стосовно дівчат, як вирішили створити цю команду? Як виникла ідея? Команда ж існувала вже протягом минулого року.

– Ініціатором є меценат черкаського баскетболу Михайло Бродський. Він прагне відродити жіночий баскетбол в Черкасах. Починаємо з нуля. Проблемним аспектом є тренерські кадри. До цього часу тих тренерів, які працювали з дівчатами у КДЮСШ-1 їх уже немає, дехто вийшов на пенсію, декого і в живих вже немає. Працював один Володимир Мірошник, який зараз займається командою хлопців. У певний момент ми знайшли Олену Фатнєву, яка цікавилася цією справою. Також цього року будуть групи початкової підготовки. 10 груп. І серед них будуть і дівчатка. Плануємо до січня 2018-го року відібрати команду дівчат 2007-го року, які будуть готуватися до наступного сезону, щоб грати у ВЮБЛ. Групами початкової підготовки займаються наші тренери, які працюють у структурі клубу. А також вчителі фізичної культури, які співпрацюють із клубом. Намагаємося охопити все місто.

– Відбір проводитимете для дітей 2007-08-го років чи й для старших дітей?

– Найменших дітей тренери відберуть із груп початкової підготовки. Восени разом з департаментом освіти Черкаської міської ради ми плануємо цього року започаткувати проведення Молодшої баскетбольної ліги серед хлопців 2004-2005 років народження.

Я думаю в лізі будуть грати більше 20-ти команд. Гратимемо за коловою системою з жовтня по березень. Це ми робимо для того, щоб не пропустити талановитих хлопців. Можливо побачимо талановитих і високих хлопців, їх можемо залучити і до цих команд. Лігу проводитимемо щороку. Все для того, щоб ніхто не випав з нашого поля зору.

– Цього року буде значно більше команд у структурі клубу. Хто тренуватиме цих дітей?

– Ми вирішили, що один тренер повинен вести кожну вікову категорію. Там де є дві команди, тренер працюватиме з обома. Олександр Лашко тренуватиме обидві команди 2004-го року. Із 2005-им роком працюватиме Андрій Тимофєєв. Він давно працює у структурі клубу, він наш вихованець. Закінчив інститут фізичного виховання, навчається в аспірантурі й хоче бути тренером. Не один рік допомагає Василю Івлєву, тому вирішили давати йому більше повноважень. Тому більше з цими дітьми працюватиме Тимофєєв, але Василь Івлєв також йому допомагатиме. Із двома командами 2006-го року працюватиме Євгеній Ткаченко.

– Також наявні зміни і організаційного плану в баскетбольній школі. Розкажіть більше про них.

– Ми вирішили зробити такі перестановки. Тренер дублюючого складу повинен працювати із найстаршою командою баскетбольної школи, яка грає у ВЮБЛ. Тобто, Олександр Ворона головний тренер дубля, і водночас тренуватиме команду, яка є на підході – «Черкаські Мавпи-01». Через рік кращі вихованці цієї вікової категорії повинні поповнити склад дубля. Тому він повинен бачити, хто там є, на кого можна розраховувати. Щоб і тренувальний процес був однаковим. Щоб діти обох команд знали, що вони мають грати, всі комбінації і вимоги тренера.

Всі наші команди ми розділили на дві частини, над кожною із них поставили куратора. Так, Володимир Чурсін буде відповідати за дітей старшої вікової групи від 2001-го до 2003-го років. Він має величезний досвід власної тренерської роботи. Він працював із європейськими тренерами – Звєзданом Мітровичем, Айнарсом Багатскісом. В обов’язки Володимира Борисовича входитиме присутність на кожному другому тренуванні різних команд. Разом із тренерами вони сформують і програму підготовки, і побудову тренувального процесу. Техніко-тактична робота. Все це тренери цих команд робитимуть із Чурсіним.

А за молодші вікові категорії (2004 – 2007-08 р.н.) буде відповідати Максим Івлєв. У нього хороший досвід в організації та набору дітей. Він постійно відвідує різноманітні кемпи, в Сербії був неодноразово. Також сам організовує різноманітні табори. Зараз він перебуває на кемпі в Батумі. Він знає і вміє навчити дітей молодшого шкільного віку. Йому це досить добре вдається. У цьому нічого нового немає. Будь-яка школа, чи то спортивна, чи загальноосвітня, повинна мати методистів. Тому ми також вирішили зробити такі зміни. Можливо не сьогодні й не завтра, але через певний час це дасть свої результати.

– Також цього року клуб започаткував баскетбольний клас у 17-ій школі. Розкажіть про нього?

– Ідея створення спортивних класів не нова. У нас також були спортивні класи. Разом із Максимом Міхельсоном ми створили спортивний клас із хлопців 96-го року народження, який функціонував у 34-ій школі. Тут є два моменти. Додаткові вранішні тренування, на яких діти працюють над індивідуальною підготовкою. І другий момент – діти, які разом навчаються, тренуються, перебувають разом із ранку до вечора. Це зовсім інші діти, зовсім інший дух колективізму і взаємної підтримки. Це згуртує команду і має піти на користь. Це ще один крок до покращення нашої роботи й виховання майбутніх баскетболістів. Також ми постійно зіштовхуємося із проблемою відсутності залів. Команди молодшої групи тренуються у шкільних залах. Коли буде команда у конкретній школі, дітям простіше працювати у своїй залі.

– Як це все функціонуватиме?

– У класі буде близько 20-ти дітей. Це хлопці і 2004-го і 2005-го років народження. Ми говорили з батьками, щоб у цей клас пішли найбільш обдаровані й перспективні діти. Із ідеєю створення такого класу я пішов до директора 17-ої школи, до директора департаменту. Вони погодилися. У дітей буде власний кабінет, зробимо ремонт, вже сьогодні стелять новий лінолеум, обладнаємо шкафчики для перевдягань. І протягом першої чверті, силами школи буде зроблений ремонт у роздягальнях, зроблять душові кабіни. Причому на цьому класі ми не зупиняємося. Наступного року сформуємо ще один клас, це вже будуть діти 2005-06-го років народження. Ці класи розбавлятимемо дівчатками, у нас же є дівчата 2006-го року. Всі хто захочуть прийти до цього класу, ми будемо тільки за.

– Стосовно завдань на сезон. Потрапляння гравців до юнацьких, юніорських збірних? Чи конкретних результатів – медалей?

– Результат роботи баскетбольної школи – це кількість представників у різних збірних. Хочемо щоб якомога більше дітей були у збірних. Всі ці зміни, які ми влаштували, щоб покращити результати команд і підготувати гравців до збірних України різних вікових категорій. А зараз завдяки нововведенням Федерації баскетболу вже створені нові збірні – і U14, і U15. Не так як було кілька років тому, зібрали 16-річних гравців. Так, є збори 30-40 днів, кілька турнірів і все. А зараз планомірна робота. Майже півтора місяці команди найменших років тренуються, беруть участь у турнірах, за кордон виїжджають. Знаю, що планується участь у Європейській юнацькій баскетбольній лізі такої команди. Хлопці будуть тренуватися і награватися протягом кількох років. І вже до 16-річного віку будуть підготовлені до кадетської збірної.

– Восени стартує Всеукраїнська юнацька баскетбольна ліга. Чи будуть цьогоріч зміни у правилах для дітей меншої вікової групи?

– Так, зміни безперечно будуть. Зміни розглянуть на президії федерації у вересні. Зміни представлять, відбудеться обговорення. Але зміни будуть однозначно. Адже у цих правилах більше заборон, аніж дозволеного. Наприклад у більшості країн Європи таких заборон немає. І потім ми стикаємося із проблемами – весь світ грає пік-н-роли, а ми не можемо їх грати. Ці зміни потрібні.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ