На Черкащині розвивається нова афера: цілі села обкрадають на землю

земельна ділянка

І таке може статися з кожним селом і районом.

- І як таке може бути??? – обурюється голова Золотоніської райдержадміністрації Олександр Лісовий. – Ми, за два роки, ледве змогли оформити виділення обіцяних державою 2 гектарів землі для 106 наших АТОвців (а, загалом, потрібно для 373!). А тут, усього за місяць - ніхто не встиг нічого ні почути, ні побачити - 60 гектарів сільської землі роздали… групі киян.

- Ми всі взнали, коли уже побачили у реєстрі. Коли було уже пізно і Новодмитрівка залишилась без 60 гектарів землі, - розповідає голова Золотоніської РДА. – Сільська рада не надавала жодних дозволів і погоджень. Але факт лишається фактом: місцевих АТОвців залишили без надії отримати цю землю, а село - без сотень тисяч гривень орендної плати. Аби ви розуміли, для більшості наших сіл саме орендна плата за землю, яку орендують господарства є головним джерелом доходу для життя і для розвитку. Так було і у Новодмитрівці, потім господарству не продовжили договору оренди, а потім село дізналось, що земля уже не їхня.

Згідно «Акту перевірки деяких питань діяльності ГУ Держгеокадастру у Черкаській області…», «…у разі продажу права оренди на цю земельну ділянку на земельних торгах можливі надходження до місцевого бюджету від річної орендної плати склали б орієнтовно 330 тисяч гривень.

Не була зазначена земельна ділянка зарезервована для учасників АТО у зв’язку із відсутністю такої потреби (відповідно до письмових пояснень в.о. начальника Головного управління Сіроштан О.М.). Водночас, станом на 31.12.2016 у Головному управлінні тільки на розгляді знаходиться 349 клопотань від учасників АТО про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою, відмовлено у задоволенні 1217 клопотань від учасників АТО про надання дозволу…» Відповідно до акту, у самій Новодмитрівці земля потрібна біля 30 АТОвцям – і 60 гектарів якраз могло би вистачити - проте, «До ГУ Держгеокадастру звернулось 30 громадян (у жодного з цих громадян місце проживання не зареєстровано у Черкаській області) з клопотанням про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою...» Відповідні накази було видано за три (!) дні. А рівно за місяць ГУ Держгеокадастру у Черкаській області видало накази про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність мешканцям Києва та області.

Наразі тривають суди (до суду звернулась прокуратура) – проте, за словами голови Золотоніської РДА, надії повернути землю мало – особливо, зважаючи на те, що щасливі власники встигли спритно перепродати отримані земельні ділянки. І – переконаний Олександр Лісовий – сьогодні від такого варіанту не застраховане жодне село і жоден район. І одного дня, вийшовши на поле, селянин може побачити там чужих людей і уже чужу землю.

Новини Черкас

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ