Жашківщину відвідала делегація з міста побратима Стовбци республіки Білорусь

Вже стало доброю традицією до свята Дня незалежності України щороку на Жашкіщину запрошувати добрих друзів з Білорусі. Впродовж вже багатьох років з білоруського міста Стовбци їдуть друзі до нашого району, щоб по родинному разом відсвяткувати державне свято України, познайомитися з досвідом господарювання жашківчан, поділитися власним досвідом, відвідати найкращі мальовничі куточки нашого краю, перегорнути сторінки історичної та культурної спадщини Жашківщини.

Так, 24 серпня 2017 року у святкових районних заходах з нагоди 26 річниці Незалежності України взяла участь і делегація з Білорусі у складі Казяковського Аркадія Ростиславовича, голови районної Ради депутатів, Дударевича Олександр Дмитровича, директора ОАО "Жатерево", Кособуцького Михайла Івановича, начальника Стовбцовського підприємства «Белтелеком».

Після святкових урочистостей до Дня незалежності України делегація із м. Стовбци разом з керівниками району відвідали Жашківський місцевий музей, який з 1991 року має статус державного.

Музей безперервно існує більше 45 років, зберігаючи для майбутніх поколінь пам’ять про минуле, звичаї та побут їхніх предків. Керівник музею Олексанр Тютюнник ознайомив захоплюючою розповіддю почесних відвідувачів з історією краю від найдавніших часів до сьогодення, яка експонується у 6-ти залах музею. Також розповів гостям про наукову роботу музею, краєзнавчі розвідки в районі, про дослідження маловідомих визначних постатей району: письменниці Докії Гуменної, вченого-орієнталіста Самуеля Крамера, вченого -літературознавця Леоніда Білецького та інших. Побачили гості і розміщену в музеї галерею образотворчого мистецтва та роботи місцевих митців.

Наступною сторінкою захоплюючої екскурсії по Жашківщині для гостей з Білорусі стала єдина в Україні музейна кімната, присвячена музичному інструменту – гармоніці, яку створив заслужений діяч культури Іван Сухий. Гості були приємно вражені побаченим фондом музейної кімнати, який налічує близько 1000 експонатів: музичні інструменти, предмети і фотографії, афіші, учбові посібники, відеокасети і диски, пов’язані з побутуванням гармоніки в Україні та за її межами. Безпосередньо гармонік у музеї – 154. І кожна має свою долю, свій шлях до серця слухача. Найстарішим музичним інструментом є гармоніка Петра Невського, 1890р. З неабиякою цікавістю розглядали відвідувачі інструменти відремонтовані або безпосередньо виготовлені власноруч І.І. Сухим. Це чобіт-гармонь, гармонь-люлька, хроматична гармонь, міні-гармонь Оксанка, гармонь-бджілка Леся (названі на честь двох дочок Івана Івановича). А найбільше здивувало всіх те, що увесь цей матеріал, усі зібрані у кімнаті музичні раритети доступні для кожного відвідувача. Іван Іванович, як справжній артист, завершив свою розповідь про музейну кімнату ефектним концертним виступом.

Наступного дня гостинні жашківчани презентували учасникам делегації об’єкти сільськогосподарського напрямку, зокрема відвідали тваринний комплекс ТОВ «Кищенці», яке є членом Асоціації виробників молока України. Нині входить у десятку кращих господарств України з виробництва молока. Основна база тваринництва зосереджена в Добрі Маньківського району. Це комплекс так званого холодного утримання корів — сучасне високотехнологічне європейське виробництво, пристосоване до українських реалій.

Серед білоруських гостей був керівник сільськогосподарського підприємства, якого досить зацікавив тваринний комплекс у с. Добра, де використовуються зарубіжні технології утримання ВРХ на глибокій підстилці, в Україні вони ще не набули поширення. Доїння здійснюється на сучасних доїльних установках з Німеччини та Італії. Доять двічі на добу, середньодобовий надій на дійну корову — 28 літрів молока. Щодня на фермі виробляють 22 тонни молока. Молоко настільки якісне, що використовується для виготовлення дитячого харчування.

Завершилася цікава зустріч з білоруськими друзями в Національному дендрологічному парку "Софіївка" в Умані, який без перебільшення є справжнім шедевром світового садово-паркового мистецтва. Можна з упевненістю сказати, що Софіївка – уманське диво, яке варто відвідати хоча би раз у житті, щоб поринути у загадковий світ любові, містики та давнього світу. І в цьому переконалися наші друзі зайшовши в Софіївський парк, що простягнувся на 179,2 гектари, зустрівшись з безліччю статуй давньогрецьких богів, мислителів та героїв (Сократ, Аристотель, Еврипід, Гомер, Паріс, Орфей та багато інших). Пройшлися по амфітеатрі та Єлисейських полях, замилувалися і головною прикрасою – фонтаном Змія, що встановлений посередині Нижнього озера. Ще одне диво Уманщини побачили білоруси - унікальний комплекс фонтанів на суші та воді. Фонтан розташований в парку Тараса Шевченка та на Осташівському ставку міста Умань. За даними фахівців, він увійшов до трійки найбільших фонтанів України. Найвищий його струмінь води сягає 19 метрів, а додаткові – близько 1,9 метра. Основна чаша фонтана має площу – 450 метрів квадратних, а площа водного екрана – 200 метрів квадратних. "Перлина кохання" , таку назву отримав фонтан, по справжньому здивувавши відвідувачів своєю креативністю та красою.

Вже 26 серпня делегація з Білорусі залишила Жашківський край та українська гостинність, щедрість душі, гарний настрій, приємні хвилини спілкування сподіваємося надовго залишаться в пам'яті білоруських гостей.

Теми: Жашків
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  6. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  9. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ