За крок до руїни. Чи бути відродженню черкаського планетарію? (фото, відео)

Черкаський планетарій – заклад, який міг би стати родзинкою міста, сьогодні руйнується на очах. Самому будинку – понад 150 років. Ще у 1870-х тут жив грабар Лисак, згодом – розміщувалися гімназія, початкова школа, міські установи та банк. У 1961 тут обладнали міський планетарій, до якого у роки розквіту (80-90-ті) їздили відвідувачі з усього СРСР.

Черкаський планетарій – заклад, який міг би стати родзинкою міста, сьогодні руйнується на очах. Самому будинку – понад 150 років. Ще у 1870-х тут жив грабар Лисак, згодом – розміщувалися гімназія, початкова школа, міські установи та банк. У 1961 тут обладнали міський планетарій, до якого у роки розквіту (80-90-ті) їздили відвідувачі з усього СРСР.

Нині занедбана будівля слабо нагадує освітньо-розважальний заклад, інформує hromadske.tv, повідомляють Новини Черкас. Штатних робітників тут немає. Двері планетарію більшість часу зачинені. На вході висить 2 оголошення – одне запрошує у подорож по зоряному небу, друге – на курси лікувального масажу. В обох – спільний номер телефону, який належить Сергієві Полуляху.

Сергій Полулях близько 7 років керує черкаським приватним підприємством ТОВ «Центр Знань». Воно і є власником будівлі. Ми намагалися розпитати керівника «Центру знань» Сергія Полуляха, чому ніхто не ремонтує будівлю, але він відмовився спілкуватися.

Щоб подивитися, як виглядає планетарій зсередини, йдемо іншим шляхом – замовляємо лекцію як звичайні відвідувачі.

У домовлений час приходимо до планетарію. На вході нас зустрічає сам Сергій Полулях і лектор Олександр Дашковський. Заходимо всередину в невелику кімнату. Сідаємо на старі дерев’яні стільці, залишені  у спадок, напевно, ще з часів відкриття планетарію.

Лекція починається проблемно: звук рипить і час від часу переривається. Зрештою на стіні з’являється зображення. І наступні 40 хвилин нам показують мультики – легенди про те, як утворилися сузір’я.

Після мультиків про сузір’я намагаємося більше розпитати в лектора про планетарій.

За його словами, відвідувачі тут – рідкість. Більшість із них приїжджають із сусідніх областей.

– Що в інших приміщеннях? – запитуємо.

– Там – бардак, – відповідає лектор.

За його словами, одна з приватних фірм орендує кілька кімнат. Інша ж частина будівлі  занедбана. Ніхто не хоче її орендувати. Варто згадати, що у 2016-му в будинку планетарію поліцейські виявили наркопритон: восьмеро молодиків орендували частину приміщень планетарію. Там збиралися вночі та вживали наркотики. Правоохоронці його ліквідували, а наркотики – вилучили.

Черкаський планетарій

На вихід нас проводжає сам керівник. Розповідає: скоро власники почнуть тут ремонт, і обладнання поставлять нове: «От тільки у Києві закінчать оновлювати планетарій, одразу за наш візьмуться». Чому ж досі «не взялися», відповідь проста: немає грошей.

Аби дізнатися, коли з’являться гроші, телефонуємо керівникові всеукраїнської громадської організації «Знання України» Василеві Кушерцю, якій підпорядковане ТОВ «Центр знань». Він каже: вже у жовтні цього року планетарій працюватиме у новому форматі. Обіцяє: незабаром там встановлять нове обладнання. А після цього – візьмуться  й за ремонт самої будівлі.

Для порівняння, київський планетарій, який також належить товариству «Знання України» і є майже на 10 років “старшим” за черкаський, щороку відвідує понад 150 тисяч гостей. У його програмі – сучасні повнокупольні фільми у форматі 360, відеолекції та студії з природничих наук і космічної творчості. У 2016-му тут встановили найновішу цифрову проекційну систему, яка дозволяє дивитися лекції та фільми на сферичному екрані, який є одним з найбільших у Європі. Зараз там завершують черговий етап оновлення: встановлюють івент-зону та «Космічне кафе», декорують хол. Тут проводять до 10 тематичних кіносеансів на день, а для школярів можна придбати абонемент на лекції з астрономії.

Київський планетарій. Фото: Василь Романенко

Київський планетарій. Фото: Василь Романенко

Київський планетарій зсередини. Фото: Василь Романенко

Київський планетарій зсередини. Фото: Василь Романенко

А, наприклад, у Чехії переважна частина туристів не оминають планетарій міста Брно, де проводять екскурсії іноземними мовами, а з зірками знайомлять за допомогою найновішого обладнання. Тут можна особисто побачити найяскравіші з них у портативний телескоп, а менш помітні – за допомогою сучасних астрономічних телескопів. Також у приміщенні розташований експлораторіум (інтерактивний науковий музей) з широкоформатними ілюстраціями, зразками метеоритів і скам’янілостей.

Планетарій у м. Брно, Чехія, фото

Планетарій у м. Брно, Чехія

Планетарій у м. Брно, Чехія, фото www.hvezdarna.cz

Щоб вийти на такий рівень, потрібні роки й достатнє фінансування. Але ми бачимо, що це – можливо. Більш того, це приносить користь як місту, так і, зрештою, самим власникам закладу. То чому б не зробити черкаський планетарій особливістю міста й принадою для туристів щонайменше з усіх куточків України?

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ