Самодостатня громада існує у Хлистунівці

Село Хлистунівка, що на Городищині, багате своєю історією, працьовитими людьми та гарними краєвидами.

Село Хлистунівка, що на Городищині

Існують різні припущення щодо виникнення назви села. В одній із історій ідеться, що Правобережжя багате на кам’яні породи, зокрема граніт, що залягає в окремих місцях на поверхні. Із різних повітів їхали до села за каменем. А згодом виселяли сюди людей, які чимось завинили на його видобуванні. Їх карали за непослух батогами (хлистали). Назва села Хлистунівка згадує у творах польський письменник Станкевич. Описуючи боротьбу українського народу проти польських загарбників, автор вказує, як козаки Богдана Хмельницького між В’язівком і Городищем «захлиснули» загін поляків армії Вишневецького. За розповіддю краєзнавця Івана Гуріненка, цією місцевістю їхали чумаки і зупинилися стомлені на правому березі річки. Люди й воли жадібно почали пити воду, аж хлистали її. Корінні жителі з дива аж закричали: «Дивіться, як хлищуть воду!». Дехто з тих чумаків залишився тут жити. Звідси й пішла назва села Хлистунівка.

У давнину, під час антропогенового періоду, на території сучасної Хлистунівки бродили стада мамонтів. Свідченням про існування тут здавна цих істот є низка знахідок. Серед них найцінніша — кістяк мамонта, який знайшли в урочищі сучасного гранітного кар’єру.

Час утворення населеного пункту не встановлено. У селі, так само як і на всій Черкащині, є багато курганів, або так званих «могил». Їх здавна вважали козацькими, але деякі з них створені в добу давньої бронзи, а деякі — у скіфський період. Найбільший із курганів розташовувався від села Дирдин до Хлистунівки.

Восени 1997 року експедиція археологічної інспекції міста Черкас працювала вздовж кургану. Знайшли неглибокі поховання з останками кісток, рештками скіфського посуду, наконечниками стріл, катакомби у вигляді ям, з підкопом в один бік.

Орієнтовно в першій половині XV століття у Хлистунівці з’явились ознаки організованого життя людей. За указом царя Павла І від 12 грудня 1796 року Київське намісництво ліквідували і перейменували на Київську губернію. Хлистунівка ввійшла до складу Київської губернії Черкаського повіту.

Лаврентій Похилевич у своїх «Сказаннях про населені місцевості Київської губернії» 1864 року пише, що населення тут нараховує 2 060 осіб. Церква в селі Архистратига Михаїла, 4-го класу, побудована у XVIII столітті.

Радянська влада прийшла в село в 1917 році. У перші роки колективізації було створено один колгосп імені Сталіна, а через кілька років другий — імені Шевченка. У 1929 році утворили колгосп «Вперед», згодом їх об'єднали в один — ім. Котовського.

На фронтах Другої світової війни воювали 530 жителів Хлистунівки, 360 із них загинули. На їхню честь у центрі села споруджено обеліск Слави. 27 осіб нагоро­джено орденами і медалями.

Станом на 1972 рік у селі проживали 3 384 особи, працювали середня школа, в якій навчались 517 учнів, клуб на 300 місць, дві бібліотеки з фондом 14 тисяч книг, два фельдшерсько-акушерські пункти. На території села була розміщена центральна садиба колгоспу ім. Котовського, який обробляв 3 739 га землі, зокрема і 2 334 га орної. Колгосп вирощував зернові й технічні культури, займався м’ясо-молочним тваринництвом. Працювали електромлин, цегельний, щебеневий заводи, завод залізобетонних конструкцій.

Нині у Хлистунівці проживає понад 2 500 жителів. На території села є школа, дошкільний навчальний заклад «Промінчик», Центр культури і дозвілля, амбулаторія, кар’єроуправління, завод залізобетонних конструкцій.

Ця громада − самодостатня, її бюджет становить 2 млн 400 тис. грн, перевиконання на сьогодні становить 151 %. Сільська голова Наталія Сенкевич дбає про установи села, торік перехідний залишок із бюджету роздали на їхній ремонт. 500 тис. грн спрямували субвенційно на побудову котельні на твердому опаленні у школі, заміну віконних блоків на першому поверсі та на ремонт їдальні. 200 тис. грн − на перекриття даху в Будинку культури. Також кошти спрямували й на ремонт туалетних кімнат у дитячому садку.

Щодо реформи децентралізації, то громада села перебуває на етапі вичікування.

− У селі проводили обговорення, громадські слухання, засідання сесії, направляли листи в суміжні громади. Лише Дирдин дав згоду на об’єднання, адже ми хочемо бути центром громади, − розповідає сільська голова.

Нова Доба

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  2. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  3. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  4. На Черкащині секретар ВЛК сплатить штраф в 10 разів більше, отриманого хабаря
  5. Більше сотні черкащан задекларували доходи у понад мільйон гривень у 2023 році
  6. Юний шахіст із Черкас виборов право представляти Україну на чемпіонаті Європи
  7. Черкащан попереджають про можливе підтоплення територій поблизу Дніпра
  8. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  9. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  10. Рейтинги игровых веб-казино: как попадают в число лучших?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ