Американка Кортні про Черкаси, наш характер, мову та можливості (інтерв’ю)

«Хотіла поїхати в Парагвай, а втрапила в Україну»… «Інколи у продавців буває стрес, коли я розмовляю з ними українською, а вони у відповідь російською і я їх не розумію»… «Черкаси схожі на Сакраменто»… «Раніше про Україну знала лише негатив»… «Тут є велике відчуття історії»… «У Черкасах важко загубитися»… «Зараз вивчаю в Черкасах французьку»…

В Україну Кортні Коупленд (Cortney Copeland) приїхала навесні цього року з Сакрам́енто (місто у США, столиця штату Каліфорнія)В Україну Кортні Коупленд (Cortney Copeland) приїхала навесні цього року з Сакрам́енто (місто у США, столиця штату Каліфорнія). Каже, що поки молода, то хоче побачити світ, більше подорожувати і пізнавати інші культури. З Кортні я познайомився випадково, цікавлячись у соцмережах, скільки часу потрібно людині на вивчення іншої мови. І саме тоді мені порадили поспілкуватися з Кортні. «Так у нас в Черкасах є дівчина, американка, яка розмовляє українською краще за багатьох черкащан!» – записали мені.

Кортні волонтерка Корпусу Миру США в Україні, яка приїхала до нас працювати у рамках проекту «Розвиток громад». Щороку кількість українських партнерів Корпусу Миру збільшується. Детальніше про її роботу в Черкасах, про враження від нашого міста, про Америку та Україну говоримо в кав’ярні в центрі міста, говоримо удвох, без перекладача. Хоч іще на початку Цього року Кортні і уявлення не мала, що поїде працювати в Україну. І про знання української мови тоді годі було говорити.

– Розкажіть, будь ласка, як ви потрапили в Черкаси? І що це за програма Корпусу Миру?

– Я цікавлюся громадським розвитком. Відповідно, подала заявку на участь у програмах Корпусу Миру США. Це незалежне неполітичне, нерелігійне і неприбуткове агентство виконавчої гілки Уряду Сполучених Штатів. Його було засновано Президентом США Джоном Кеннеді у 1961 році з метою зміцнення миру та дружби між людьми різних національностей і культур. Наразі Корпус Миру здійснює свою діяльність у понад 60 країнах світу – в Європі, Азії, Латинській Америці, Африці та Тихоокеанському регіоні. Йдеться про технічну допомогу шляхом втілення в життя програм у сфері освіти, розвитку громад, сприяння розвитку бізнесу, захисту довкілля, сільського господарства, охорони здоров’я та роботи з молоддю.

Подаючи заявку, я хотіла поїхати в Парагвай, Панаму. Мені подобається ця країна і я знаю іспанську, на якій там розмовляють. Але з Корпусу Миру мені надійшла відповідь з пропозицією поїхати в Україну. Я погодилася. В Україні волонтери Корпусу Миру працюють за трьома проектами: «Розвиток громад», «Викладання англійської мови як іноземної» та «Молодіжний розвиток». Всі проекти Корпусу Миру зареєстровані в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України як проекти технічної допомоги. Наразі в Україні працює понад 300 американських волонтерів Корпусу Миру, що робить Україну найбільшим представництвом Корпусу Миру у світі!

Приїхавши в Україну на початку року, у березні, я потрапила в Чернігів, де ми протягом 4 годин на день наполегливо вчили українську мову, знайомилися з культурою і побутом. Це були групові заняття. До цього я вже знала, що в Україні розмовляють українською, дивилася удома освітні ролики, слухала аудіо записи. Після трьох місяців вивчення мови нас розподілили по містах. Я поїхала в Черкаси. До слова, в Черкаській області є й інші волонтери Корпусу Миру.

– Скільки плануєте в нас працювати?

– Офіційний термін – два роки. Волонтер може достроково припинити свою діяльність через стан здоров’я або сімейні обставини, або подовжити термін свого перебування в Україні на кілька місяців за потреби і згоди приймаючої сторони.

– Ви працюєте за програмою «Розвиток громад». З якими організаціями співпрацюєте в Черкасах та що конкретно робите?

– Співпрацюю з Агенцією регіонального розвитку Черкаської області та організацією «Промолодь». Я визначаю якість роботи, розробляю стратегію планування, внутрішнє управління. Іншими словами, визначаю, як досягти успіху в роботі. А також перекладаю документи на англійську, допомагаю співпрацювати з донорськими організаціями. Працюємо над проектами дослідження розвитку громад. В Америці я працювала з молодіжними організаціями, займалася фандрейзингом, тобто, залученням коштів і інших ресурсів. У цьому контексті скажу, що дуже важливим є презентація вашої роботи для донорів. І в цьому сенсі багато американців дуже впевнені в собі. Можливо, навіть занадто. Бачу, що українцям інколи бракує такої впевненості.

– Ваші батьки також американці?

– Так, але моя бабуся ірландка, а дідусь поляк. Студенткою я жила в Ірландії. А в рамках навчання і як турист бувала в Англії, Франції, Італії, Угорщині, Австрії, Швеції, Ірані, Мексиці та Панамі. Також проводила час у Перу, де займалася громадським розвитком.

– А що ви вивчали?

– У 2015 році я захищала диплом магістра, пишучи роботу «Управління міжнародної освіти, публічна адміністрація». Вивчала також маркетинг, менеджмент, фінансову самостійність організацій. Взагалі, мені подобається дослідження. І в Америці після навчання я мала гарну роботу, але не хотілося залишатися на одному місці. Поки молода, хочу подорожувати, вивчати культури, жити в інших країнах, але не день-два, як турист, а можливо десь рік чи два. За цей час справді можна дізнатися про культуру країни, пізнати її.

– Що ви знали про Україну?

– Чула про вашу країну лиш негатив. Це те, що вона не була самостійною, а входила в СРСР, чула про Чорнобиль. Згодом ми довідалися про конфлікт у Криму. Тож трохи було страшнувато їхати. Але мені у вас сподобалося.

– Де вже встигли побувати?

– У ваші столиці, також у Львові, Івано-Франківську, Карпатах (у селі Верховина), Одесі. У вас у країні цікаво, є велике відчуття історії, вона тут дуже близько. Є згадки про Київську Русь, про Гетьманщину. Є постаменти, меморіали, люди це пам’ятають. В Америці, наприклад, Друга світова війна – це те, що десь дуже далеко. Також подобається ваша автентичність і тому дуже цікаво розглядати фото, які показують інші волонтери, які потрапили на роботу в села. Там своя культура, глибокі традиції. Я потрапила на свято Купала і це було дуже класно. На День міста була на святі в Долині троянд, дуже сподобалися українські танці. Я сама танцюю сальсу, інші танці, тому мені це було цікаво. До речі, ходжу у вільний час займатися в місцеву студію, що неподалік від мого дому.

– А де ви живете?

– Певний час жила у черкаській родині. Після адаптації вже сама орендувала житло. Взагалі, в Черкасах мені не важко жити, бо тут неможливо загубитися.

– Немає проблем з мовою?

– Звісно, тут не так багато людей, які володіють англійською. Та я вже досить добре знаю українську. До речі, інколи бувають цікаві ситуації. Багато місцевих розмовляють російською і хоч це чимось близькі мови, але насправді різні, бо мають багато різних слів. Інколи у продавців буває стрес, коли я розмовляю з ними українською, а вони у відповідь російською і я їх не розумію. Та комунікаційний бар’єр у мене існує, думаю, насамперед, через відсутність впевненості у спілкуванні з іноземцями. Я впевнена, що двоє люди можуть спілкуватися один з одним, навіть якщо вони не мають спільної мови. Бо справа не в мові спілкування, а в тому, чи ви налаштовані відкрито до людини, чи ні. Коли я розповідаю друзям про Україну, то акцентую на тому, що тут місцева мова – українська.

До речі, вчу в Черкасах зараз французьку, бо тут є американські волонтери, які викладають цю мову.

– Які наші страви сподобалися?

– Улюблена страва – це зелений борщ. Часто куштую вареники. Обожнюю ваш імбирний чай.

– Чи оплачується робота волонтерів в Україні?

Ні. Волонтери Корпусу Миру не мають права заробляти гроші. Для них робота в Україні – це служіння. Щомісяця Корпус Миру виплачує волонтерам мінімальну стипендію на базові потреби та покриває витрати на їхнє медичне обслуговування.

– Пропрацювавши певний час в Україні, що можете сказати про нашу країну?

– Це велика, цікава і динамічна країна. Так, можливо є певні незручності, але лякатися нічого. Хтось говорив мені про транспорт, але я подорожувала вже у плацкарті і нормально. Звісно, американці більше звикли до особистого простору. Мені, наприклад, інколи тротуари здаються завузькими, бо люди ходять надто близько до мене. Поряд з тим, у вас, як на мене, дешевше подорожувати. І я запрошую сюди своїх рідних і друзів, а насамперед маму, щоб показати їм Україну. Звісно, ваша країна має певну репутацію в світі. Але я бачу прагнення у багатьох молодих людей змінювати країну на краще. І мої колеги, з якими я працюю, хороші люди і також прагнуть змін. Я бачу тут багато надії і сподівань. І зараз цікавий час бути тут, бо це час змін. Україна мене надихає!

– Багато людей зараз виїздять за кордон у пошуках кращого життя…

– Я знаю про це. Але ж Черкаси гарне місто, поряд річка, ви знаходитеся в центрі країни. І я знаю багатьох людей, що борються тут за краще життя. За це їх треба поважати.

– Які плани по поверненню в Америку?

– Зараз я працюю і здобуваю досвід, який хочу використати в Сакраменто. Взагалі, для мене Черкаси чимось схожі з Сакраменто. Обидва міста зараз на шляху розвитку, обидва мають неподалік потужні центри, які притягують до себе більше коштів, які перетягують людей. У нас це Сан-Франциско, куди їде молодь. Також я трохи скучаю за своїми кіньми, у мене їх вдома двоє. Я дуже люблю кінний спорт і хотіла б побувати у вас на Жашківському кінно-спортивному комплексі.

– Як зустрінете Новий рік?

– Новий рік, мабуть, зустрічатиму в Чернігові, зі своїми друзями. Можливо, влаштуємо міжкультурний вечір, подібний до того, який вже проводила в Черкасах моя колега.

– Як запросити до себе волонтера Корпусу Миру з проекту «Розвиток громад»?

– Громадська організація або державна установа, яка зацікавлена у прийнятті волонтера впродовж двох років, має заповнити «Анкету для запрошення волонтера» та надіслати її в електронному виді керівнику проекту «Розвиток громад». Така організація або установа називається основною. Вона забезпечує необхідні умови для роботи та проживання волонтера в громаді. Основна організація визначає близько чотирьох партнерських організацій, з якими потенційно міг би співпрацювати волонтер. Коло партнерських організацій з часом може змінюватися в залежності від проектів, які волонтер буде реалізовувати в громаді.

Назарій Вівчарик

Прочерк

Фото зі сторінок героя публікації в соцмережах instagram та facebook

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ