У Білозірській ОТГ зробили ставку на молодь

Молодь – перспективна інвестиція в майбутнє. Так вирішили в Білозірській об’єднаній територіальній громаді, спрямувавши соціальну політику на залучення молодих людей до життя громади.

У Білозірській ОТГ зробили ставку на молодь

Вміння та компетенції

– Спершу вирішили зосередитися на різних формах дозвілля молоді, їхньої участі в екологічних акціях, зробили акценти на спорті та гуртковій роботі, де формується особистість, – розповідає заступник голови з питань освіти і охорони здоров’я Ірина Грищенко. Таким чином, взялися створювати передумови, щоб молодь розуміла, що варто розвиватися, аби в кінці пройденого шляху побачити результат.

У відповідь молоді люди взялися змінювати простір довкола себе. Зокрема, вони стали активними учасниками різноманітних соціальних проектів, де з допомогою наставництва з боку старших колег розкривали свій потенціал. Приміром, учасниця проекту «Майстерня сільських ініціатив» Мар’яна Кусяка у 2016 році з 15 дівчатами створила волонтерський загін «Палкі серця», які проводили для дітей з малозабезпечених родин майстер-класи з художнього розпису, квілінгу. Дівчата готували для них вистави та розносили подарунки до різноманітних свят. Окрім того, учасниці волонтерського загону організували екологічну акцію з прибирання лісової місцини поблизу села. Торік в рамках того ж проекту учениця 9 класу Влада Гуржій з селища Ірдинь разом із друзями та односельцями перетворила занедбану зупинку на затишне й естетичне місце – вони відновили дах зупинки, відштукатурили стіни та прикрасили їх петриківським розписом.

– Нині ми говоримо про молодих, сучасних, мобільних людей, які впливають на розвиток громади, залучають інвестиціїтаі змінюють світ навколо себе, починаючи з малого, – зауважує Ірина Анатоліївна.

Найбільш затребуваним стало менторство

Для таких в громаді взялися проводити тренінги з управління проектами, аби навчити людей змінювати свою вулицю, село, громаду, шукати бюджет, оформлювати документи, комунікувати з владою та правильно використовувати кошти.

– Цьогоріч в ОТГ запровадили громадський бюджет – проект, який дав змогу жителям самостійно вирішувати, на які потреби спрямувати частину коштів із місцевого бюджету. Проекти подавали самі жителі. Тренінг для молодих людей, які теж мали змогу презентувати свої ідеї, проводила начальник фінансового відділу виконкому Білозірської сільської ради Ольга Сіленко. Відтак, з-поміж 22 проектів, допущених комісією до відкритого голосування, майже половину надали молоді люди. Найбільшу кількість голосів набрав проект жителя Ірдині, молодого учителя фізкультури місцевої школи Олега Шиятого «Стежками історії рідного краю». Його ідею щодо розробки та облаштування туристичного маршруту «Ірдинь–Білозір’я» підтримало 75 жителів громади. Передбачено, зокрема, відновити на маршруті бліндажі часів Другої світової війни, «Хатинку туриста» та огородити «Столітній дуб». На початку маршруту буде встановлено банери, у визначених місцях – вказівники. Облаштування «Стежок рідної історії» коштуватиме громаді майже 48,5 тисяч гривень, – розповідає Ірина Анатоліївна.

Окрім того, представники Черкаського молодіжного ресурсного центру навчали учнів прописувати й реалізовувати соціально важливі проекти під час тренінгів та семінарів. А нещодавно Володимир Міцук нагородив учнів-переможців конкурсу «Єдина громада», в рамках проекту «Сприяння децентралізації у Східній та Центральній Україні», який реалізовувався благодійним фондом «Агенція місцевого економічного розвитку м. Зеленодольська».

Лідерів у громаді виховують власноруч

У Білозірській ОТГ вирішили, що активних та ініціативних жителів громади виховуватимуть самотужки.

– Важливо навчити молодь, як можна втілювати свої ідеї та бажання в громаді, не просто просити, а відстоювати чи навіть лобіювати свої інтереси, – переконаний сільський голова Володимир Міцук. – Тому ми йдемо до молодих людей і питаємо їх, чого вони потребують. Вони вчаться, як розвивати свої ідеї в проекти, спілкуватися зі спонсорами та владою. Ми намагаємося їх морально підготувати до роботи в нових умовах.

Приміром, в Опорному навчальному закладі функціонує Шкільний парламент на чолі з Президентом школи, прем’єр-міністром та міністрами. Учні – а це актив школи – беруть участь в нарадах та засіданнях, які проводять органи місцевого самоврядування, громадських консультаціях щодо програми соціально-економічного розвитку ОТГ та її бюджету.

– Щороку проводимо профорієнтаційні заходи, де розповідаємо молодим людям, яких саме кадрів не вистачає в громаді, які є вакансії, які заробітні плати, – зауважує Ірина Грищенко. – Робимо все для того, аби молодь залишилася жити, працювати і створювати комфорт тут і зараз власноруч.

До речі, для цього ж в Білозірській ОТГ втілюють соціальний проект співпраці влади, бізнесу та громади. Нині йдуть перемовини з підприємцями, що працюють на території громади, які зацікавлені в тому, аби виховати собі кадри.

– Представники бізнесу готові вкладати власні ресурси в навчання сільської молоді, аби потім отримати для себе професійні кадри, – зауважує Ірина Анатоліївна.

Дозвілля, спорт, соціальні ініціативи

Не лише громада повинна вкладати у молодих людей – вони самі мають долучатися до життя громади. Для цього створені всі умови, кажуть у Білозірській ОТГ.

– У гуртках, організованих при Центрі культури та дозвілля, задіяно понад 200 сільських дітей. Для них коштом з сільського бюджету придбавали спортінвентар, музичні інструменти, сценічні костюми, – розповідає начальник відділу культури, туризму, спорту, молоді та з питань захисту прав дітей Білозірської ОТГ Наталія Люта. – Наші діти мають безліч нагород обласного та всеукраїнського рівня. Кожен з них робить власний внесок у розвиток громади. Своїми досягненнями вони доводять, що готові стати агентами змін в громаді.

Молодь має відчувати причетність до соціально важливої справи, тоді вона відчуватиме відповідальність та буде готова вкладати час та ресурси. Якщо молоді люди не відчувають причетності до громади, то, ставши дорослими, вони спокійно можуть зруйнувати те, що не будували. Відтак в громаді учнів школи залучають до великих та маленьких справ. Приміром, вихованки учителя обслуговуючої праці опорного навчального закладу Наталії Крупенко власноруч шиють для підопічних Черкаського будинку малят подушки, нічні сорочки та сукні. Щовесни діти разом із дорослими виходять на сільську толоку та спільно роблять своє довкілля чистішим. Проводять конкурси та акції на створення кращої клумби, алеї. Волонтерські загони учнів, які діють при всіх навчальних закладах громади, надають допомогу одиноким людям похилого віку, відвідують пенсіонерів-учителів, вітають зі святами ветеранів та збирають гуманітарну допомогу для учасників АТО.

За громадськими організаціями – майбутнє

Нині в Білозірській ОТГ функціонують три громадські організації спортивно-туристичного спрямування. У громаді працюють над тим, аби їх було більше.

– За громадськими організаціями майбутнє, – переконана заступник голови. – Нині державна соціальна політика спрямовує нас на те, аби ми визначили формати участі молоді та молодіжних структур у житті громади і співпрацювали максимально з громадськими організаціями. Створити їх зможе соціально активна молодь, яка нині виходить в доросле життя. Вони будуть лідерами, представниками влади та простими громадянами у близькому майбутньому.

Наталія Усенко

Газета «Сільські обрії»

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ