Які були виборчі маніпуляції у Черкасах сто років тому?

Старі Черкаси

Безлад у Черкаській міській раді - давня традиція нашого міста. Ще сто й більше років тому виборні гласні та управа часом займалися дурнею, тому рідко думали про містян.

Місто собі на умі: історія

У червні 1870 року уряд Російської імперії цілком у “реформаторському стилі” затвердив положення про міське самоврядування, скасоване на землях Наддніпрянської України у 1830-х роках. У кожному місті було запроваджено загальностанову думу, що складалася з Міських виборчих зборів та Міської управи. До кінця 1870-х років міське самоврядування стало реальністю і в Черкасах. Першим міським головою був титулярний радник Яків Вишневський.

Відповідно до положення право голосу на міських виборах отримували громадяни міста, що мали певний майновий ценз, а також – юридичні особи, які платили внески у міський бюджет. Законодавець розрізняв 3 категорії (курії) виборців (відповідно до сум платежів міських податків): великих, середніх і дрібних. Кожна курія обирала ⅓ складу міської думи.

У 1892 році було видане ще одне положення, згідно з яким управління містом була уповноважена здійснювати Міська дума, яка складалася з виборних гласних. До участі у виборах із правом бути обраним гласним допускалися лише громадяни, що володіли нерухомістю, оціненою не менше, ніж у 1 тисячу рублів, а також – власники торгівельно-промислових закладів найвищих купецьких гільдій.

стара мапа Черкас

Як ми бачимо, розпорядча влада належала думі, точніше – виборним гласним Міських зборів, а виконавча – міській управі на чолі з міським головою. Міська управа і її керівник неодноразово перевищували свої повноваження і гальмували рішення думи. А подеколи до цього спонукали і вищі за рангом органи влади, наприклад, Київське губернське у міських справах присутствіє. Тобто, мешканці міста, які справно платили податки і навіть ті, які входили до органу самоврядування, досить часто опинялися в ситуації, коли їхні рішення ігнорували. Часом причиною цього були не тільки тиск чи приписи вищих щаблів влади, але й станові інтереси самих членів думи. Відомим є представництво різних соціальних станів у Черкаській міській думі 1898 р., що була обрана на чотирирічний період. Тоді серед 21 гласного було 9 міщан, 5 купців, 4 чиновники різних рангів, 2 селянина і 1 рабин. Неважко здогадатися, на чию користь ухвалювалося більшість рішень такої думи. І хоча міське самоврядування тих часів стало в нагоді багатьом суспільно корисним справам (у частині освіти, медицини, екології і влаштування добробуту), перебільшувати його значення не можна саме з-за олігархічного стилю керування Черкаською міською управою.

Маніпуляції – давня політична технологія

Про хитрощі із маніпуляціями на виборах у Черкасах, із погляду сторічної і хронологічно старішої перспективи, можна судити з матеріалів Державного архіву Черкаської області, зокрема, із заяви жителів міста до Черкаської міської управи початку ХХ ст., в якій вони висловлювали своє незадоволення тим, що вибори гласних міської Думи проводилися не із закінченням терміну їхньої служби, а лише через півроку після нього. Справа в тому, що більшість черкасців, які мали право брати участь у виборах, займалися господарськими промислами, а тому ранньою весною залишали місто і поверталися лишень восени. Цим і скористалися деякі зацікавленні особи, які встановили вибори гласних у літній час.

Фото старі Черкаси

Відтак майже половина міських виборців реально була позбавлена можливості (хоча і не права) брати участь в обранні гласних, а інша половина мала повну можливість агітувати на свою користь, – через що вибори відбулися в інтересах незначної кількості осіб. Цілком логічно, що після таких маніпуляцій мешканці Черкас просили перенести вибори на січень, як це і мало бути.

У ще одній своїй заяві до Міської управи черкасці внесли пропозицію розділити місто на виборчі дільниці, щоб кожен учасник міг обирати зі своєї дільниці гласних у Міську думу окремо. Надто доцільно це було через те, що тоді місто в ширину простягалося вже на 6 верст, і багато виборців не мали ніякої інформації про кандидатів, бо ж декого взагалі не знали. Місто пропонувалося поділити на 4 виборчі дільниці. Перша дільниця – від початку міста зі сторони лісу до Музичної вулиці, від якої передбачалося обирати 6 гласних; друга – від Музичної до Митницької вулиці (16 гласних); третя – від Митницької вулиці до Ново-Пречистенської (8 гласних) і четверта – від Ново-Пречистенської до кінця міста (5 гласних). Із цих відомостей можемо зробити висновок, що кількість гласних до Міської думи у Черкасах постійно зростала, громадяни міста прагнули демократизації управління, висловлюючи подекуди достатньо слушні думки також щодо оптимізації місцевого самоврядування.

Місто на Че

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ