Серед музеїв Черкас є «податковий» та «лікарняний»

Оце почув, що у більш-менш співставному з нашим містом Житомирі аж 10 музеїв. Почав рахувати черкаські. Краєзнавчий, художній, «Кобзаря», Василя Симоненка, археологічний Михайла Сиволапа. Виходить удвічі менше, аж неудобно. А втім, якщо затятися… Черкаську музейну «десяточку» організував льогко, хоча можна було й більше (університетські, етнографічний 17-ї школи, кімната-музей «Азоту» і т.д.) Просто «Топ-10» – то такий таблоїдний стандарт. Тезово, без пріоритетів, просто хронологічним порядком.

Серед музеїв Черкас є «податковий» та «лікарняний»

Розповів про музейні «родзинки» Черкас краєзнавець Борис Юхно.

Геологічний

Започаткований при 25-й школі ще 1978 року тодішнім випускником ленінградського геологічного інституту Володимиром Білим. За кілька десятиліть гуртківці його «Юного геолога» перетворили невеличку кімнату в справжній музей зразків корисних покладів і просто копалин Черкащини. Та не лише її. Учні роз’їхалися по світах, але дитяче захоплення, привите Володимиром Пилиповичем, залишилося. Тому сьогодні у колекції є мінерали з Росії, Норвегії, Італії, Болгарії, Чехії, Кенії…

Хтось скаже, що споглядати кам’яні зразки нутрощів Землі – задоволення на любителя. Та принагідно нагадаємо собі, що з наших схованок природи діставали камінь, який колись став частиною Московського державного університету, Кремлівського палацу з’їздів, Лужників, Храму Христа Спасителя… Не собі, а більше б «їм» нагадати. Пардон, це вже екскурсія починається. Якось іншим разом.

Радіотехніки

Чи не найвідомішою в Україні колекцією радіоапаратури є «агрегати» черкащанина Володимира Вотінова. Витоки колекції – у 1990 році. Сьогодні вона налічує понад близько двох сотень моделей радіоприймачів, зауважте – моделей, а не екземплярів, із двохсот з невеличким, випущених у СРСР. Тобто колекція є практично повною, тож потребує площі приблизно у 700 квадратних метрів. Знову ж, йдеться про лампову техніку, а не про переносні транзистори на батарейках, різновидам яких починаючи з 1970-х лік йшов на сотні. Найстаріший екземпляр тієї технозбірні – «монстр» БІ-234, тобто 1934 року, батарейний, індивідуального користування, двоконтурний. Але як розповів Володимир Григорович, справжня радіореволюція в країні розпочалася вже після війни, коли в побут увійшли «Рекорди», модифікацій яких у його колекції близько двадцяти.

Другим номером в повоєнному «рейтингу популярності» були відносно компактні «Москвич» та «АРЗ». Колекціонер зізнався, що довго вважав «АРЗ» продукцією лише Олександрівського радіозаводу, та одного разу натрапив на модель, панель якої прикрашав не Кремль, а київський пам’ятник Богданові Хмельницькому. З’ясувалося, що випускали їх у Запоріжжі і в такий спосіб українські виробники продемонстрували свій національний гонор. Щодо «Москвича», то його поява була пробним каменем у впровадженні пластмасових корпусів, що прийшли на зміну дерев’яним.

Електромузей

Дореволюційні лічильники електроенергії, найдавніші осцилографи, меггометри, електролампочки, рубильники, ліхтарі, старий робочий інструмент електриків та навіть мініатюрна «електростанція», яка колись «давала кіно» в сільському клубі, – майже все, причетне до вироблення, передачі й використання електрики у першій половині минулого століття і трохи згодом, – знайшло своє місце у приватній колекції Ігоря Корсуна. Зараз вона налічує далеко за 200 основних електроекспонатів, а перші з’явилися далекого1995-го. Майже всі вони у робочому стані і навіть лічильник 1901 року хоч зараз підключай до мережі.

Освітянський

Музей освіти при Черкаському обласному інституті післядипломної освіти педпрацівників відкрили 2005 року. Попри таку офіційно-академічну назву, його експонати будуть цікаві кожному. Можна навіть посидіти за несхожою на теперішні «відкидною» партою, потримати дореволюційні підручники з граматики чи арифметики. Фотографії, свідоцтва, атестати, табелі, чорнильниці. «ручки по 35 копійок», рахівниці, «стирачки»… Радіти тому чи ні, але й твоя шкільна освіта – вже частина історії.

Аптека – музей

З отаких наших музейчиків «Хрещатик», без сумніву, найвідвідуваніший. Його відкрили 2009-го, попередньо стилізувавши інтер’єр під аптеку ХІХ століття. Експонати – колби, мензурки, банки, ступки і навіть ваги, яким 200 років – все оригінальне, з часів провізора Каца (його дозвільний документ на стіні). Знайшли, купили, відкопали. Дещо – буквально, у підвалах сучасних магазинів та офісів.

Музей МНС

Черкаській пожежній охороні понад два століття, то самі розумієте – є що подивитися. Дивно лише, що офіційно «надзвичайний» музей відкрили аж 2010 року з приуроченням якраз до 200-ліття служби. Архівні документи, фотографії, спецзасоби і спецкостюми, техніка… Строго, але цікаво.

Спортивної слави

Від 2011 року – в адмінкорпусі Центрального стадіону. Каное Андрія Хімича, «олімпійське весло» Олександра Мотузенка, кубки, дипломи, медалі і навіть кросівки наших олімпійців: все, чому належить бути. Заклад «активується» перед великими міжнародними змаганнями.

Прикордонної служби

…Зі складною долею, але щасливим фіналом. Свого часу він став непотрібним Києву, тому 2012 року перебазувався в Оршанець. 7 залів, приблизно 4,2 тисячі експонатів (ще майже 50 тисяч у фондах) плюс техніка на території. Єдиний в Україні, і цим все сказано.

«Податковий»

Офіційно – Музей історії податкової служби Черкаської області. Може здатися – нудота, та нічого подібного. Ще за пару років до його офіційного відкриття у 2014 році з цікавістю роздивлявся там перші калькулятори – арифмометри, сейфи, лампову машину «Іскра», колекцію банкнот та підробок, інші «тематичні» фальсифікати. За великим рахунком цей музей не так «податковий», як збірня усякого такого, що асоціюється з поняттям «гроші».

Першої міськлікарні

А що ви думали, є й такий. Ще б йому не бути, коли вона «перша» і їй вже теж понад 200. Ну «земська» бутність – то надто стара минувшина, а щодо сучасності, так лікарні цьогоріч 55, адже старий корпус здали 1963-го. Дмитре Андрійовичу, з цього приводу ми ще точно поговоримо. А поки – респект вам і уважуха за шанобливе ставлення до корпоративної історії. Пардон, що ви в кінці списочку, хоча ваша збірня мала б бути вгорі. Просто так до фоточки ближче.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ