Монастирищина жнивує

В сільгосппідприємствах району надзвичайно напружена пора - проходять жнива.

В сільгосппідприємствах району надзвичайно напружена пора - проходять жнива.

Посіви сільськогосподарських культур в сільгосппідприємствах та фермерських господарствах розміщені на площі 38,4 тис. га. Господарникам належить зібрати 37,9 тис. га зернових та технічних культур, серед них 23,6 тис. га зернових культур, в тому числі ранніх зернових 9,4 тис. га. До збирання підлягає 6471 га озимої пшениці, 838 - озимого ячменю, 1323 - ярого ячменю, 278 - гороху, 116 гектарів нуту та крім того, 3743 - озимого ріпаку, 117 - кользи та 31 га гірчиці.

Як на посів, так і на збиральні роботи та роботи з незавершеного виробництва, сільгосптоваровиробники в 2018 році використовують тільки власні кошти. Жнивна компанія в районі стартувала 26 червня. Першими в районі на хлібні поля комбайни вивели хлібороби СФГ «Родина», СФГ «Обрій» та ТОВ «Поділля Агропродукт». Роботи розпочалися майже на дві неділі раніше, ніж в інші роки. Це пов’язано з підвищеним температурним режимом та майже повною відсутністю опадів під час вегетації сільськогосподарських культур з 28 квітня до 3 червня.

Станом на 11 липня зібрано 1340 га ранніх зернових культур, або 14,3 % від посіяних. Уже повністю зібраний озимий ячмінь. Озимий ріпак зібраний на площі 2795 га, що становить 75,5% від посіяного. Розпочато збір озимої пшениці. Вона зібрана на площі 462 га, або 7,0 % від загальної площі. За оперативною інформацією з господарств станом на 11 липня середня врожайність озимої пшениці на зібраних полях становить 47 ц/га, озимого ячменю – 38,5 ц/га, озимого ріпаку – 30,6 ц/га. Найвища врожайність озимого ріпаку в СФГ «Юлія» - 42,0 та в СФГ «Обрій» - 40,0 ц/га. Більше, ніж по 5,0 тонн озимого ячменю з гектара посіву зібрано в СФГ «Обрій» та в СФГ «Матвіїха». По 6,0 тонн з гектара і більше зерна озимої пшениці збирають хлібороби ФГ «Ладіс», СФГ «Юлія», СФГ «Обрій».

Надзвичайно швидкими темпами проводять жнивні роботи хлібороби СФГ «Обрій», де жнива уже на завершенні. Добре жнивують в ТОВ «Поділля Агропродукт», СФГ «Юлія», ФГ «Ладіс», ПП «ЛюВайС», ФГ «Матвіїха», ФГ «Степівське», ФГ «Гора – 2006», ФГ «Лани України», ФГ «Ядвіга», ФГ «Теолинське».

За попередніми даними в сільгосппідприємствах очікується дещо нижчий урожай ніж в попередні, хоч цього не можна сказати за всі господарства. В доброму стані хліба там, де дотримано технологічних вимог, де здійснено їх захист від шкідників, хвороб та бур’янів. А там, де цього не зроблено, урожай очікується недобір урожаю.

Проведення жнив та інших польових робіт в загальному залежить від наявності та забезпеченості господарств високопродуктивною сільськогосподарською технікою. Для проведення збиральних робіт в районі щорічно зростає парк високопродуктивних комбайнів іноземного виробництва.

З відновленням погоди жнива в районі вступлять в повну силу..

Одночасно із збиранням врожаю в сільгосппідприємствах проводять підготовку ґрунту під посів озимих культур урожаю 2019 року. Провідною озимою зерновою культурою в районі традиційно є озима пшениця. Згідно прогнозу передбачається, що в районі під урожай 2019 року сільськогосподарськими підприємствами буде посіяно 8800 га озимих зернових культур, в тому числі не менше 8200 га озимої пшениці та 600 га озимого ячменю. Крім того, щорічно засівається не менше 3600 га озимого ріпаку.

Слід врахувати що для посіву озимих культур в останні роки складалися аномально – несприятливі погодні умови На час початку посіву озимих культур запаси вологи в орному шарі ґрунту складали не більше 3 – 5 мм, а місцями волога була зовсім відсутня. В зв’язку з цим системи та технології обробітку грунту повинні сприяти поліпшенню водного режиму ґрунту та продуктивному використання вологи для одержання сходів. Якісний та своєчасний обробіток ґрунту під озимі культури дозволить ефективніше використати добрива, можливості сортів і насіння та уникнути вимушених насівів і пересівів. Система обробітку ґрунту повинна забезпечувати своєчасність доведення верхнього шару до посівного стану в єдиному технологічному циклі із збиранням попередника та основним обробітком. Більшість аграріїв району переконалися у відсутності потреби перевертати пласт ґрунту для отримання стабільних врожаїв озимих зернових культур та перейшли на енергоощадні технології обробітку.

Слід врахувати також, що успіх справи на жнивах, як і всюди, вирішують люди, насамперед механізатори. Вони повинні бути зацікавленні в досягненні кращих результатів.

Не лишній раз буде нагадати, що високі темпи проведення збиральних робіт, концентрація техніки і великої кількості людей створює велику небезпеку для працюючих. Тож техніка безпеки в цей час повинна бути на першому плані.

З перших днів надходження зерна на тік необхідно правильно ним розпорядитися, в першу чергу очистити та засипати насіння, а вже потім організувати його видачу за оренду земельних та майнових паїв, розрахуватися за заборговану зарплату та провести інші розрахунки. Про результати жнив, про досягнення та упущення в роботі буде можливість поговорити і зробити відповідні висновки після закінчення жнив.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ