На Городищині теж колись виробляли вино – краєзнавець

Вивчаючи вітчизняне законодавство, з цікавістю дізнався, що існує спеціальний Закон України «Про виноград та виноградне вино». Юридичною мовою, «Вино – це алкогольний напій, вироблений з винограду, міцність якого набувається внаслідок спиртового бродіння роздушених ягід або свіжовіджатого соку, а в разі виготовлення вин кріплених – підвищується шляхом додавання спирту етилового, або дистиляту виноградного спиртового. Міцність вин може становити від 9 до 20 відсотків об’ємних. Органолептичні якості вина повинні відповідати природному складу винограду або відтворювати особливості, набуті внаслідок купажування чи спеціальної технологічної обробки виноматеріалів», - пише краєзнавець Володимир Чос.

навіть у кліматичний умовах Городищенського району здавна вдавалося виготовляти непогані вина

Вважається, що столицями виноробства є південь Франції та Італія. Проте Грузія та Молдова теж мають знамениті виноробні традиції. Прекрасні вина завжди виготовляв український Крим, Одещина та Закарпаття. Та й навіть у кліматичний умовах Городищенського району здавна вдавалося виготовляти непогані вина. Наприклад у радянські часи практично у кожному колгоспі була своя виноробка. Так що вино виготовлялося у значних загальних обсягах. Щоправда не виноградне, а плодоягідне. Кожне господарство мало свої сади. Урожайність садків була шонайменше 120 ц/га. А яблука-падалиця йшли на вино. Напевно, йому було далеко до знаменитого бургундського. Але точно було на 100 відсотків натуральним – без хімічних барвників і консервантів.

У 1950 році у Городищі три господарства об’єдналися у колгосп ім. Т.Г. Шевченка. Вийшли у передовики – за високі врожаї зернових та успіхи у тваринництві двома орденами Леніна був нагороджений голова колгоспу Іван Нечипорович Панасенко. От при ньому у колгоспі і створили виноробку – щоб яблука не пропадали. Існувала виноробка і в наступні десятиліття, коли колгосп очолювали Володимир Іванович Панасенко, Олександр Васильович Цимбал, Павло Іванович Хамаза. Технологія виробництва вина була нескладна. Яблука подрібнювали, закладали у мішковину, відтискали пресом, який приводився в дію електродвигуном. Сік розливали у 200-літрові дерев’яні діжки, додавали цукор (250 г на літр) та винні дріжджі. Закривали щільною кришкою з водяним затвором. І діжок таких було не менше сотні! Близько двох місяців тривало бродіння. Потім сусло фільтрували, переливали в інші діжки і ставили у підвал, де проходило тихе бродіння і вино дозрівало близько двох років. Завідував виноробкою Віктор Миколайович Волошин – дуже працьовитий чоловік. Діяла автоматична лінія розливу. Вино фасували по пляшках, закупорювали, клеїли етикетки. Вино називалося просто – «Плодоягідне». Це було одне з найбільш масових, невибагливих вин. Міцність була 14 градусів. Вино відповідало ГОСТу 17292-71. Його ціна була «90 коп без вартості посуду» – так вказувалося на етикетці. Ціна порожньої півлітрової пляшки – 12 коп. Щоб мати з виноробки більші прибутки, колгосп вагонами відправляв вино на далеку північ Росії, де ціна доходила до 1 руб 80 коп. Виготовляли в колгоспі ім. Т.Г. Шевченка і вино зі смородини. Але у невеликих обсягах – для начальства та дуже дорогих гостей. Навесні порожні діжки викочували надвір, мили, сірчаним димом проводили дезінфекцію.

Підкосила виноробну галузь вигадана в Кремлі антиалкогольна кампанія 1985-1987 років та загальна економічна криза.

– Коли у 1990 році мене обрали головою колгоспу ім. Т.Г. Шевченка, виноробка вже не працювала, – розповів Анатолій Дмитрович Гладкий. – У підвалах ще залишалася якась кількість вина, то його розливали у пляшки і продавали у Білорусь, невеликі містечка Київщини, реалізували у місцевому ларку… В приміщенні виноробки приватні підприємці виготовляли поліетиленову плівку. Потім ми створили колгоспний ковбасний цех. Колгоспна система доживала останні дні, настало таке безгрошів’я, що доводилося видавати людям зарплату ковбасою. Тепер у приміщенні колишньої виноробки працює пилорама. Цікаво, що нещодавно працівники натрапили на старі етикетки вина «Плодоягідне», на яких зазначено: «Городищенський винзавод». Загалом хочу сказати, що виноробки були у більшості колгоспів. Господарства шукали усі можливості, щоб працювало виробництво, щоб покращувати матеріальну базу, щоб забезпечити робочі місця. Боляче, що тепер це в минулому.

Про спустошеність сіл у мене написалися рядки:

А ще душа болить, як глянеш

На ті занедбані сади –

Старе гілля і листя в’яле,

А на землі гниють плоди.

Ніхто плодів тих не збирає,

Бо їх нема куди дівать.

Добро даремно пропадає,

А люди мусять бідувать.

В селі убогість скрізь панує.

І це реальність, а не сни.

Кого спитать і хто почує,

З чиєї сталось це вини…

Стосовно виноробок, то фахові рекомендації щодо дотримання технології надавала Мліївська садстанція, забезпечувала культурою винних дріжджів.

– Своя прекрасна виноробка була і в Мліївському садінституті, – розповів колишній заввідділом захисту рослин Василь Олександрович Бабенко. – Існувала винотека на 2500 пляшок – колекція вин усіх попередніх років. Найстарішими були пляшки 1920-х років, залиті сургучем. Куди вони поділися і хто їх випив – невідомо. Виготовляли вина з яблук та різних ягід: порічок, смородини, аґрусу, малини, суниці, вишні, чорноплідної горобини… Виготовляли горіхову настойку, яку дуже любили наші космонавти, тож директор садінституту Микола Михайлович Артеменко завжди передавав їм гостинці у Зоряне містечко. Довгі роки завідував виноробкою Василь Павлович Кравченко. Він був інвалідом війни – без лівої руки. Але так вправно упаковував вина, що й здорова людина позаздрить. Шість пляшок вина загортав у цупкий папір, перев’язував шпагатом. Це називалося «букетом вин». Придбати такий можна було тільки по знайомству, це було дуже престижно. Почав Василь Павлович працювати у 1947 році – і аж до 1989-го, коли вийшов на пенсію. Він добре знався у виноробній справі, викладав виноробство у садовій школі, мав великий практичний досвід, уміло підбирав купажі. Садінститут продавав свої вина на далекий Урал, постачав до Києва у готель центрального комітету компартії України.

– Із 1989-го по 2003 рік я працював на виноробці садінституту, моя посада називалася завідуючий цехом технологічної переробки, – розповідає Олег Павлович Скрипка. – Виноробка почала діяти ще за Володимира Симиренка, активно розвивалася за директора садстанції Михайла Панасюка, набула розквіту за Миколи Артеменка. Ми виготовляли півтора десятки плодоягідних та десертних вин. В усьому світі готують переважно сухі вина, але у нашій країні були популярні десертні, тож ми робили солодкі і напівсолодкі. Садстанція вирощувала десятки чудових сортів яблук і ягід, тож була можливість робити хороший купаж і вино виходило дуже смачне. Якось нам привезли 30 тонн винограду, яке ми теж переробили на вино. Мали хорошу лабораторію, тож контролювали якість. Колектив був невеликий – 13 осіб, але всі ентузіасти виноробства. У сезон набирали додаткових працівників. Якось потрібно було переробити 120 тонн суниці, то працювали у три зміни. Виноробка знаходилося у великому напівпідвальному приміщені, куди сторонніх не пускали. Дубові діжки були на 500-600 літрів. Щороку ми виготовляли 180-200 тонн вина. Мінусом було, що вино розливали у простенькі півлітрові пляшки. А ось етикетки я замовляв у друкарнях Черкас та Києва – вони були красиві і яскраві. Ящиками з вином завантажували вагони і в усі краї відправляли залізницею на реалізацію. Якось приїздили французи, то поставили високу оцінку нашій продукції.

У Валяві в колгоспі «Перемога» був свій консервний завод. Також у них була не просто виноробка, а справжній винзавод. Займалася ним висококласний фахівець переробної галузі Ніна Іванівна Дзюбленко. Вона навіть проходила стажування в Німеччині. Обсяги виробництва були дуже великі, а ринок збуту широкий.

– Заввиробництвом я працювала з 1966 року – віддала справі 38 років, – розповідає Ніна Іванівна Дзюбленко. – В середньому на заводі працювали 50 осіб. За сезон ми збирали 450 тонн яблук – із нього виготовляли тисячу тонн вина. Це було натуральне вино міцністю 12 градусів. Бродіння тривало 4-5 місяців, а в лютому вже починали розливати по пляшках. Була автоматизована лінія розливу. Потрібно було звільнити обладнання до наступного урожаю. У нас стояли 112 ємностей, виготовлених на Смілянському машбуді, кожна на 5-10 тонн. Вони були металеві, зсередини покриті емаллю. Щомісяця ми відправляли споживачам по 5 вагонів вина – у кожному 25 тис пляшок. Ми приносили господарству мільйонні прибутки!

На жаль, нині місцеве промислове виноробство – лише спогад далеких часів. Хоча клімат став більш спекотним, так що тепер у Городищі добре достигає навіть виноград кримських сортів. Люди готують домашнє вино (у багатьох в бутлях булькає), але виключно для сімейного вжитку. Парламент прийняв закони щодо правового статусу малого виноробства та спрощення ліцензування, але особливого поштовху для розвитку галузі це не дало. У магазинах повно імпортного та вітчизняного вина – як дорогого, так і за помірними цінами. Але знаючі люди кажуть, що за смаком і якістю йому далеко до колишнього городищенського, мліївського, вільшанського, валявського, в’язівського, хлистунівського, старосільського, орловецького…

Нині в усіх дворах ростуть виноград, яблуні та ягідні культури, з яких умілі господарі виготовляють прекрасні вина. Кожна сім’я має свої оригінальні рецепти. Тому ніколи не сплутаєш яке вино «від Петровича», а яке «від Миколайовича». Так що у нас кожен сам собі сомельє. До речі, яблучне вино називається кальвадос. Популярними у нас є плодово-ягідні вина. Один городищанин похвалився, що в його погребі зберігається бутиль з вином, якому вже більше двадцяти років! За цей час колись темне вино стало абсолютно прозорим.

Нова доба

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ