ВЕЗ "Умань" від депутата Яценка - упаси, Господи!

депутат А.В. ЯценкоУ Верховній Раді зареєстровано законопроект депутата А.В. Яценко № 1369 від 10.12.2014 “Про вільну (спеціальну) економічну зону ”Умань“. Проект ще не розглянутий комітетами, але вже включений до порядку денного поточної сесії парламенту. Подивимося: що він принесе славному місту Умані, пише politica-ua.com.

Якщо вірити пану Яценко, “Прийняття законопроекту дасть можливість залучити в місто Умань інвестиції, розвивати місто як туристичний центр, збільшити кількість робочих місць у місті та сприятиме розвитку інфраструктури міста Умань Черкаської області”. Саме так сказано в пояснювальній записці до проекту. Мета хороша, питань немає. Залишається лише розглянути засоби, якими ця мета буде досягнута.

Хочеться тільки трохи перефразувати мету проекту для більшої її зрозумілості та відділення “мух від котлет”. Я так розумію, що завдяки прийняттю законопроекта на територію вільної економічної зони (далі будемо називати її ВЕЗ) повноводною річкою поллються інвестиції, внаслідок чого буде набагато активніше розвиватися бізнес, інфраструктура, в місто валом повалять туристи, залишаючи в місті привезені з собою грошики. Це також підвищить попит на робочу силу, принесе зростання зайнятості та підвищення добробуту жителів міста. Ось, приблизно так. Причому первинно в цьому саме істотне збільшення інвестицій.

Нагадаємо ще всім відоме визначення, що є інвестиції. У “Вікіпедії” написано: “Інвестиції – вкладення капіталу з метою отримання прибутку”. Залишилося з проекту закону з’ясувати: що саме зміниться в житті міста Умань, як тільки його територія стане ВЕЗ. І чому через це капіталістам відразу (або хоча б поступово) захочеться вкладати в цю зону свій капітал.

Отже, читаємо … І … Нічого не знаходимо.

Ще раз:

Стаття 1. Створення ВЕЗ “Умань”. Тут нічого цікавого.

Стаття 2. Немає у проекті статті з таким номером.

Стаття 3. Органи управління ВЕЗ “Умань”. Це до інвестклімату відношення не має.

Стаття 4. Повноваження Уманської міської ради та її виконавчого комітету з управління ВЕЗ “Умань”. Мабуть, це чисто адміністративна стаття.

Стаття 5. Повноваження органу господарського розвитку і управління ВЕЗ “Умань”. Це, мабуть, продовження попередньої статті – адміністративні питання.

Стаття 6. Суб’єкти ВЕЗ “Умань” … Теж не цікаво.

Ага, ось: Стаття 7. Умови ведення підприємницької діяльності на території ВЕЗ “Умань”: Можна вести будь-який бізнес, крім забороненого законом …

Спеціальний правовий режим підприємницької діяльності поширюється на суб’єктів … тільки в період …

Створення на території ВЕЗ банків, філій … інших …, діяльність яких ліцензується, здійснюється в установленому законодавством порядку … Твердження виконкомом Уманської міської Ради інвестиційного проекту та укладення договору … визначається Уманської міської радою. У разі порушення …

У разі порушення … У разі порушення … Рішення про скасування … Ні, знову все не те.

Стаття 8. Державна реєстрація суб’єктів …

Стаття 9. Немає в проекті статті з таким номером.

Стаття 10. Порядок ліквідації ВЕЗ “Умань”. Це поки теж не цікаво.

Може тут: Стаття 11. Гарантії забезпечення інтересів суб’єктів “Умань” у разі її ліквідації. Держава гарантує збереження у повному обсязі всіх прав суб’єктів ВЕЗ у разі її ліквідації. Це що ж, права інших суб’єктів не гарантовані? Це навряд чи. У цій статті знову нічого ексклюзивного.

Як же так: жодного слова про якісь стимулах для інвесторів. А може вони, ці слова і преференції інвесторам є в прийнятому ще в 1992 році Законі про загальні засади створення і функціонування ВЕЗ? І дійсно, там є фрази: “… обсяги, джерела та форми фінансування на кожному етапі … обгрунтування режиму ціноутворення, валютно-фінансового та кредитного механізму”. Але, виявляється, це частина вимог до змісту техніко-економічного обгрунтування створення ВЕЗ. А це саме обґрунтування, вибачте, в додатках до законопроекту щось не виявляється.

Отже, як це не прикро, але в законопроекті немає жодного положення, введення якого сприяло б досягненню цілей, задекларованих при його подачі у Верховну Раду.

І це закономірно викликає питання: а в чому ж сенс цього законопроекту, кому і що він дає? Ну, зовсім не віриться, що шановний, обраний народом депутат робить щось безглузде.

Шукаємо, шукаємо і, нарешті, знаходимо! Так ось воно:

У першому пункті шостої статті законопроекту говориться, що суб’єктами ВЕЗ “Умань” вважаються “… суб’єкти підприємницької діяльності …, розташовані на території ВЕЗ” Умань “і реалізують на цій території … інвестиційні проекти … і які зареєстровані органом господарського управління ВЕЗ …”. А в третьому пункті тієї ж статті говориться: “За реєстрацію суб’єктів ВЕЗ” Умань “проводиться оплата …” !!!

Ось тепер все стало на свої місця: всі інвестори (включаючи місцевих і зарубіжних), які бажають працювати в Умані, повинні будуть зареєструватися і ЗАПЛАТИТИ.

А платити потрібно “Органу господарського розвитку і управління ВЕЗ”. Відповідно до пункту 1 статті 5 законопроекту Органом господарського розвитку і управління ВЕЗ “Умань” є юридична особа, створена Уманським міськрадою за участю “окремих” (?!) Суб’єктів підприємницької діяльності. Тут коментарі, як кажуть, зайві.

А ось і ще один перл. Пункт 3 статті 7 проекту: “Створення на территории ВЕЗ” Умань “КОМЕРЦІЙНИХ банків, їх філій, аудиторських фірм, страхових, других ФІНАНСОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ, учасників фондовох прайсів, діяльність яких підлягає ліцензуванню, здійснюється у встановленому законодавством порядку після попереднього погодження з виконавчим комітетом Уманської міської ради “. Ось так, панове банкіри, фінансисти, страховики, аудитори “та інші”, хочете працювати в Умані – спочатку підіть в міськвиконком і “узгодьте”, навіть якщо це не передбачено законами про вашу діяльність.

Висновок зі сказаного очевидний. Так що, шановні жителі славного міста Умань, що обрали своїм представником у верховному законодавчому органі країни пана Яценка Антона Володимировича, у разі прийняття його законопроекту інвестиції та пов’язані з ними розвиток, розширення, поліпшення і збільшення вам не світять. На жаль.

Але є надія!

На щастя, при підготовці свого проекту пан Яценко чи то не прочитав, чи то проігнорував чинний нині закон про загальні засади створення і функціонування ВЕЗ. А в цьому законі, виявляється:

По-перше, є стаття 5, в якій визначено, що ВЕЗ створюється Верховною радою з ініціативи президента України, кабінету міністрів або місцевих рад народних депутатів та місцевих державних адміністрацій. Тобто, народний депутат (навіть такий шановний, як А.В. Яценко) не має повноважень ініціювати створення ВЕЗ. І тому ні у Верховної Ради в цілому, ні в її комітетів немає підстав розглядати цей законопроект.

По-друге, у статті 6 того ж закону наведений список документів, які належить надати до Верховної Ради разом з проектом закону. Так ось: жоден з цих документів до проекту закону не прикладений. І це друга причина, чому розглянутий нами законопроект не підлягає розгляду законодавцями (окрім, звичайно, його автора).

І ще один цікавий аспект цієї справи. У переліку необхідних для створення ВЕЗ документів чинним законом передбачено наявність рішення місцевої ради та місцевої державної адміністрації про клопотання або згоди на створення ВЕЗ на їх території. Причому, таке рішення – перший номер у списку документів. І ось тут хочеться з єхидством поставити запитання: а згадані органи взагалі-то в курсі, що їх хочуть зробити ВЕЗ-ой?

Таким чином, я дуже сподіваюся, що ВЕЗ “Умань” в тому вигляді, як її уявляє автор законопроекту, створена не буде, чим наш парламент вбереже хороше місто від цієї спроби його обдурити.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ