На Черкащині жінки у ЗМІ найменше говорять про політику і бізнес, найбільше – про кримінал, екологію і «соціалку»

На Черкащині жінки у ЗМІ найменше говорять про політику і бізнес, найбільше – про кримінал, екологію і «соціалку»За період 11-17 лютого 2019 року було досліджено 124 публікації у 5 черкаських друкованих ЗМІ обласного масштабу («Вечірні Черкаси», «Акцент», «7 днів Черкаси», «Черкаський край», «Нова Доба») та 347 публікацій у 5 інтернет-виданнях («ПроЧерк», «Провінція», «Про Головне», «Дзвін», «Zmi.ck.ua»).

Метою моніторингу було відстежити кількість чоловіків і жінок як героїв/героїнь, експертів/експерток журналістських матеріалів, рівень вживання фемінітивів, а також наявність сексистських образів і стереотипів.

У друкованих медіа лише у 18% жінки є експертками журналістських матеріалів і в 27% - героїнями. Найбільше експерток було виявлено у публікаціях, віднесених до рубрики моніторингу «інше» (екологія, соціальні питання, кримінал, тощо), проте у співвідношенні з експертами вони склали 36% від загальної кількості. Однаково експертну думку чоловіків і жінок наводили в матеріалах про культуру та волонтерство (50%), зовсім жінки не коментують питання освіти, медицини, війни та розваг. Водночас у темах культури та освіти об’єктами уваги медіа майже 100% були жінки. У спортивній тематиці відсутні і експертки, і експерти.

 

Найбільше експерток виявлено у публікаціях газети «Вечірні Черкаси» (7), найменше (по 1) – «Черкаський край» і «Нова Доба», а героїнь – у публікаціях газети «Нова Доба» (22). Зовсім відсутні жінки як героїні матеріалів у публікаціях газети «Черкаський край».

Експертів найбільше зафіксовано у публікаціях газети «Вечірні Черкаси» (36), найменше – «Нова Доба» (10), героїв – у публікаціях газет «7 днів Черкаси»  (62) та «Нова Доба» (50),  найменше - у публікаціях газети  «Черкаський край» (3).

У черкаських інтернет-виданнях відсоток експерток і героїнь значно вищий ніж у друкованих (26% і 29% відповідно).

 

Найчастіше жінки коментували питання екології, кримінальних подій, соціальні теми тощо (рубрика «Інше»), однак їх частка, порівняно з чоловіками, склала 34%. Більше ніж чоловіків, думку жінок запитували в темах волонтерства (83%), освіти і культури (по 47%). Найнижчий відсоток жінок у політичній і бізнес-тематиці.

Найменше експерток виявлено у публікаціях «Провінції» (9), у решті інтернет-видань їх число практично тотожне (22-26). Найменше героїнь було виявлено у публікаціях інтернет-видання «Про Головне» (12),  найбільше їх подав «Дзвін» (40). Найбільше героїнь -  у рубриках моніторингу  «спорт» (66) та «інше» (32). Найбільше експертів - у публікаціях «ПроЧерку» (85) та інтернет-видання «Дзвін» (84). Найбільше героїв виявлено у публікаціях інтернет-видань «ПроЧерк» (113) та «Дзвін» (107),  найменше – у «Про Головне» (25).

Черкаські друковані ЗМІ досить вільно поводяться з фемінітивами та маскулінітивами. Так, посада однієї жінки може називатися як «речник», так  і «речниця». Навіть у одній публікації зустрічається як «черкаська поліцейська» так  і «речник» (щодо однієї і тієї ж експертки).  «Лідер партії» у одному і тому ж ЗМІ може вмить ставати «лідером партії» (коли, знову ж таки, йдеться про одну й ту ж жінку).

Загалом черкаські друковані медіа послуговуються фемінітивами у 25%, а інтернет-видання – у 50%.

 

У двох ЗМІ («Черкаський край», «Нова Доба») фемінітивів за період моніторингу загалом виявлено не було. При тому, що у публікаціях тієї ж «Нової Доби»  було виявлено 16 маскулінітивів.  Саме їй і належить рекорд. Найменше ж маскулінітивів було вжито у публікаціях газети «7 днів Черкаси» (1). Ця ж газета вжила найменше фемінітивів (1), найбільше їх – у газеті «Вечірні Черкаси» (5).

Із черкаських інтернет-виданнь найбільше фемінітивів і маскулінітивів використало видання «ПроЧерк» (20 і 24 відповідно). Найменше фемінітивів вжито у «Провінції» – 8 (9 маскулінітивів). Найменше маскулінітивів вжито інтернет-виданнями «Дзвін» – 6 (10 фемінітивів) і «zmi.ck.ua» – 7 (17 фемінітивів)

На фоні досить вільного поводження з вживанням фемінітивів та маскулінітивів (посада однієї і тієї ж експертки або героїні у одній і тій же публікації, вжита як у чоловічому, так і у жіночому роді), деякі публікації взагалі вражають поєднанням  фемінітив+маскулінітив у переліку посад однієї і тієї ж особи: «Народної артистки України, директора, художнього керівника дитячої хореографічної школи «Virsky», «Заслуженої артистки України, доцента кафедри класичної хореографії КНУКіМ, солістки театру сучасної класичної хореографії «Сузір’я Аніко»; «заслуженого працівника культури України та АР Крим, завідуючої відділенням молодших спеціалістів (декана), викладача сучасного танцю Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтва, хореографа, балетмейстера телевізійного проекту «Танці з зірками»; заступниця черкаського міського голови Людмила Бордунос, яка є куратором напрямку житлово-комунальної галузі»

За моніторинговий період було виявлено лише одну тематичну публікацію на гендерну тематику (у «Провінції»), що аналізувала дотримання гендерної рівності у президентській кампанії.

Загальний Індекс гендерної чутливості черкаських медіа у лютому 2019 року – 29%. Ознайомитися з підсумковими результатами лютневого моніторингу регіональних медіа по 24 областях України можна на сайті Волинського прес-клубу.

___________________

Гендерний моніторинг журналістських матеріалів регіональних видань проведений у межах проекту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», який реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром, Незалежною громадською мережею прес-клубів України за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ